BouwProfs

De bouw online verbonden.

Welke houtsoort te gebruiken voor open houten gevel die weinig onderhoud behoeft?

Casper Niezen stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag:

Voor een woning willen we een open houten gevel toepassen, een gevel zonder/weinig onderhoud. Een houtsoort dat mooi en rustig vergrijst. Welke houtsoort moet ik toepassen?

Heeft u tips of adviezen voor Casper? Geef ze door op BouwProfs via deze discussie.

Weergaven: 10853

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Casper,

 

Red Cedar maar dat is vrij kostbaar en zacht

Lariks of douglas, waarbij Lariks wat "stabieler" is en met de aanbeveling het te verduurzamen, bel anders Joost Keizer van Leegwater Houtbereiding, die hept je vriendelijk verder (0226-421286)

 

met vriendelijke groet,

 

Krijn van der Voorn

Beste Casper,

 

Hout is niet onze expertise, zonne-energie wel. In Arnhem weet ik echter een innovatief product dat denk ik voldoet aan je eisen: Titan Wood. Kijk eens op www.titanwood.com. Succes!

Groet,

Michiel de Jong

De Stroomplantage

Dag Casper, er zijn een groot aantal mogelijkheden. We kennen natuurlijk allemaal Western Red Cedar maar deze is nogal prijzig. Veel goedkoper en ook mooi is Lariks. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden zoals Eiken, Kastanje en veel Amerikaanse naaldhoutsoorten. Ik kan je aanbevelen de volgende site: www.oude-hengel.nl. Eerder deze week via de e-mail contact mee gehad. Succes er mee!

Raymond Mos (www.hetgebouw.biz).

Western Red Cedar is de meest gebruikte houtsoort voor een gevel. Vergrijst langzaam, maar let wel op dat schaduwwerking op de gevel een verloop van bruin naar grijs veroorzaakt. Ook zal vocht een donkere, zwarte kleur geven op je hout.

WRC heb je in verschillende hardheden, maar wanneer de gevel niet of nauwelijks beroerd kan worden, is de zachtste soort geen probleem. Succes met de keuze. 

Casper,

de genoemde alternatieven zijn allen goed. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met thermisch verduurzaamd hout (zoals Plato-hout). Dit is wat bruiner dan wrc, maar wordt ook grijs. Het is erg licht en wel behoorlijk zacht wat aandacht vergt in de uitvoering.

Daarnaast goede verhalen gehoord over Accoya (bijv. http://www.susar.nl/en/products/accoya-wood/) wat heel hoog scoort op duurzaamheid.

Beide onbehandeld toe te passen.

Als ik jouw vraag lees, dan zou ik Western Red Cedar toepassen.

Onbehandeld verkleurt het vrij snel naar zilvergrijs.

 

Beste Casper,

Natuurlijk zijn er nog legio houtsoorten op te noemen en dat geldt ook voor de fabrikanten die verduurzaamde hout producten in haar assortiment hebben echter is dit een kwestie van smaak. Wat het aller belangrijkste is voor een natuurlijke open houten gevel is een goede detaillering op gebied van ventilatie en afwatering. Daarnaast moet je voor voldoende houtdikte in acht nemen, dit heeft als grote voordeel dat uitzetting en krim geleidelijke plaats vindt en spanningen in het hout minder vaak leiden tot scheuren en scheluw trekken van de plank. Hierdoor ziet straks de gevel er na jaren nog steeds goed uit, behandeld of onbehandeld.

Als voorbeeld heb ik het project IJsselstein, Waterryck als link toegevoegd

http://www.buildingworks.nl/ijsselstein%20waterrijk.html

Hier is WRC delen afm. 20x165mm toegepast. Het project bestaat nu 8 jaar 2003 en ziet er nog steeds goed uit.

 

Succes met je keuze,

Michael Voogt

kastanje hout

WRC is uiteraard een goede keuze. Let er op dat het gehele vlak gelijkmatig in de regen en de zon komt. Hout dat onder een overstek zit, en dus droog blijft, vergrijst niet. En onder kozijnen kunnen ook ongelijkmatige verkleuringen ontstaan door afstromend hemelwater. Het hout wordt overigens lang niet altijd zo fraai zilvergrijs als we zouden willen.

Heb meegemaakt dat rabatdelen op een westgevel erg donkergrijs/bruin werden na 10 -15 jaar Ook altijd rvs nagels gebruiken uiteraard!

Waarom hout als er onderhoudsvriendelijke alternatieven zijn in kunststof. Kijk op http://www.tdadvies.nl/folie/anteak-3241002195 Hier vind je een folie die niet van echt te onderscheiden is. Daarnaast zijn er nog andere folies verkrijgbaar die variëren van pas gezaagd tot ernstig verweerde teak. De garantie op lichtechtheid loopt op tot 22,5 jaar.

accoya is een goede overweging. simpel. geen onderhoud. kan zonder afwerking duurzaam worden toegepast met lange levensduur.

Het is eigenlijk ook steeds meer van belang om de herkomst en aanwas in ogenschouw te nemen. 

De eerste gedachte is (natuurlijk) western red cedar, maar er zijn vast goede alternatieven. Kwestie van zoeken op eigenschappen.

 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+