De bouw online verbonden.
In Dordrecht werkt de gemeente samen met twee woningcorporaties en een afvalenergiebedrijf aan een collectief warmtenet dat ongebruikte energie benut. De betrokken partijen tekenen daartoe vrijdag een samenwerkingsovereenkomst. Zo veel mogelijk huishoudens, bedrijven en gemeentelijke panden moeten aangesloten worden op het warmtenet dat in Dordrecht wordt aangelegd.
Voorlopige aansluitingen
De aanleg van het warmtenet startte in maart 2011. Inmiddels heeft afvalenergiebedrijf HVC al een aantal gebouwen aangesloten op tijdelijke warmtebronnen op locatie. Wanneer de aanleg van het warmtenet is afgerond, worden deze woningen en bedrijven op het definitieve warmtenet aangesloten. Het streven is om minstens 6.400 nieuwe en bestaande woningen aan te sluiten.
70% minder uitstoot
In Dordrecht levert de lokale afval energiecentrale de warmte voor het warmtenet. Het benut de warmte die overblijft bij de verbranding van restafval. Daardoor hoeft geen fossiele brandstof te worden gebruikt om huizen en bedrijven te verwarmen. Een gemiddelde woning met duurzame warmte bespaart 70% CO2-uitstoot. Dat is vergelijkbaar met een woning met 40 zonnepanelen. Door veel woningen en gebouwen aan te sluiten op het warmtenet, wil Dordrecht een grote slag slaan in de verduurzaming van de stad.
Speerpunt
Wethouder Harry Wagemakers toont zich ambitieus: “Duurzaamheid is een speerpunt van dit college. We willen dat Dordrecht in 2015 11% minder energie verbruikt ten opzichte van 2009. Ook moet dan 3% van de verbruikte energie in Dordrecht duurzaam zijn opgewekt. Het warmtenet vult deze ambities voor een kwart in. Het net draagt zo substantieel bij aan een duurzamer Dordrecht, dat we graag onze medewerking aan dit project verlenen. Het Dordtse college van burgemeester en wethouders heeft het zelfs als duurzaam impulsproject benoemd.” (Bron: energieoverheid.nl)
Opmerking
Ik zou graag persoonlijk in contact komen met Harry Wagemakers en met mensen van het afvalenergiebedrijf HVC, om samen eens de ZLT verwarming/koeling te bespreken,welke mogelijkheden er zijn, om nog meer dan deze 11% aan energie te bezuinigen.
Een discussie via dit forum kan zeker, omdat er nog veel meer aan energiebezuinigingen en CO2 terugdringing gedaan kan worden, als alles systemen goed op elkaar zijn afgestemd en geinstalleerd.
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs