De bouw online verbonden.
voor een project in het Duingebied van Overveen ben ik op zoek naar informatie over het toepassen van een horizontale bodemcollector / bodemwarmtewisselaar. Maximale diepte 1 m.
Wie kan mij helpen
Tags:
Hallo Siemen,
Als je gebruik maakt van balansventilatie hebben we als J.E. StorkAir/Zehnder de optie van de Comfofond-L
Een gesloten aardwarmtewisselaar die de ventilatielucht kan voorverwarmen of koelen in de zomermaanden. In de bijlage onze specificaties hiervoor. Met zandgrond en een geringe diepte zul je dit moeten compenseren met de lengte van een tyleenbuis. Hiervoor heb je dus voldoende grondoppervlak nodig om de buis uit te leggen rond je fundering of in de achtertuin.
Uit je vraag kan ik niet opmaken of dit voor dit project interessant is of toepasbaar. Voor verdere vragen en interesse verneem ik je belangstelling.
Met vriendelijke groet,
Rutger Naber
06-23535519
Siemen,
neem contact op met Jan Hoekstra van GeoHolland uit Kampen, hij weet er erg veel van (en verkoopt ze ook overigens)
info@geoholland.nl of www.geoholland.nl
groeten,
Krijn van der Voorn
Ik kan mij nog herinneren dat in "De Bouwwereld" een project is beschreven. Horizontale buizen rond 400 mm ongeveer 1 m diep met een oppervlakte van ongeveer 15 x50 m. Door de buizen werd lucht geblazen. Zomers voor koeling, 's winters voor voorverwarming van de lucht. Wellicht kun je in het archief hierover wat vinden. Jaartal denk ik 2007 of 2008. Succes.
Siemen, geen flauw idee of je er wat aan hebt hoor, maar ik had de afgelopen weken een dame in de training van IF Technology (www.iftechnology.nl) en die schijnen marktleider te zijn in warmte-koudeopslag/warmtewisselaars etc. Die dame in kwestie heet Marion Hetterscheid. Misschien kun je er wat mee.
Erik van der Garde
vroeger werd dit meer toegepast voor warmtepompinstallaties maar door tegenvallende prestaties, veel plaats innemen, ... stappen meeste bedrijven hiervan af, zeker met de opkomst van goedkope alternatieven (lucht warmtepomp, ...)
bij dergelijke ondiepe systemen onder een grasveld kan je ook (tijdelijk) gele verkleuring krijgen van het gras op die plaatsen waar leidingen liggen door nog lagere temp van de grond op die plaats.
grote bomen op die plaats zijn natuurlijk uitgesloten.
Masser was o.a. een firma die dit frequent toegepast heeft in België
sinds de opkomst van ventilatiesystemen in België zijn er tal van projecten geweest met "luchtkanalen" onder de grond, maar 1 meter is dan ook niet aangewezen, onvoldoende diep, beste resultaten bekom je als buizen voor grootste deel van het jaar in het grondwater liggen, betere warmteoverdracht.
bij gebruik van harde buizen zijn er weinig tot geen problemen te verwachten (als de buizen en koppelingen goed waterdicht zijn) vb-projecten in Gent Havenbedrijf, in Kortrijk SD-Worx, ...
gekende problemen zijn er wel bij particuliere projecten die flexibele buizen gebruiken, diameter 200 of 250 mm, als deze niet perfect vlak en afhellend liggen naar woning toe krijg je plasvorming (door condens) in deze buizen, schimmelgroei, ...
meest gebruikte benaming in België : AWW of aard warmte wisselaar
De laatste jaren stapt men daarom bijna systematisch over naar BWW of bodem warmte wisselaar, waar een buis 25 - 30 - 45 mm gevuld met glycol onder de grond geplaatst wordt, minstens 100 meter lang, en op die manier warmte als voorverwarming voor ventilatielucht gaat gebruiken, eventueel ook een beetje koeling in de zomer. Dit enkel voor particuliere projecten.
voor grote projecten systematisch keuze voor verticale boringen, 100 tot 180 meter diep, BEO-veld en andere benamingen.
vb-projecten, Eandis Melle, ziekenhuis in Oostende, ...
een bepaalde reden dat je dergelijk systeem wil?
Rob Claesseen heeft hier veel ervaring mee.
Zijn adres:
Gewandhuis 6 A 5427 PW Boekel
Tel. 06 53179663
Beste Siemen, mijn naam is Eric de Jong en werkzaam bij de firma REHAU als account manager duurzame energie. Het horizontale collectorveld is bij ons één van de vijf oplossingen voor energieoverdracht met moeder natuur. In Nederland wordt deze methode niet zo heel veel toegepast omdat het rendement niet al te hoog is en het een behoorlijke oppervlakte vraagt. Maar in jouw situatie heb je weinig keus begrijp ik. Ik zou willen voorstellen om contact met mij op te nemen om deze materie verder door te spreken. 06-51136449.
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door