BouwProfs

De bouw online verbonden.

Eric Beckman is eigenaar van een adviesbureau. In de BouwProfs Duurzaam Bouwen groep op Linkedin stelt Eric de volgende vraag:

Ik heb een vraag over het na-isoleren van een betonnen vloer: 

De situatie is als volgt:
betonnen kanaalplaatvloer, bodem is zand, hoogte kruipruimte 55cm, geen vochtklachten, kruipkluik aanwezig. Wat is volgens u de beste en meest praktische isolator? De materialen dienen in de energielabel methodiek te worden geacepteerd.

Mijn eigen bevindingen zijn het volgende:
EPS: goed, milievriendelijk (receyclebaar) vochtbstendig, brandbaar moelijk verwerkbaar ivm platen echter wel het "gezondste" materiaal. 
PUR: goed, milieuvriendelijk?, hoe zit het met vrijkomende gassen? brandbaar, goed verwerkbaar dmv spuiten.
Tonzon: goed/gemiddeld., milieuvriendelijk, redelijk/goed verwerkbaar, brandbaar? hoe zit het met reflectie op lange termijn ivm stofvorming? Zeer hoge RC waarde in de labelmethodiek.
minerale wol? gemiddeld, niet milieuvriendelijk, neem vocht op, ongezond om te verwerken ivm vrijkomende vezels.

Ik hoor graag uw mening en advies hierover.

Geef uw reactie aan Eric door op BouwProfs via deze discussie.

Weergaven: 41067

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het meest milieuvriendelijke is middels schelpen. Het probeem wat dan ontstaat is dat je kruipruimte komt te vervallen.
KorrelBIMS, puur natuur en veel stilstaande lucht dus goed isolerend. verkrijgbaar via www.bims.nl

Dag Erik,

 

Als EPS al de voorkeur heeft (heeft idd lage milieubelasting) kan je ook kiezen voor een laag los op de modem aangebracht.

Dikte kan zelf gekozen worden met daarbij de Rc waarde.

De waarden op de ISSO lijst wisselen maandelijks. Wat nu goed is kan de volgende maand opeens slecht gewaardeerd worden.

Tonzon claim idd hoge waarden maar is niet conform gelijke methoden getest (kan ook niet)

Dat systeem staat erg onder vuur, ook met name ivm duurzaamheid (levensduur geplaatst systeem) en behoud van zijn werking (vermindering reflectie)

Wol is mijn inziens een fantastisch product maar niet in een natte omgeving als bijv. een kruipruimte.

Bodemhygrolatie incl. isolatie van de fundatie is ook een goede oplossing (eps in matrassen.)

Meest milieu vriendelijke is nog wel Biofoampearls los geblazen in de kruipruimte.

Filmpje te zien op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=j9iwzPSi2Ao

 

Uiteindelijk blijft het altijd een keuze waar de bewoner het beste gevoel bij heeft.

Of de Rc 2, 2,5 of 3 is maakt op de energienota nog maar weinig uit.

En het Label? Deze is volgende maand waarschijnlijk al weer anders :)

 

Groet Frank

 

Hallo Eric,

 

Ik heb al een aantal keren bgg betonvloeren  met kruipruimte na-geisoleerd d.m.v. PUR spuiten. Het voordeel hiervan is; alle naden en kieren worden perfect afgesloten. Isolatie is in één dag aan te brengen (door gespecialiseerd bedrijf). Vocht ongevoelig.

Ik heb hier zeer goede ervaringen mee en in dit soort situaties adviseer ik deze methode ook aan mijn klanten.

 

Vriendelijke groet, René

Beste Eric,

Bij de uitvoering van welk soort materiaal is het van belang dat vanuit de berekening de overgang warm-koud zogenaamde dauwpunt niet aan de onderkant van de betonconstructie komt.

Uit ervaring en in de beschreven situatie stel ik voor gebruik te maken van Polyurethaan.

Succes

Ik ondersteun ook de gedachte van schuimen aan de onderzijde óf isoschelpen op de bodem.

Dag Erik,

het hoogste rendement krijg je door een materiaal tegen de betonvloer aan te brengen, een bodemisolatie van chips of schelpen heeft minder isolatiewaarde voor de betonvloer.

ik nodig je uit om even op onze site www.isolatienet.nl te kijken naar de werkwijze van PUR zoals wij die aanbrengen dmv een spray-techniek.

we willen graag in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden van vloerisolatie met je bespreken en uiteraard een offerte voor je uitbrengen!

groet,

Henk Sikma

Ik zou voor PUR gaan, aanbrengen met spraytechniek.

Voordeel dat deze goed tegen de onderzijde van beton kan worden gespoten en eventueel stukje opgaand metselwerk.

Heb dit toegepast bij nieuwbouw projekten.

 

Ps let op de ventilatie onder de kruipruimte. Met aanbrengen heb je kans dat je deze dicht spuit. Waarschijnlijk moet je de openingen verlengen.

 

 

Heren,

 

De isolatiewaarde van ieder systeem is sterk afhankelijk van de dikte van het aangebrachte isolatiemateriaal (@ Henk Sikma, Nuon) en natuurlijk de lambda waarde.

PUR heeft doorgaans een prima isolatiewaarde, echter met 3 cm van dit materiaal gespoten tegen de onderzijde van de vloer, valt het toch wel tegen. Een fatsoenlijke laag Bodemisolatie heeft m.i. een veel groter effect.

Bijkomend probleem is dat bij verbrandig van PUR /PIR etc. in veel gevallen blauwzuurgas vrijkomt. Niet echt lekker.

De millieubelasting van PUR is mijns inziens onevenredig hoog t.o.v. vele andere materialen.

 

Wist u trouwens dat er meer dan 100 verschillende soorten PUR op de markt zijn? Allen met verschillende eigenschappen, waarden, prijzen etc? Hoe controleert u of u het PUR systeem krijgt waarvoor u betaald heeft?!

 

Toch kan PUR is sommige gevallen een voorkeur geven. Dit is in grote mate afhankelijk van het te isoleren object, de aanwezige risico's en natuurlijk de wensen van de klant.

 

 

Beste Eric,

 

Ik ken alle verhalen en begrijp jouw eerste bevindingen. Even een aantal kanttekeningen vanuit mijn praktijk.

EPS als plaat niet te doen. Op je rug liggend inboren, lijmen valt er af, is niet te doen. Naar werk en dus kostbaar.

PUR alleen als je spuit, maar dat gaat niet in 55 cm. Platen zie hiervoor.

Wol als dekens te doen, maar veel dikte nodig. bevestigen met latten en zorgvuldigheid gevraagd.

Tonzon recent gebruikt, erg enthousiast. Zo simpel aan te brengen en het werkt echt. Wel aanbrengen volgens de voorschriften. Vraagt de nodige toezicht en overredingskracht, want aannemers......

Omdat het zo simpel aanbrengt en als materiaal zo weinig kost de beste oplossing. Duurzaamheid weet ik niet want het is tenslotte gelaags zilverfolie. En wat je daar van moet denken is aan de experts.

Stilstaande lucht is een heel goed isolatie-middel.

dus als je  schelpen in de kruipruimte laat blazen , wel gecontroleerd zodat er gelijkmatige horizontale laag otstaan ben je goedkoop  en met een duurzaamprodukt uit.

Dag Eric,

Ik val van mijn bureaustoel als ik lees hoeveel domheid sommige reacties weergeven. Vroeger dacht ik ook wel eens dom, naar huidig inzicht: bijv. schelpen: zeer milieubelastend (vervoer!), het isoleert nauwelijks, elimineert wel geurtjes.

Als klusbedrijf voer ik tussen 'gewone' klussen Tonzon-opdrachten uit. Ik ken het systeem al 30 jaar van advertenties en dacht altijd "weer zo'n geitenwollensokken idee". Vanaf oktober 2010 weet ik beter.

Het is zó simpel doordacht, zo logisch!

Ik monteer in feite een thermosfles onder je vloer. Je kunt alles als in een laboratorium meten, maar bovenal is de praktijk de beste reklame. Klanten ervaren behaaglijkheid en zetten de thermostaat 1 of 2 graden lager. Het is passieve vloerverwarming, gebruikmakend van warmte in huis, die niet alleen maar stijgt.

Na het isoleren van spouwmuren, dak, dubbel glas, is de vloer het laatste sluitpunt: geen condens meer op het enkel gklas, maar op de vloer > je ziet het niet maar huismijten zijn er dol op.

PUR zoals de dochters van Eneco of Nuon het door je strot duwen: daar heb ik geen goed woord voor over > feitelijk bedrog. Na een (half) jaar is van de beloofde R 2,5 nog maal 1,8 over, feitelijk onvoldoende om zelfs voor 6% BTW te mogen tellen. De gassen zijn giftig (Poolse maanmannen spuiten het tegen alles onder de vloer), het wordt zo pokdalig aangebracht dat je door de slechte Lambda-waarde de kruipruimte aan het verwarmen bent. En niemand die het controleert, metingen verricht, garantie geeft.

Ik heb juist een opdracht binnen (met subsidie) van een zeer goed geïnformeerde en kritische klant in de Hilversumse Meent, waar nota bene onder bedtonnen broodjesvloer al Tempex-platen zijn bevestigd;ik ga daar de thermoskussens onder hangen. Hetzelfde in Almere Hout twee woningen waar 27 cm piepschuim onder het beton hangt (met luchtkanalen erin). De mensen lopen nu weer op sokken.

Ik ken een mevrouw in Utrecht (Tuinwijk), daar zit Tonzon al 20 jaar onder de vloer, ja beetje stoffig maar het principe werkt nog.

Brandbaar: klopt, maar alleen als je met open vuur werkt, en dan schroeit het wel, het wordt geen vuurzee. Maar de meeste loodgieters werken met knelkoppelsystemen en in beginsel hoeven ze er niet meer onder de vloer te zijn.

 

Grootste misverstand: je moet niet de bodem isoleren maar vlak onder de vloer. Dus geen Drowa, schelpen, kussens met korrels/parels. Wél de oranje bodemfolie: de kruipruimte wordt (nog) droger, originele ventilatie blijft intact, eventuele schimmel op houten balken verdwijnen.

 

Eerlijk duurt het langst. Het heeft ook 40 jaar geduurt voordat Asbest verbodem werd, misschien moet het 40 jaar duren voordat Tonzon écht erkend wordt.

Kijk op de site van Tonzon.nl (even beetje oog-scannen - het barst van de informatie) of mail mij:  wilco@klusklus.nl

 

Veel succes!!!!!

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+