BouwProfs

De bouw online verbonden.

Deze blog is geschreven door bouwprof Rob Roef op zijn eigen blog en is doorgeplaatst op BouwProfs. Rob is directeur Marketing bij Kubus architectual solutions en eigenaar van BouwBase.net


Dit stukje heb ik geschreven op de avond van de laatste dag van de beurs Bouw en ICT 2011. Het was een drukbezocht evenement waar vele bezoekers zijn gekomen om meer inzicht te krijgen in BIM.

BIM is een niet te stoppen ontwikkeling en heeft ondertussen, sinds de uitvinding van Virtual Building 24 jaar geleden, bewezen een blijvertje te zijn. Toch ventileren nog steeds mensen dat BIM een hype is, een loze belofte, een bedreiging of zelfs een valkuil. Echt waar, onlangs heb ik nog iemand tijdens een BIM-congres op een podium een paar honderd aanwezigen bang zien maken met onBIMverhalen. Had maar wát graag een discussie gevoerd met deze spreker, helaas was ‘ie na z’n presentatie niet meer bereikbaar…

Van potentiële klanten kan ik het me – soms – nog voorstellen. Deze hebben (hadden) soms een grenzeloos vertrouwen in de (inmiddels voorbije) toekomst van hun software en werkwijze. “Liever evolutie dan revolutie”, ik heb het de laatste jaren regelmatig gehoord. De mensen die me dit zeiden spreek ik echter niet zo vaak meer.

Vertegenwoordigers van bedrijven die inspelen op de angst van de klant begrijp ik echter helemaal niet. Waarom geld willen verdienen door het aanwakkeren van de angst van de markt? Weten ze onvoldoende van de ontwikkelingen? Proberen ze hun eigen onkunde en fouten te verbergen? Waarom toch het blijven vertellen van al die onBIM?

Ik zou willen zeggen, nee, roepen; “Kom op, investeer in je toekomst! Door te navelstaren raak je alleen maar verder achter! BIM heeft zich al láng bewezen! Hou op met praten, ga doen, ga BIMmen!”

Kent u me niet? Dan ben ik gekleurd, niet neutraal en partijdig. Misschien heeft u me wel eens ontmoet. Dan weet u dat ik spreek vanuit passie voor het vak, enthousiasme voor de ontwikkeling die BIM na al die jaren nog steeds doormaakt en graag iets mee geef om over na te denken;

Als je blijft doen wat je altijd deed, zal je krijgen wat je altijd kreeg.

Weergaven: 861

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Rob Roef op 7 September 2011 op 13.29

Beste mensen; excuses voor mijn late reactie maar ik wist niet eens dat mijn "blog" hier automatisch werd doorgeplaatst. Ook krijg ik geen berichtje als er een reactie is dus ik kwam - per ongeluk - hier terecht... toen ik via Google zocht op onBIM...

Vanzelfsprekend kan ik een kader schetsen op mijn punt te maken, evenals een uitleg over BIM of de voor- en nadelen maar daar zijn de korte stukjes die ik schrijf niet voor bedoeld. In eerste instantie zijn ze namelijk bestemd voor publicatie in het vakblad CadMagazine en krijg ik een maximum aantal woorden mee. Ben ook niet echt gewend dat het oproept tot discussie hoewel ik daar wel een beetje op had gehoopt. Vandaar dat ik ze standaard op mijn kleine site www.robroef.com heb gezet...

@ Dennis; ik ben het met je eens, dank voor je reactie.

@ Eric; er is veel koudwatervrees. Zoals met heel veel nieuwe ontwikkelingen volgt de meerderheid steeds sneller en dat is goed te merken de laatste jaren. Dus; Niet lullen maar poetsen!

@ Jan; ik hoop met bovenstaande uitleg te hebben verklaard waarom het een kort-door-de-bocht-artikeltje is

Grote groet, Rob Roef

Reactie van Jan van den Heuvel op 25 Maart 2011 op 13.50

Wellicht het blog beginnen met een goede uitleg over BIM alsmede de voor- en nadelen. Maakt een vervolgdiscussie iets eenvoudiger en zinvoller.

Reactie van Eric Hogenbirk op 25 Maart 2011 op 10.00
Ik hoor al jaren over BIM, heb er zelf nog nooit mee te maken gehad. Het is nog geen algemeen goed. Waar zit hem dat dan in? Als de voordelen echt zo groot zijn waarom worden deze dan niet benut? Is het te ingewikkeld? Te duur? Is het koudwatervrees?
Reactie van Dennis Hauer op 25 Maart 2011 op 9.46

Beste Rob,

 

Verandering zorgt altijd voor tegenstand, dat zit blijkbaar erg diep in de genen van de mens. De stap van het tekenbord naar de computer was destijds een revolutie, en ook daar was veel tegenstand tegen. Maar het tekenen met de computer is jarenlang niet meer geweest dat tekenen op een tekenbord, maar dan digitaal waarbij de potentie en de slimheid van CAD software niet benut werden. De stap naar BIM gerelateerde software die de mogelijkheden bieden om objecten te werken, en deze objecten zelf ook slimmer te maken zodat dit ook gebruikt kan worden voor bestekken, kostenramingen en bouwen juich ik dan ook toe.

 

Waar voor mij vooral de meerwaarde van BIM in zit is het model als communicatiemiddel naar alle partijen. Werken met een BIM betekent dat alle disciplines goed samen moeten werken om tot een integraal ontwerp te komen. Het werken met een BIM betekent dat dit in dezelfde taal gebeurt, een beeld verteld ten slotte meer dan 1000 woorden. Daarnaast liegt het model niet waardoor problemen gesignaleerd woren en ook in een vroeg stadium opgelost kunnen worden. Ook werkt het ged als communicatiemiddel naar de opdrachtgever, in een vroeg stadium ziet hij of zij al wat bepaalde keuzes betekenen en hoe het gebouw gaat worden.

 

Toch ook wel een kritische kanttekening, het werken met BIM software vraagt om een hogere leercurve dan met platte software. En je zult ook met de programma's moeten blijven werken om er bedreven in te worden en te blijven. Dit vraagt meer investering in het behendig worden van een programma van een dreed team aan betrokkenen bij het proces.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+