De bouw online verbonden.
Jaap Leeuw is bouwkundig ingenieur. In de BouwProfs groep is hij op zoek naar het volgende:
Zo nu en dan tref ik schimmels aan in bgg vloeren, bruimschimmels, zwamachtigen.
De bestrijdingsbedrijven propageren een aanpak te vuur en te zwaard. Oftewel kruipruimte een 1/2 m ontgraven, afbranden van muren, injecteren van muren en aangetast hout verwijderen tot 1m rondom de aantasting. Deze bedrijven zijn commercieel en gericht op omzet. (mijns inziens kun je onmogelijk alle sporen vernietigen)
De ecologische aanpak is: zorg dat het hout voldoende droog wordt. Immers midden in de zomer groeien de paddestoelen ook niet. Door een bodem afsluiter, de balken vrijhouden van de muren en kruipruimte ventilatie.
Ik zoek niet zozeer meningen maar vooral ervaringskennis. Heeft iemand ervaring met verschillende bestrijdingsmethodes?
Tags:
Jaap,
Je hebt het helemaal bij het rechte eind: zonder vocht geen schimmel, zwammen e.d.
RCE heeft in het verleden gepubliceerd en volgens mij zit daar ook de meeste praktijkervaring.
Het ventileren van de kruipruimte is een risicofactor. Er is een Blauwdruk, uitgegeven zo'n 40 jaar geleden, waarin goed uitgewerkt wordt waar de risico's zitten. Overigens hoef je met een goede bodemafsluiter de kruipruimte nauwelijks meer te ventileren. Immers de toevoer van vocht is praktisch nul geworden.
Als je een bodemafsluiter toepast, wel zorgen dat al het hout e.d. op de bodem van de kruipruimte opgeruimt is. Anders slaat de kelderzwam zijn slag.
Toevallig was ik gisteren op een symposium bij de rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed "het nieuwe bestrijden".
SHR in Wageningen, André de Prouw in Bunnik... zeker goede adressen.
Vanuit ecologische zichtwijze steunen we die benadering zeer, niet alleen bij rijksmonumenten.
Beate Bouwman
De bedrijven en jezelf geven goede oplossingen aan die echter afhankelijk zijn van de omstandigheden. In de eerste plaats moet je nagaan waar het vocht vandaan komt, van boven, opzij of van beneden. In een enkel geal zal je langs de buitenmuur een drain moeten aanleggen om regen en grondwate af te voeren. Als het door poreuze baksteen funderingen optrekt is funderingsmuren impregneren een juiste oplossing. In bijna alle gavallen is een vochtdichte bodem afdekking essentieel; een laag schelpen of EPS boontjes helpt dus nauwelijks. Een groot aantal werkzaamheden kan je niet goed uitvoeren als je geen werk ruimte hebt, en als die ruimte te laag is kost het allemaal meer tijd en dus meer geld. Ventileren moet wel met koude of koele buitenlucht en mag niet met warme vochtige binnen lucht. Een mechanische ventilatie kost op de duur veel geld, dus een pijp naar het dak is te overwegen. Zorg in ieder geval dat er geen dode hoeken achterblijfen.
Nu al ruim 32 jaar hebben we zeer goede ervaringen met toepassing van bodemafsluiting in kruipruimtes (Mioteen KR4 of Hygrofoil o.i.d ) om -mits goed en zorgvuldig aangebracht- de vochtverdamping uit de bodem te vermijden. Behalve dat we al spoedig merken dat het houtvochtpercentage daalt tot circa 12%, is een droge kruipruimte ook goed om vloerisolatiematerialen droog te houden of te krijgen. Zelfs worden de funderingsmuren weer droog.
Ondanks bodemafsluiter wel licht ventileren, al was het maar om ophoping van Radon en Thoron te voorkomen. Om toch even bij de bron te beginnen: Waarom is er zoveel vocht? Hoge grondwaterstand? Slechte waterafvoer in de buurt? schijngrondwaterspiegel? (info: waterschap en/of dino-loket)
Ik weet het niet hoor, iedereen is het redelijk eens over de condities dat er geen zwam kan leven, maar als de zwam er eenmaal zit ben ik benieuwd of iemand 'm zonder grove middelen weg krijgt. Ze leggen een partij watervoerende infrastructuur aan waar je bang van wordt.
Oh ja. Zwam verwijderen natuurlijk. Het duurt namelijk nog wel even voordat natuurlijke droging optreedt.
Vincent,
Uitsluitend de huiszwam is in staat om het benodigde water van ver te halen. Lukt hem overigens alleen als hij onderweg niet uitdroogt. Alle andere niet. Ook de oppervlakteschimmels niet.
De huiszwam is al twee keer mijn huisgenoot geweest, vandaar :-)
Laatst ergens onder de vloer gekeken waar een bedrijf schelpen onder de vloer had gespoten.
De huiszwam zou dan geen vochtige lucht meer hebben om verder te leven.
de sporen van de zwam liepen zo naar beneden onder de schelpen laag door.
groeit lekker door zo die zwam.
heb de klant een nummer gegeven van mijn zwamexpert.
al het zinnige wat ik erover kan zeggen, is dat je verstand van zaken moet hebben om de problemen op te kunnen lossen.
En dat iedere situatie anders is.
Na de sanering hebben wij ook schelpen laten spuiten onder de vloer, het is er sindsdien lekker droog. Je moet inderdaad geen "voedsel" onder je schelpen hebben. Ook ventilatie met koude buitenlucht is niet onverdeeld gunstig.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door