BouwProfs

De bouw online verbonden.

Nederland gaat duurzaam op de schop. De overheid heeft bepaald dat ons land per 2050 geen CO2 meer uitstoot. Dit heeft onder meer grote gevolgen voor zowel nieuwe en bestaande gebouwen.

Zo dienen alle overheidsgebouwen al sinds januari 2019 te voldoen aan de BENG normen. Voor andere nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, gaan deze normen gelden per 1 januari 2021.

Voor bestaande gebouwen is de uitdaging nog veel groter. Zo zullen op termijn alle 6,5 miljoen bestaande gebouwen verduurzaamd moeten gaan worden.

Voor bestaande gebouwen heeft de overheid (nog) geen leidende norm bepaald. BENG en Bouwbesluit bieden een zeer goed vertrekpunt om deze bestaande gebouwen op een goede manier te verduurzamen.

Hoe dat precies in zijn werk gaat legt docent bouwfysica en bouwkunde ir. Rens ten Hagen je uit tijdens deze 1-daagse cursus. Deze cursus is bedoeld voor iedere professional uit de bouw- en installatiesector die zich volledig wil scholen inzake het verduurzamen van gebouwen op basis van BENG en Bouwbesluit.

Tijdens deze cursus brengt docent ir. Rens ten Hagen je alle principes bij die je nodig hebt om een verantwoord en onderbouwd plan te maken inzake het verduurzamen van een gebouw.

Dit gebeurt aan de hand van het BENG stappenplan dat bestaat uit nulmeting/intake - optimaliseren bestaande materialen - installatie nieuwe energie systemen - mogelijkheden bedenken voor input van nieuwe energie.

De cursus wordt afgerond (niet verplicht) met een eindtoets waarmee je het BENG in de praktijk certificaat kunt behalen. Dit certificaat wordt uitgegeven door het Centrum Energie Transitie in Gebouwde Omgeving. Je krijgt hiervoor een digitaal certificaat en een inschrijving in het register. 

Deze cursus wordt gegeven onder de bezielende leiding van
ir. Rens ten Hagen.

Rens is als docent Bouwfysica verbonden aan het AVB (Academie voor Bouwkunst) en als docent Bouwkunde verbonden aan diverse opleidingsinstituten waaronder het AVVO (Academie voor Vastgoed Onderzoek).

Rens is tevens voorzitter van de NEN-commissie Harmonisatie Woningkeur en voorzitter van de CETIGO examencommissie

Tijdens deze opleiding komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Waar moet je op letten bij het hanteren van BENG en Bouwbesluit als je een gebouw verduurzaamt? Wat zijn de valkuilen, aandachtspunten en need tot knows?
 • Discussie op basis van stellingen en cases.
 • BENG en Bouwbesluit bij nieuwbouw en bij bestaande bouw.
 • De invloed van BENG op energieneutraal (ver)bouwen, Nul op de meter, het Energielabel en het woning waardering stelsel.
 • Het Bouwbesluit en het verduurzamen van gebouwen, wat houdt dat nu in en wat gaat in de toekomst betekenen.
 • Hoe verduurzaam je op een goede manier en hoe wordt dat door BENG en Bouwbesluit ondersteund?
 • De verduurzamingscyclus, wat zijn de primaire voorwaarden voor een goede verduurzaming van een gebouw.
 • Lijst erkende maatregelen 
 • Uitvoering en subsidies
 • Verduurzamen van kantoren (kantoor naar C)
 • Verduurzamen van woningen naar bouwjaar met extra aandacht voor bouwjaar 1920-1930.
 • Ventilatie, Warmte- en koudebehoefte - Koeling - Verwarming.
 • Optimalisatie met domotica.
 • Het resultaat van handelen volgens BENG certificaat, hoe werkt dat?
 • Thuisopdracht / examen voor het behalen van het CETIGO basiscertificaat.

 

Na deze intensieve cursus van ir. Rens ten Hagen heb je volledig inzicht en kennis in de mogelijkheden die er zijn om bestaande en nieuwe gebouwen op een verantwoorde manier te verduurzamen. Je hebt de tools die je nodig hebt om een goed verduurzamingsadvies te maken op basis van BENG en Bouwbesluit. Door het volgen van deze cursus ben je een (nog) betere gesprekspartner inzake het onderwerp verduurzaming van bestaande en nieuwe gebouwen voor opdrachtgevers en andere betrokkenen.

VOOR WIE IS DEZE CURSUS GESCHIKT?

Professionals uit de vastgoed, bouw- en installatiesector die meer willen weten over dit belangrijke onderwerp en eveneens gebouweigenaren en beheerders zullen deze cursus als bijzonder nuttig ervaren.

Vanwege de Corona crisis en de oproep vanuit de overheid om zoveel mogelijk vanuit huis te werken is deze cursus momenteel alleen online te volgen.
Docent Rens ten Hagen doceert per les via Microsoft teams of Zoom aan maximaal 12 cursisten. De online cursussen worden zo ingedeeld dat de interactiviteit maximaal is en cursisten optimaal vragen kunnen stellen.

INSCHRIJVEN

Duur: Eéndaagse cursus die duurt van 09.30 uur tot 14.30 uur, inclusief een aantal korte pauzes.

Prijs: € 225,- inclusief hand-out in PDF, BENG in de praktijk certificaat (na het voltooien van de thuisopdracht) en inschrijving in het CETIGO register. Exclusief 21% btw.

De online cursussen staan gepland voor:

 

dinsdag 14 april 2020 - nog 7 plekken beschikbaar.

donderdag 7 mei 2020 - nog 8 plekken beschikbaar.

vrijdag 15 mei 2020 - nog 1 plek beschikbaar.

38 cursisten hebben deze cursus beoordeeld en geven gemiddeld het rapportcijfer 8,8.

Wil je deze cursus van ir. Rens ten Hagen volgen? Meld je dan aan door ons een mail te sturen (werkt de link niet, mail dan svp naar michel@mfprodukties.nl)

Vermeld svp in je mail de voor- en achternaam van de persoon of personen die de cursus willen volgen + hun mailadressen + de datum van voorkeur. Wij nemen dan contact met je op om jouw plek(ken) binnen deze online cursus te reserveren.


Benieuwd wat de BENG norm voor jouw organisatie gaat betekenen? Wij kunnen deze cursus ook in-company en geheel op maat geven. Bekijk hier de mogelijkheden.

BouwProfs organiseert regelmatig vakinhoudelijke trainingen voor de bouw en aanverwante sectoren. Bekijk hier het overzicht.

Klik hier als je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe trainingen en data.

Weergaven: 2977

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van BouwProfs Redactie op 5 Februari 2020 op 13.11

Een prima cursus gegeven door een deskundige trainer.

Karl Pohlen - Studio Bouwadvies

Reactie van BouwProfs Redactie op 5 Februari 2020 op 13.09

Zoals altijd werd de cursus door Rens zeer duidelijk gebracht, en vooral niet slaapverwekkend!

Peter van de Burg - Zijtaartse Bouw Onderneming

Reactie van BouwProfs Redactie op 5 Februari 2020 op 13.07

Goede cursus met een breed spectrum aan mogelijkheden, materialen en technieken, overzichtelijk gebracht.

Stefan Severijns - Ontwikkelings- & Bouwmaatschappij Souverijn 

Reactie van BouwProfs Redactie op 5 Februari 2020 op 13.02

Prima cursus, gegeven door een gedreven docent. Mooi mix van deelnemers uit de gehele bouw-, en installatiebranche. Ontwerpers, adviseurs, opdrachtgevers en uitvoerders.

Auke Tenhage - Gemeente De Fryske Marren

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+