BouwProfs

De bouw online verbonden.

Welk onderdelen van een gebouw zijn verouderd ten opzichte van recente energie besparende maatregelen zoals isolatie en LED verlichting?

Mathias Ellegiers stelt in de Bouwprofs groep op Linkedin de volgende vraag:

Welk onderdeel van een gebouw is het minst geëvolueerd op vlak van energie verlies? In andere woorden, waar verliezen nieuwe (na 2000) gebouwen het meest energie? Door het dak, door de muren, de ramen, door een inefficiënt verwarmingssysteem, door inefficiënte elektrische apparaten?

Weergaven: 1130

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@jan helemaal mee eens,

Een netwerk in je woning van 12v is de toekomst. Loop maar eens door je woning en kijk hoeveel apparatuur een adapter hebben van 230v naar 12v. Ook verlichting kan gemakkelijk op 12v. Met een goede accupack kun je stroom rechtstreeks van je paneel opslaan en s'avonds weer gebruiken.

@Albert, de verliezen in de bekabeling nemen toe bij een lage spanning waardoor je in voorkomende gevallen naar dikkere kabels toe moet. Zeker bij ledverlichting als hoofdverlichting op meer dan 15m van de meterkast. (vermogensverlies neemt kwadratisch toe bij hogere stroom. P=I2R) Het is niet voor niets dat de trafo's zo dicht mogelijk bij de verlichting geplaatst wordt.

Wanneer je al het stroomverbruik zou optellen van apparatuur dat door 12V gevoed zou kunnen worden zonder dat de spanning weer opgewaardeerd dient te worden dan zal dit in relatie tot het totale verbruik gering zijn waardoor de potentiële besparing door het voorkomen van verliezen in trafo's ook gering is. Daarnaast is de efficiëntie van geschakelde voedingen tegenwoordig stukken beter dan in het verleden.

Albert J. boom geeft denk ik het juist antwoord: de gevelopeningen {;even afgezien van het bewonersgedrag dat ALLES ongedaan kan maken}
We kunnen nu met 3 dubbelglas en speciale kozijnen een U-waarde van 0,8 halen ofwel een R waarde van 1,25 ! en Niemand die er, lijkt het, zich druk over maakt. Er zijn ook nogal wat belemmeringen om het glaspakket nog dikker te maken. In een grijs verleden ontdekte ik in Oostenrijk eigenijk al een oplossing 2 stel puien in de openingen  toen nog met enkel glas. Als ze het nu met de best geisoleerde zouden doen komen we in de buurt van R-waarde van 2,5. Maar hoe is het zicht door 6 glasplaten en de licht/zontoetreding en i.v.m. dat laatste het verlies van ingestraalde zonnewarmte? Beweegbare isolatie dan? Bv. in de vorm van luiken, ook een oud recept maar bijna nooit meer toegepast. Isoluik maakt eigenlijk alleen nog sier- en zonwerende luiken alhoewel 1 type:...."aluminium paneelluiken zijn gemaakt van dubbelwandige platen met daartussen een dikke polystyreenplaat. Dit geeft het luik extra isolerende eigenschappen....".....hoeveel is kennelijk niet interessant en alu met polystyreen ook niet zo eco. Datzelfde geldt voor luiken van hout aluminium of kunststof men spreekt wel over extra isolerende eigenschappen maar (bijna) nooit over hoeveel.

Luiken kunnen in het stookzeizoen toch zeker de helft van het verlies schelen als ze gebruikt worden.

Dus wie bedenkt er een oplossing voor al die, nu 60 duizend, woningen jaarlijks die nog gebouwd worden met gevelopeningen met een R-waarde van nu meestal 0,8 als ze hun best doen met passief label zelfs 1,25 maar nog lang geen 6-10; voor de gevel zou dat nu toch normaal moeten/kunnen zijn?

Gevelopeningen en overgangszones. Meer krypton glas dus. Bij deuren moeten vestibules weer in ere worden hersteld, maar ook serres en bijkeukens kunnen een buffer zijn tussen een lage buitentemperatuur en een hoge(re) binnentemperatuur. De thermostaat regeling moet standaard per zone kunnen worden afgesteld, maar ook de energieberekening en het energielabel moeten op verschillende temperatuurzones in de woning worden afgesteld of ontworpen, inclusief aanwezigheid sensors die de verwarming en de ventilatie regelen.  Serres kunnen in de winter dicht blijven. 

Als ik maandag op kantoor kom voelt het er erg warm aan, en als ik weer thuis kom voelt het koud aan. Dat betekent onder andere dat kantoren behoorlijk oververwarmd worden en iedereen in de winter in zijn overhemd zit te werken. Gedrag is ook een belangrijke factor.

Ik vind luiken een goede oplossing, zolang er geen ander lichtdoorlatend isolerende materiaal is uitgevonden ter vervanging van het glas. 

Als bespaar adviseur krijg ik deze vraag bijna dagelijks te horen. En eigenlijk is er geen eenduidig antwoord op te geven, ik zie hier een promotieactie voor Tonzon, ik beaam zijn beredenering op gebied van het vocht, doch er inmiddels betere producten verkrijgbaar zijn. Veel belangrijker is te kijken naar de bouwkundige staat van het gebouw. Ook na 2000 zijn er verschillende bouw stijlen en materialen gebruikt die inmiddels niet meer aan de hedendaagse maatstaven voldoen. Maar wat vaak vergeten word is, hoe en door wie wordt het gebouw gebruikt, wat zijn de wensen en mogelijkheden in een ieder specifieke situatie. Beter is een onafhankelijk bedrijf eerst te laten kijken, om daarna de juiste oplossing bij de bevindingen te plaatsen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+