De bouw online verbonden.
De regering kan de verhuurdersheffing beter vervangen door belastingopbrengsten uit investeringen in nieuwbouw en woningverbetering. Dat is een van de adviezen van de vorige maand in Rotterdam gehouden Woontop. Ook pleiten de deelnemers voor vernieuwing van het financieringsstelsel, zowel voor de ontwikkelende partijen als voor de woonconsumenten.
Negatieve spiraal doorbreken
De belangrijkste spelers op de woningmarkt, NVM, VEH, Woonbond, verschillende banken, corporaties, ontwikkelaars, beleggers en gemeenten hebben met elkaar gesproken over mogelijkheden om de negatieve spiraal te doorbreken en de woningmarkt met concrete en onorthodoxe maatregelen vlot te trekken. Dat kan onder andere door in de huursector niet af te romen, maar te activeren, met hetzelfde resultaat voor de overheidsfinanciën.
Gebouwde woning levert arbeidsplaats op
Iedere gebouwde woning levert volgens de Woontop tot 45% van de realisatiekosten aan afgedragen belastingen op. Dit heeft zeer grote bijkomende voordelen: het biedt ruimte voor investeringen in maatschappelijk belangrijke zaken als duurzaamheid en de gevolgen van vergrijzing en de werkgelegenheid in de bouwsector en de toeleveringsbedrijven blijft behouden. Iedere gebouwde woning levert immers gemiddeld 1,6 arbeidsplaatsen op.
Verschillende oplossingen en acties, ook op het gebied van financiering, doorstroming en middensegment huur, worden in de eerste helft van 2013 verder uitgewerkt. In het najaar van 2013 wordt door en in Utrecht een nieuwe Woontop gehouden.
Namens de betrokken partijen biedt de gemeente Rotterdam deze oplossingsrichtingen aan de minister voor Wonen en Rijksdienst aan. Ze zijn bedoeld om hem te helpen bij het realiseren van de opdracht die hij zichzelf gesteld heeft: de woningmarkt binnen vier jaar weer vlot te trekken. (bron: propertynl.com)
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs