BouwProfs

De bouw online verbonden.

Eind 2011 heeft de politiek besloten dat de NHG grens niet per januari 2012 te verlagen van € 350.000 naar € 265.000. De grens van de NHG wordt geleidelijk verlaagd. De eerste verlaging zal per 1 juli aanstaande plaats hebben. Dan wordt de NHG grens € 320.000. Een gezonde ontwikkeling.

Twee weken geleden zette NHG-directeur Karel Schiffer iedereen op scherp door in het Financiële Dagblad te stellen dat de garantie in de toekomst alleen nog te laten gelden voor starters. Een NHG-hypotheek is tegenwoordig immers bijna standaard. Niet alleen voor starters, maar ook voor de doorstromers. Meer dan 70% van de alle nieuwe hypotheken tot €350.000 wordt met NHG verstrekt.

Het idee van NHG is om terug te gaan naar de basis: waarbij het oorspronkelijke maatschappelijk belang gediend wordt door drempelverlaging voor het eigenwoningbezit. Starters zonder eigen geld, en mensen met hele lage inkomens wordt gegarandeerd een hypotheek en daarmee een huis te kunnen kopen. Doorstromers hebben al een eigen huis, en zouden daarmee nooit meer in aanmerking kunnen komen voor NHG.

Binnen een dag kwam minister Spies van Binnenlandse Zaken met een politieke reactie: er kan geen sprake zijn van zo’n beperking. Ze noemde de woorden van Schiffer ‘onverstandig en volledig voor eigen rekening‘.

Opgelost en de rust is terug zou gezegd kunnen worden. Ware het niet dat enkele weken terug een eerste bank, Delta Lloyd, heeft aangegeven nagenoeg uitsluitend nog te willen financieren met nationale hypotheekgarantie. Het is voor het eerst dat een geldverstrekker openlijk aangeeft de situatie op de Nederlandse woningmarkt gevaarlijk te vinden. De bank verhoogt daarmee de druk op de schatkist en indirect op het verlagen van de huidige grens. Laten we hopen dat het afschuiven van risico’s geen voorbode is van het nieuwe bankenbeleid waarin de klant centraal staat!

Sjoerd Radstake is financieel interim specialist woningcorporaties, vastgoed en partner van Avvio · mens en wonen, http://www.avvio.nl.
Sinds 1999 is hij werkzaam binnen volkshuisvesting, vastgoedbranche en actief in diverse netwerken. Daarnaast schrijft hij blogs voor onder andere Aedesnet, BouwProfs, Spacemakers, Nieuwbouw Nederland en heeft hij een eigen blog SjoerdRadstake
en is hij te volgen op Twitter klik hier.

Weergaven: 359

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Ger van der Zanden op 11 Juni 2012 op 21.57

klopt; dan is het probleem met de hypotheekrente aftrek ook meteen opgelost !

 

Reactie van Gerald Bossink op 11 Juni 2012 op 15.55

De titel zegt het al: 'door de bank genomen'. Banken kopen tegenwoordig zelf geld in tegen 1% à 1,5% en zetten dat in de markt weg tegen 6-6,5% (voor hypotheken) of nog meer (op betaalrekeningen en kredieten). Da's een winst van 400%. Bij een gemiddelde woningprijs van € 250.000,= scheelt het al gauw zo'n € 7.500,= per jaar (meer dan € 600,= per maand) als de banken het geld tegen acceptabele tarieven van rond de 3% zouden wegzetten. Op dat moment is het vervallen van de hypotheekrente een veel kleiner issue en komen veel meer starters (ook zonder NHG) in aanmerking voor een hypotheek.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+