BouwProfs

De bouw online verbonden.

Heldere omschrijving van werkdomein en eenduidige visie op toezicht zijn nodig om corporaties weer te laten investeren.

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 30% van de huurders onbetaalbaar woont volgens betaalbaarheidsnormen. Dat stelt Professor Marja Elsinga van de TU Delft in een interview met het Nederlands Instituut voor de Bouw.

Volgens Elsinga is er sprake van een toespitsing op de lagere inkomens in het DAEB-deel van de corporaties. De huidige regelgeving laat echter volgens haar wel ruimte voor een redelijk brede doelgroep en voor niet DAEB-activiteiten. Ook vindt ze dat bij een juiste besteding van middelen problemen kunnen worden voorkomen: “Met een goede investeringsstrategie en zorgvuldig beheer kunnen probleemwijken worden voorkomen. Hier ligt juist de meerwaarde van woningcorporaties” aldus Elsinga.

Een heldere omschrijving van het werkdomein en een eenduidige visie op toezicht zijn nodig om corporaties weer te laten investeren is de stelling die het NIB aan Elsinga voorlegt. Het antwoord van Marja Elsinga is resoluut: “Dit is inderdaad zeer noodzakelijk. Het heeft de afgelopen periode ontbroken aan een helder werkdomein voor woningcorporaties. De combinatie van een ruim werkdomein en een niet helder ingevuld toezicht maakten ongelukken mogelijk. Dus een scherpe sociale doelstelling: betaalbare woningen van voldoende kwaliteit in een voldoende woonomgeving. Het toezicht moet scherp zijn maar wel plaatsvinden op hoofdlijnen en moet dus zeker ruimte laten voor lokaal maatwerk.”

Steeds meer corporaties werken samen om back-office-processen te bundelen. Critici stellen dat de toegevoegde waarde en lokale identiteit van corporaties dan minder wordt. Elsinga vindt die samenwerking goed, maar stelt wel een kanttekening: “Lokale identiteit is belangrijk en samenwerking kan soms meerwaarde opleveren. Er moet echter voorkomen worden dat er een monopolie ontstaat! Enige concurrentie op lokaal niveau lijkt me gezond.”

Marja Elsinga is spreker op het Nationaal Symposium Woningcorporaties dat op 2 & 3 oktober gehouden wordt. Kijk hier voor meer informatie en om zelf deel te nemen aan het symposium.

Weergaven: 91

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+