BouwProfs

De bouw online verbonden.

Met de teruglopende bouwopgave in de komende jaren stelt TNO in haar bouwprognoses tot 2016 dat de bedrijfstak zich zal moeten aanpassen aan andere marktverhoudingen en andere werkvormen met meer aandacht voor vervangingsvraag, stedelijke vernieuwing, inbreiding, en energiezuinig en onderhoudsvriendelijk bouwen. Nog steeds staat binnenstedelijk bouwen hoog op de lijst van kansen voor het bouwbedrijf dat de komende jaren wil overleven.

Duurzaam hergebruik
Heel mooie voorbeelden van hergebruik van oude panden en nieuwe bestemmingen voor kantoren passeren de revue. Zelfs duurzaam hergebruik behoort tot de mogelijkheden. Het is aan de architect veelal wel besteed om van een bestaand casco weer een fraai nieuw pand te maken, dat een katalysator is voor het revitaliseren van binnensteden of woonwijken die dreigen te verloederen.

Zorgvuldige keuzes noodzakelijk
De uitgave Succesvol Binnenstedelijk Bouwen, van het Economisch Instituut voor de bouw (EIB) ziet perspectief in hoogwaardig binnenstedelijk bouwen in het komende decennium. Ondanks de economische tegenwind. Maar er moeten wel zorgvuldige keuzes gemaakt worden in bestemming en differentiatie.

En dat maakt binnenstedelijk bouwen meer dan het tekenen, het bouwbedrijf afstemmen op werken op kleine bouwplaatsen, en het ontwikkelen van prefab systemen die logistiek mogelijk zijn in de bebouwde kom. Professor Meester Friso de Zeeuw, praktijk hoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft, concludeert in een artikel zelfs: Binnenstedelijk ontwikkelen moet op alle fronten anders.

Vraaggerichter, goedkoper, flexibeler en sneller.
De volgorde in de keten van beslissingen moet anders, volgens Zeeuw. Al in het prilste stadium: Niet eerst locaties aanwijzen, plannen en dan een markttoets uitvoeren, nee, al vanaf het begin kijken naar de stad door de bril van de toekomstige bewoners, ondernemers en exploitanten van voorzieningen. Ook het eerder doorrekenen van de plannen maakt de kans van slagen groter.

Om te kunnen slagen moet het binnenstedelijk ontwikkelproces vraaggerichter, goedkoper, flexibeler en sneller. Daarmee komen kosten, opbrengsten, risico's en kwaliteit beter in balans. Binnenstedelijke plannen zullen zich op eigen financieel economische kracht moeten kunnen redden, stelt Zeeuw, en moeten dus op elk punt in het ontwikkelproces hoog scoren.

Bron: bouwkosten.nl

Weergaven: 698

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+