BouwProfs

De bouw online verbonden.

Asbest in ons leidingwater, is dat gevaarlijk of niet?

Asbestvezels zitten in veel dagelijkse gebruiksartikelen. Deze week stond in het wetenschapsmagazine EOS een artikel over de aanwezigheid van asbest in ons leidingwater en daarmee voor veel mensen in hun drinkwater. Veel waterleidingen zijn na de 2e Wereldoorlog aangelegd. Een kwart van deze leidingen, in totaal bijna 33 duizend kilometer, is gemaakt van zogenaamd asbestcement. Maar is het daarmee ook gevaarlijk dat asbest in ons leidingwater zit? De WHO concludeerde eerder dat het geen kwaad kan. Volgens Michel Robles van EOS is er echter sprake van belangenverstrengeling en moet er veel meer onderzoek gedaan worden.

Relatie tussen asbest en maag- en darmkanker staat zo goed als vast

Deskundige in asbestrecht mr. dr. Yvonne Waterman is net terug van het Amerikaanse ADAO-congres in Washington D.C.. Daar werd verteld door diverse artsen dat de relatie tussen asbest enerzijds en ziekten als maag- en darmkanker anderzijds inmiddels zo goed als vast is komen te staan. Hierbij wordt gedacht aan een 'transport' van de asbestvezels via de slokdarm.

'Dat klinkt toch redelijk hetzelfde als asbest consumeren via eten en drinken' zegt Waterman: 'Er is, veronderstel ik voorzichtig, geen goede reden om aan te nemen dat de mechaniek waarbij asbestvezels vast komen te zitten in long-, maag- en darmvlies (mesothelioom) uniek is aan het ademhalingssysteem. Ik ga mij hier meer in verdiepen. Het is daarbij van belang te weten of er gevallen van keel-, slokdarm-, maag- en darmkanker relatief veel voor komen in de asbest(sanerings)branche.'

Verdamping van leidingwater ook asbest risico

Volgens bouwbioloog Pieter Hennipman  is het verdampen van leidingwater ook een bron voor het vrijkomen van asbestvezels. 'In de stedelijke buitenlucht komen tussen de 1.000 - 40.000 vezels per m3 voor. En in water ongeveer 100.000 per liter. Die litermaat lijkt fout maar is het niet.' zegt Hennipman. Er zijn veel bronnen van asbest volgens hem. 'Neem bijvoorbeeld de daken, dakbeschot, ventilatiekanalen, vloerbedekking en isolatiemateriaal. Dan komen er jaarlijks nog veel vezels bij door brand. Vergeet niet er dat tot 1993 voor ongeveer 1,4 miljoen ton [1.400.000.000 kg] aan asbest is verwerkt in Nederland. Er bestaat niet iets als een veilige soort asbest of een veilige ondergrens. iedereen krijg in meer of mindere mate asbestvezels binnen zonder zich daar van bewust te zijn. De gezondheid van iedereen loopt gevaar.'

Kan asbest in ons leidingwater leiden tot kanker?

Op 27 mei aanstaande vindt het eerste congres van het European Asbestos Forum plaats. Daar zullen twee mondiaal toonaangevende medische specialisten in asbestkankers spreken: prof. Kraus uit Duitsland en prof. Van Zandwijk uit Australië. Voor geïnteresseerden meteen een goede gelegenheid deze experts hierover aan de tand te voelen. 

Weergaven: 1206

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Germ Eppinga op 28 April 2015 op 12.56

Een ander aspect lijkt me ook de moeite waard: als het water verdampt komen de asbestvezels weer in de lucht terecht en daarmee ook in de luchtwegen. (bijv. de planten in de tuin/ het gazon sproeien; de vloer schoonmaken met een sopje)

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+