De bouw online verbonden.
Stelling 1
Bouwen is niet duurzaam maar te duur door zo'n 8 factoren:
4 buiten ons:
4 binnen in ons
Stelling 2
3 over bruikbaarheid
Stelling 3
Elk bouwwerk is tijdelijk, het ene is wat langer nodig dan het andere.
Er is dus geen verschil tussen een tijdelijk- en een permanent bouwwerk.
Binnenkort nog een paar.
Tags:
Voor ik met juridische kwalificaties ga strooien: 100% herbruikbaar is vrijwel onmogelijk. Waar leg je de grens? Zoiets als in de milieuwetgeving: "best beschikbare technieken" gebruiken? Dat ontkent de traagheid die er in een maak-economie zit: je oude investeringen afschrijven op het moment dat een concurrent met iets slims nieuws komt lukt weinigen. Dat betekent een praktische beperking van toepassing van nieuwe technieken.
Wat mij betreft: überhaupt niet straffen, maar zeker niet te snel straffen dus. Voorbeeldje: de elektrische auto blijkt door recente studie over de gehele levensduur meer vervuilend dan een benzine-auto. Oeps.... Ze komen net een beetje op gang na enorme subsidies en investeringen. Wat nu???
Beste Maarten,
je hebt helemaal gelijk, ik heb je stelling zie ik verkeerd verwoord waarvoor mijn excuses. Een gelukkige bijkomstigheid is dat het de discussie verscherpt, mijn dank voor de opmerkzaamheid! Ik zal de rectificatie achterwege laten :)
Groet,
Michel Eek
beste Dick en Maarten, Het vreemde is, dat wij in Nederland en Europa veel meer panden in binnenstedelijke gebieden neerzetten, die maar een enkelvoudige functie hebben. Dat kom je buiten Europa veel minder tegen. Als je in Amerika, maar ook elders naar andere grote Metropolen kijkt, dan zie je dat grote gebouwen, altijd een gelaagdheid van functies in zich opnemen. De structuur van zo'n gebouw is meer gericht op het basisverhaal van voetprint, hoogte en horizontale doorsnede, dan op de functies, die er in plaats vinden. Hierdoor ontstaat er een flexibiliteit, die duurzaamheid vertegenwoordigd. Eigenlijk bouwen we op te kleine schaal, waardoor veel flexibiliteit verloren gaat. Ook ons materiaalgebruik is niet altijd logisch, als je duurzaam wilt bouwen. Ik denk dat we in Nederland de regelgeving moeten aanpakken. Ik wil dat doen met een andere wijze van het beschrijven van Bestemmingsplannen en (bouw)voorschriften. Het is toch belachelijk, dat we aan de Oosterdokskade 7 verschillende gebouwen neerzetten met een eigen specifieke structuur, terwijl we met een basisstructuur "Alle"functies op een betere wijze binnen de panden kunnen ordenen. Bijvoorbeeld rondom op de Begane grond entree's en openbare ruimten en functies. Binnenin Muziekschool en Bibliotheek met een aantal andere openbare functies. Via de Loggia's en doorkijkjes mooie hotelkamers, met lounches op het dak, Kantoorruimten met zicht op Het IJ, waardoor er geen extra koeling nodig is enzovoort. Duurzaamheid door flexibiliteit is mijn motto. Daarnaast ben ik bezig op die wijze ook het binnenstedelijk wonen aan te pakken, waardoor we te kleine complexen zoals in IJburg moeten vergeten, maar denken aan binnenstedelijke structuren, waarbij wonen (voor jong en oud), werken, ontspanning en bestaande stedelijke structuren op elkaar afgestemd worden. Nederland is een van de weinige landen, waar ontwerpers, architecten en bestuurderen te snel afwijken van oude bestaande
architektuur, met hun specifieke kenmerken. in schaal en verhoudingen. Wij zijn slordig met ons erfgoed. de wijze waarop "de Badkuip" De bestaande gevel van het Stedelijk museum aan het oog onttrekt is toch eeuwig zonde. Kijk naar het Louvre, waarbij op een zeer subtiele wijze de modernisering van het museum, gestalte heeft gekregen, Als een sculptuur, zoals je omgaat met een beeldentuin of een fontein. Als voorbeeld de kantoren aan de Stadhouderskade, waar o.a Booking.com inzit, zouden wat mij betreft morgen gesloopt mogen worden, dat voegt niks aan de stad toe, laat staan dat het duurzaam is.
Ik denk dat we meer dan dat we al doen, een voorbeeld moeten nemen aan het buitenland en veel meer moeten bouwen in bestaande structuren. Leren van oude duurzame concepten en die toepassen in onze stedelijke en landschappelijke ruimten. Als we praten over wat onder een millieudelict zou moeten vallen, dan is het verontachtzamen van bestaande kwalitatief goede en duurzame architectonische en stedenbouwkundige structuren, het overweging waard om dit in deze gedachtengang van goed en kwaad mee te nemen.
Oh jaover duurzaam gesproken:" Ik vraag mij nog steeds af, Hoe millieuvriendelijk een 143 meter hoge windmolen is? Volgens mij is dat van eerste smeltproces tot aan einde levensduur, veel vervuilender dan we voorgeschoteld krijgen. Moeten we niet op Europees niveau kijken en veel meer gebruik maken van inkoop van goedkope waterkracht energie en de molens de molens laten.
Tja, Joost, Hoe milieuvriendelijk is elke energie of handeling van mensen? Kernenergie kost EUR 1,80 per kWh. Je betaalt een fractie; de rest wordt weggesubsidieerd. Zo bouwen we feitelijk al jaren rotzooi dankzij de groeieconomie. (de groei "subsidieert" de schade weg, maar dat einde is in zicht)
Joost - Het verbaast mij helemaal niet, als je beweert, dat wij in Nederland en Europa veel meer panden in binnenstedelijke gebieden neerzetten. Vooral Nederland is klein met heel veel kleine steden. Dan moet je toch wel voorzichtig zijn met het neerzetten van veel grote multifunctionele gebouwen? De menselijke schaal is ook belangrijk.
Windmolens zijn ook niet zo duurzaam als ze lijken, produktie, onderhoud, minder rendement, maar het is een begin en in het begin worden "fouten" gemaakt. Wat dat betreft zijn kerncentrales ook milieu onvriendelijk om te bouwen (tijdigheid van uranium en schadelijk afval nog buiten beschouwing gelaten). Dat was wellicht ook "fout", maar het is makkelijk om achteraf te concluderen dat ingeslagen wegen beter hadden gekund. Belangrijk is dat we daarvan leren en er betere resultaten uit voorkomen.
We moeten blijven innoveren, verbeteren en niet bang zijn om "fouten" te maken. Dit stimuleer je door goed gedrag te belonen en niet door slechr gedrag te beboeten, ook al doen ze dat in andere landen betekent niet dat die het goed doen. "Praise loudly, blame softly", zou het motto moeten zijn.
Ik las laatst ook de term 'monofunctioneel' gebouw. Ben het met Joost eens, gebouwen met een diverse invulling worden beter benut. Nu stromen woonwijken overdag leeg en stromen de kantoorparken in de avond leeg, twee keer akelig, dan produceert deze 'oplossing' ook nog eens files, een enorme CO2 uitstoot en menselijk leed. Hoe is ons dat toch allemaal overkomen?? Wie heeft dat allemaal bedacht?? Ik zit aan de 'maker' kant, omstandigheden veranderen, ook de diverse invulling van een gebouw, dan kun je nu zo bouwen dat een onderkomen 100% aanpasbaar is, en veranderd kan worden, groter maar ook kleiner voor de behoefte van dat moment. Dat is een mogelijkheid voor alle gebouwen die vanaf nu gebouwd kunnen gaan worden. Mijn laatste stelling gaat daar in feite over. Hele grote of hele kleine gebouwen dat maakt niet meer uit als alles op hetzelfde niveau weer gebruikt kan worden.
Scoort fantastisch op T.C.O. , o ja ecologische aspect ook niet onbelangrijk.
Opdrachtgevers en overheden moeten deze verantwoordelijkheid terugnemen en zich uitspreken. De markt doet een stap terug en gaat straks doen waar ze heel goed in zijn: oplossingen uitwerken en verkopen die voldoen aan nieuw echt duurzaam beleid.
Onderbelicht in duurzaam energieland is het in alle rust actief telen van diverse energiegewassen. 'Elk' onbenut stuk grond gevarieerd vol poten met snelgroeiende gewassen, een zogenaamd 'rosbos', vrij toegankelijk voor iedereen. Elke 5 jaar ofzo rigoreus 50% oogsten en zonodig weer aanplanten. Veel werkgelegenheid levert dat op, heel veel CO2 besparing, ook leuk als biotoop voor van alles en nogwat.
Een Weetje:Mystcanthus gras levert plm. 1m3 gas equivalent per m2/jaar
Over 25 jaar staan alle windmolens nog in zee, maar niet meer werkend, het opruimen, daar is vast geen rekening mee gehouden. Misschien gaat de zeearend daar wel nestelen!
Uitzicht Termunterzijl naar Emden: gauw doorlopen op de dijk en richting oost kijken over de Dollard, daar keert de rust terug.
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door