BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wie heeft een verklaring voor het aftekenen van leidingen in een Ytong wand?

Op een niet dragende binnenwand van Ytong tekenen enige tijd na oplevering in de hoek van de hal de elektraleiding zich af op de afwerking van de wand (spackspuitwerk).

De wand grenst hier aan een buitengevel nabij de voordeur. Niet alleen de leiding maar ook de inkeping in de de wand voor het invoeren van de leidingen vanuit de vloer (V-vorm) is te zien, alsmede het kunststof opsluitprofiel. Er is met een IR-camera naar gekeken maar dit geeft geen aftekening als gevolg van temperatuurverschillen, ook een vochtmeter geeft geen afwijkende waarden. 

Het lijkt een vuilafzetting te zijn, die zich om onverklaarbare redenen zich concentreert op deze plek. Er heeft geen voorziening gestaan die enige vorm van fijnstof uitstoot (kaars o.i.d.).

Heeft iemand een verklaring hiervoor?

Weergaven: 854

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie van Nanno Koerts via Facebook:
Is er ook bekend waar deze leidingen mee dicht gezet zijn? Is er primer gebruikt voor het spackspuitwerk? Heeft er voldoende ruimte tussen gezeten van dichtzetten leidingen en spuitwerk? Wat voor leidingen zijn er gebruikt? Het lijkt mij oxidatie. Eruit hakken en kijken wat de oorzaak erachter is.
Reactie van Max De Ruiter via Facebook: 
Helemaal met Nanno eens, ziet er uit als oxidatie vlak onder de afwerking

Het zou kunnen zijn dat tijdens het boren van de doorvoer van de elektra leiding, er wapening is geraakt in de breedplaat, door regenweer tijdens de bouw kan de ondergrond met roest besmet zijn. Als dit niet wordt behandeld voor het spuiten zal dit wel zon vlek veroorzaken. Ouderwetse wegen verf kan hier een oplossing geven, en dan opnieuw texen.

Beste Nanno,

De leidingen zijn met Ytong filler dichtgezet. Voordat de eindlaag is aangebracht is er een meslaag aangebracht en uitgehard. De leidingen zijn voldoende diep aangebracht, maar ook wanneer deze minder diep zitten levert dit doorgaans geen problemen. Het zijn elektraleidingen dus de standaard gladde kunststof buisleidingen zijn hier van toepassing. Oxidatie lijkt me hier dus ook niet waarschijnlijk gezien deze uitgangspunten?

Mee eens met bovenstaande. Het lijken watervlekken. Kijk eens goed naar de gevel ... of naar de ruimte daarboven (misschien een lekkende waterleiding, afvoer of verwarming)? De metingen geven nu wellicht geen waarden, omdat het zo warm is geweest en al het mogelijke vocht daardoor snel verdampt is.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+