De bouw online verbonden.
De Nationale Hypotheek Garantie, de NHG, moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. Dat bepleiten economen die onderzoek deden in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
De garantieregeling voor huizenkopers heeft louter negatieve economische effecten, stellen de onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek. Hij drijft de huizenprijs op en betekent dus voor de de belastingbetaler, die uiteindelijk garant staat voor de leningen, een enorm risico, zo staat vandaag in de Volkskant.
Wie een huis koopt met NHG krijgt het verlies vergoed als hij zijn woning gedwongen met een restschuld moet verkopen. Medio 2009 werd onder invloed van de kredietcrisis de grens voor zulke hypotheken verhoogd van 265.000 naar 350.000 euro. Mede daardoor steeg het aantal NHG-hypotheken. Van alle hypotheken onder de 350.000 euro die vorig jaar werden afgesloten was 80 procent met NHG.
"De NHG schiet niet met scherp, zeker niet meer na de verhoging", legt directeur Barbara Baarsma van SEO uit. "Hij was bedoeld als steuntje in de rug voor specifieke groepen die moeilijk een hypotheek konden krijgen, starters of mensen met een laag inkomen. Nu komt de koopgrens overeen met twee keer modaal. Dat werkt enorm marktverstorend. Kortom: NHG, weg ermee!"
Als het waarborgfonds dat achter de garantie zit onvoldoende blijkt, is het uiteindelijk de overheid die garant moet staan. Daardoor stimuleert de NHG banken en huiseigenaren tot het nemen van te grote risico's, vinden de onderzoekers. De overheid krijgt bij de groei van het aantal NHG-hypotheken steeds meer van die risico's op het bord. De Nederlandsche Bank waarschuwt regelmatig voor dit gevaar.
Vorige week zei NHG-directeur Karel Schiffer nog dat hij verwacht dat de regeling ook volgend jaar uitgebreid zal blijven tot 350.000 euro. Pas als de onrust in de markt ten einde is, kan en moet de grens weer verlaagd worden."
In reactie op het onderzoek van SEO zegt Schiffer dat de NHG juist een perfecte rol heeft gespeeld in het stabiliseren van de woningmarkt. "Kijk naar landen waar ze geen vergelijkbare garantieregeling hebben. Daar zijn de prijzen met 20 tot 25 procent gedaald en wordt er geen huis meer gebouwd of verkocht. Ook het aantal executieverkopen ligt daar hoger." (Bron: nieuws.nvm.nl)
Opmerking
Dat we ons dit niet al veel eerder hebben gerealiseert. A.s.a.p. weg met die NHG. De heer Schiffer geeft zelf al precies aan wat de markt keihard nodig heeft... namenlijk die daling in waarde zoals door hem geschetst. Ook die executieverkopen zijn dringend nodig om sneller tot herstel en dus een gezondere vastgoedmarkt te komen! We schuiven het nemen van de werkelijke verliezen steeds maar voor ons uit!
@Nanneke Koopman: "Alles wat onrust geeft moet worden vermeden"??.
Ik ben het met je eens dat verandering niet leuk is. Maar ik deel je mening niet dat onrust vermeden moet worden. De zekerheid dat er iets gaat veranderen zal op termijn bevrijdend werken. Die veranderingen mogen zelf rigoureus zijn als ze maar verantwoord / gedoseerd geïntroduceerd worden (dus verspreid over een aantal decennia). De aanhoudende discussie en de onzekerheid maakt dat het onrustig blijft en alles wat we doen om de rust te behouden en de markt draaiende te houden zorgt er alleen voor dat het steeds duurder wordt en dat het de gemeenschap steeds meer geld kost.
@ Nanneke: Ik geef je deels gelijk. Maar van mij mogen mensen best wat inleveren op hun overwaarde. Verder denk ik dat het i.v.m. doorstroming vooral belangrijk is om de overdrachtsbelasting af te schaffen. Al is het maar als tijdelijke maatregel.
Het probleem is inderdaad niet de NHG, maar de Hypotheekrente-aftrek! Wat enorm zelfzuchtig is het van mensen die hier tegen zijn. Het kadaster wijst uit dat een gemiddelde woning in Nederland in de afgelopen 15 jaar met 175% is gestegen. Daling van de huizenprijzen? Ja graag! Kan ik als starter ook eens wat kopen... Het IMF spreekt zelfs van prijzen die 30% hoger liggen dan de echte waarde. Het is natuurlijk goed dat de NHG starters beschermt, maar mensen die al langer dan 15 jaar een huis hebben mogen wat mij betreft de pot op.
http://www.nu.nl/economie/2478299/imf-bespreekt-nederlandse-economi...
http://kadaster.nl/index_frames.html?inhoud=/kadaster/wat_doen_we/v...
Het is wel heel erg eenzijdig om de negatieve gevolgen van de NHG te belichten. Eigenlijk ben ik van mening dat die opstelling 100% onzin is. Als er een voorziening is die de prijzen opdrijft dan is het wel de H-renteaftrek. Over de kosten waar de belastingbetaler voor moet opdraaien gesproken!! Als er een voorziening is die aan banden gelegd moet worden is dat het wel. Jammer is dat de verschillende discussies aangaande de woningmarkt los van elkaar gevoerd worden: Hypotheekrenteaftrek, huurprijzen sociale sector, huursubsidie, startersleningen, NHG garantie, Koopgarant, MGE regelingen en niet te vergeten Brusselse/Europse regels. Volgens mij heb ik dan niet eens alles genoemd. Allemaal zijn ze van invloed op de woningmarkt. Allemaal zorgen ze ervoor dat de prijzen opgepompt worden. Dat komt simpelweg doordat al die maatregelen ervoor zorgen dat er meer mensen die willen kopen de markt op kunnen of mensen die niet willen gedwongen worden (inkomensgrens van € 33.400) om de markt op te gaan. Dus de (gedwongen) vraag wordt flink gestimuleerd en het aanbod reageert zoals je zou verwachten: prijzen gaan omhoog.
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs