De bouw online verbonden.
Onlangs stond in het FD te lezen dat het Green Office van TNT in Hoofddorp op Feng Shui-aspecten is doorgelicht. Aniel Ramjanam is feng-shui master en adviseert over vitaal bouwen. Hij ziet een ommekeer in de bouwwereld. Ramjanam: “De bouwwereld is traditioneel, nieuwe ontwikkelingen gaan heel langzaam. Op netwerkbijeenkomsten ben ik vaak weggehoond als ik over feng shui begon. ‘Het is allemaal bijgeloof’, zeiden ze dan.
Inmiddels merkt Ramjanam dat het beeld aan het kantelen is. “Allereerst is er meer aandacht voor duurzaam bouwen, hoewel dat erg op techniek is gericht, met name op energiebesparing.” Daarnaast wordt er steeds meer rekening gehouden met de eindgebruiker, vertelt Ramjanam. “Zoals bij het nieuwe hoofdkantoor van TNT, dat heb ikdoorgelicht op feng-shui aspecten.”
Bij feng shui gaat het om de balans tussen mens en de leefomgeving. Vanuit feng shui beoordeel je een gebouw op meer dan duizend punten, zoals kleuren, vormen, materiaalgebruik en de locatie van het gebouw. Ramjanam: “Een gebouw in een hectische omgeving als Schiphol bijvoorbeeld is gebaat bij rustige lijnen, in een wieland mag het design wat uitbundiger zijn. Het gaat om balans.”
Als het aan Aniel Ramjanam ligt zien we dus bij de tot standkoming van een duurzaam gebouw nu ook een feng-shui master in de rij der adviseurs plaatsnemen. Het wordt nog druk met alle adviseurs die staan te dringen om vooral hun eigen duurzaamheidssaus over een gebouw te gieten. De C2C adviseur om de duurzaamheidscyclus van de gebruikte materialen te kunnen beoordelen, de kleuradviseur om te zien of de primaire en secundaire kleuren wel goed en op het juiste ritme op elkaar zijn afgestemd, een feng-shui master om te zien of de C2C materialen met de juiste kleurcombinatie in de goede richting zijn gelegd… Kortom hoe ver moeten we gaan? Is het een goede ontwikkeling dat nu ook een feng-shui master de term duurzaam bouwen bezigt? Of blijkt hier weer uit dat het ontbreekt aan een goede eensluidende definitie van de term duurzaam bouwen?
Wat mezelf betreft… misschien is het wel tijd een yoga meester in te zetten om wat rust te brengen in mijn onrustige brein. Er is er vast wel één te vinden die de link legt tussen yoga en BouwProfs.
Opmerking
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs