De bouw online verbonden.
Het bouwvolume gaat in 2014 met 1,4 procent stijgen. Dat voorspelt het ING Economisch Bureau. De onderzoekers denken echter dat de sector dit jaar nog een krimp van 4 procent te wachten staat. Het afgelopen jaar is de sector 8 procent gekrompen. Dat staat vandaag op cobouw.nl te lezen.
Hoe moet ik dit nieuws nu opvatten? Ieder positief nieuws is uiteraard meegenomen. Maar als ik lees dat we eerst nog 4 procent verder moeten krimpen kan ik de daarop volgende 1,4% voorspelde stijging toch moeilijk als goed nieuws interpreteren. Of zie ik het verkeerd?
Tags:
Dat wijst op herstel, de bodem ligt dan in de loop van 2014 achter ons. Doordat de bouw investeringsgoederen produceert, kan het daarna (in niches) onstuimig gaan. In de woningbouw zal er naar verwachting bijvoorbeeld een latente vraag los moeten komen. Daar staat voor de totale bouw wel tegenover dat in een sector als de kantorenbouw geen herstel verwacht hoeft te worden. Persoonlijk ben ik wel zo sceptisch dat nog een Griekenland (Cyprus is net achter de rug) roet in het eten kan gooien.
Slaap verder alles komt goed! Haha Sorry van mijn reactie maar het is lachwekkend. Dit is een onderdeel van de strategie ons positief te laten denken. Als men vermoedt dat de boden in 2014 licht dan is de vraag hoeveel moet er nog af ofwel wat is een gebouw waard en kan ik het wel betalen. Tot nu toe wordt het totaalbeeld verdoezeld. Ons economische systeem dat op groei gebaseerd is heeft zijn einde bereikt. Dit wordt nog steeds niet door onze beleidsmakers erkend en daarom deze berichten. We kunnen niet oneindig groeien! Op dit moment wordt er wereldwijd geld gedrukt door bijna alle centralebanken om hun eigen economie te laten groeien. De vraag is, waar blijft dit geld? Het komt zeker niet aan in de reële economie. Daarom slaap verder alles komt goed!
Ik heb laatst vernomen dat de opdrachten c.q. omzetten voor architecten dit jaar tot 70% is gezakt ten opzichte van 2007 en dit jaar nog wat verder zal zakken. Aangezien de architecten een van de de voorbodes zijn van het te verwachten bouwvolume kan het bijna niet anders zijn dat in 2014 de bouw nog niet de voorspelde opleving 1,4% zal krijgen. De huidige bouwomzetten zitten veel in transformaties en verbeteren van de isolatiewaardes van bestaande gebouwen. Hierin zal nog wel wat groei inzitten maar volgens mij zeker onvoldoende om de gestagneerde nieuwbouw te compenseren.
Is het je al eens opgevallen dat sinds 2008 er elk jaar gezegd is dat het volgend jaar het beter zal gaan. Dream on. De bevolking van Nederland spaart als een gek; het spaarquote is erg hoog, terwijl je nog nauwelijks rendement op je spaargeld krijgt. Het is straks zo dat een spaarder geld aan de bank moet betalen om dat geld in bewaring te nemen. Dus waarom spaart Nederland? Toename van de onzekerheid over zijn of haar eigen toekomst en flinke kostenstijgingen van het dagelijks leven. Als de bank geen rendement vergoedt waarom worden de gelden niet gestoken in woningen? Het is duidelijk geworden dat de jaarlijkse hoge rendementgroei op je eigen woning de komende jaren niet meer zal optreden. Het is misschien wel eerder het geval dat je flink rendementsverlies gaat leiden. Dus de bevolking creëert een buffer voor de komende slechte tijden. De ABN voorspelt voor volgend jaar een werkloosheidaantal van ca. 950.000 mensen, omdat bestedingen achter blijven. Dus maak je borst maar nat en als je dat niet wilt, blijf dan maar lekker dromen.
De bevolking in ons land krimpt dus zal ooit ergens een overschot gaan plaatsvinden. Jammer s dat ambtenaren en makelaars daar geen idee van hebben en lijden aan een ernstige tunnelvisie: verkrotte en ernstige verwaarloosde huurwoningen staan nog altijd voor woekerprijzen te koop.Helaas zal er - net als bij auto's jaarlijks moeten worden afgeschreven op onroerend goed i.p.v. het denkbeeld te koesteren dat het al maar meer zal opbrengen. De 7 magere jaren zijn nog maar nauwelijks aangebroken... Ook Boonstra - hier boven - heeft groot gelijk!
@Carl-peter, ik ben een positief denker maar ook realist. Onze economie heeft een fundamenteel probleem. Dit kan de huidige politiek niet eenvoudig oplossen. Het is ook een globaal probleem. Ons geldsysteem kan alleen blijven functioneren als het verder kan groeien. En juist daar zit het probleem. Niets op deze aarde kan oneindig groeien. Wereldwijd hebben de overheden, bedrijven en particulieren schulden gemaakt. Tegenover deze schulden staat particuliervermogen die verder groeit en groeit. De rente op dit vermogen moet wel door de werkende burger op te brengen zijn. Kijk naar bijvoorbeeld Duitsland. 10% van de bevolking heeft bijna 67% van het vermogen. Dit wordt nog veel erger als je de 10% verder bekijkt. Zo heeft 0,1% van de totale bevolking 22,5% van het totale vermogen. Deze 22,5% was in 2007 nog 1.627 Mrd. Als je actuele vermogen bekijkt van de 0,1% van de bevolking, dan is dat ruim 3.500 Mrd. Een verdubbeling in 6 jaar. Dit is niet alleen in Duitsland maar wereldwijd een probleem. Iedereen die een keer het monopolyspel heeft gespeeld weet wat dit betekend. Reset knop drukken en opnieuw beginnen!
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door