De bouw online verbonden.
Ondanks de economische tegenwind zijn er voor ondernemers toch ook kansen als zij inspelen op belangrijkste trends. Hoewel in 2012 er weer sprake is van economische krimp in de meeste sectoren en de groeiverwachtingen tot 2020 gematigd zijn, is er in elke sector ruimte voor groei voor individuele bedrijven. Een belangrijke voorwaarde is dat de onderneming tijdig inspeelt op kansen in de sector. Dit staat in het rapport Ondernemen naar 2020 - Kansen voor ambitieuze ondernemers van het ING Economisch Bureau.
De economen van het ING Economisch Bureau hebben de periode tot 2020 genomen en gekeken naar de belangrijkste trends en wat deze betekenen voor bedrijven en ondernemers in verschillende sectoren. De vijf meest relevante trends die dit rapport onderscheidt zijn: Demografie, duurzaamheid, internet, technologie en internationalisering. Geen nieuwe trends, maar wel ontwikkelingen die hun impact hebben op de bedrijfsvoering en de afzetkansen van bedrijven in verschillende sectoren.
Niet elke trend is voor iedere sector even belangrijk. Duurzaamheid is een belangrijke trend voor de bouw, de industrie en de agrarische sector. Hier liggen kansen in duurzaam bouwen, het ontwikkelen van energiezuinige producten en biologische producten. De demografische ontwikkeling is bijvoorbeeld erg relevant in de sectoren horeca en de zorg. Het rapport beschrijft de relevantie van een trend voor tien sectoren en de uitwerking die het heeft voor de afzetkansen en de bedrijfsvoering. Het rapport kan je hier bekijken.
Opmerking
Wat ik bedoel is dat hierin wij ook de taak hebben om mensen duidelijk te maken dat we met z,n allen een omslag moeten maken.Ook dat begint bij ons zelf maar energieneutraal kan met pv en een luchtwarmtepomp ect dan is er al win-win voor de bewoner en voor de toekomst kun je mensen verder stimuleren. Verder volgens mij moeten we het zoeken in de hoek van gevoelsmatig vervullen van de menselijke behoeften (er zijn hierin een aantal aannemelijke methodieken ontwikkeld). Mensen gaan hun gedrag pas veranderen als daar óf meer plezier tegenover staat óf meer pijn. Dat laatste werkt overigens (helaas) wel drie keer zo sterk. Met andere woorden: er moet vaak eerst iets ergs gebeuren willen we ons gedrag veranderen en meer duurzaam energiezuinig bouwen. De basisbehoefte aan zekerheid is de oorzaak van het vasthouden aan traditionele bouw. Samen met deze behoefte kan de paradoxale behoefte aan nieuwe uitdaging (spanning) worden vervuld. En zo zijn er nog een aantal behoeften waarbij sociale verbondenheid en zich speciaal willen voelen er ook weer twee paradoxale behoeften zijn. Als deze behoeften zijn bevredigd komen we bij de behoefte aan zichzelf ontwikkelen en bijdragen aan (een betere wereld). Kortom: het is niet alleen de ratio die hier regeert maar vooral het gevoel dat hiermee gepaard gaat. Als we massaal inzetten op de eerste stap zekerheid (er gaat nl. nogal veel mis in de bouw wat het vertrouwen bepaald niet vergroot), dan zien we ook de voordelen (plezier) en keert het tij. Dus kiezen voor eenvoud (volksarchitectuur), meer ambacht terugbrengen (dichter bij de mens blijven), en vooral focussen op plezierige gevoelens van het duurzaam bouwen. Dit moeten de profs die dit begrijpen ook uitdragen om de omslag te bewerkstelligen.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs