BouwProfs

De bouw online verbonden.

Kleur en stedenbouw, harmonie en ritme zijn doorslaggevend.

Kleur is een heel doeltreffend middel om een gebied een bepaalde eigenheid te geven, maar soms is het wel een beetje teveel van een kleur.

De gele schreeuw
In Ede wordt op dit moment een wijk herbouwd. De oude woningen en flats zijn allemaal afgebroken zodat een nieuwe wijk kan verrijzen. Er worden ongeveer vijfhonderd nieuwe woningen worden gerealiseerd, maar dat kunnen er best wel meer zijn. De architectuur is divers zoals u op de foto’s kunt zien, maar wel allemaal okergeel! Nu is okergeel een prachtige kleur. Zonnig, vriendelijk en optimistisch. Maar een totale gele wijk van dergelijke afmetingen is alleen nog maar heel erg veel geel.

 


Kleur en kleurkwantiteit.
Kleurkwantiteit heeft betrekking op de verhouding in grootte. Goethe (1749-1832) heeft destijds al een bruikbare getallen-verhouding opgesteld. Geel 9, oranje 8, rood 6, blauw 4, groen 6. Geel heeft dus veruit de meeste aandachtwaarde van alle kleuren en zou dan ook  in verhouding het kleinste oppervlak moeten hebben. Afgezien van de plaatsing en de intensiteit van het geel. Je zou dus zo kunnen stellen: de gele wijk zou kwantitatief in Ede wel in goede  verhoudingen zijn, maar als wijk totaal uit verhouding. Met andere woorden: de wijk is ernstig disharmonisch en disharmonie in kleur ervaren wij niet als prettig. Net zo min als disharmonische muziek of een disharmonisch leven.

Beter!
Ter vergelijking wil ik u graag enkele foto’s laten zien van een vergelijkbare gele wijk in een vergelijkbare architectuur. Het jachthaventje in Vreeswijk. Hier is ook kwantitatief veel geel gebruikt. Maar! Het betreft hier enkel dit pleintje om de haven. Bovendien is het geel in diverse ritmische nuances toegepast. Ritme is ook zo’n begrip dat zowel in de muziek als in ons leven belangrijk is.

A-ritmische muziek is niet fijn en een a-ritmische hartslag moet echt behandeld worden. En ja die flats. Persoonlijk vind ik deze hier ook een beetje teveel van het goede, maar het pleintje is prachtig en geeft je echt een vakantiegevoel.

Juist ja!
Nu zult u waarschijnlijk wel denken, maar dit is toch ook niet echt harmonisch want dit is ook veel geel. Nee het is inderdaad niet helemaal in harmonie, maar wel veel beter dan de Edese wijk. De ruime opzet, en het water compenseren het geel voor een groot deel. En zoals ik al eerder schreef zijn die grote flats hier in mijn optiek ook teveel van het goede.

En u?
Nu ben ik eigenlijk ook wel heel nieuwsgierig hoe u deze wijken ervaart. Dus als u hier heel toevallig woont, eens langs komt of er al eens geweest bent dan ben ik benieuwd naar uw mening. Wat vindt u ervan? Voor Ede geeft u op uw TomTom Doornlaan aan en voor Vreeswijk IJzerwerf. Tot horens.

Deze blog is geschreven door Marijke van Loon. Marijke haar grote passie is kleurspecialist voor de bouw. Marijke werkt vanuit de psychologie van de bewuste en onbewuste waarneming. Haar motto is pragmatisch en luidt: "Word je er blij van.". Naast haar werk als ontwerper geeft ze les in kleur. Deze opleiding heeft Marijke in samenwerking met de HAN ontwikkeld. Marijke is via Twitter en Facebook te volgen. Lees ook de andere blogs van Marijke op BouwProfs.

Weergaven: 544

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Marijke van Loon op 2 Mei 2013 op 9.49

Ron, Ik ben de laatste jaren niet meer in de regenboogbuurt geweest dus het zal best wel groener zijn dan toen ik er was, maar de stedenbouwkundige indeling zal niet veranderd zijn. De wijk van Taut is meer een park met wooncomplexen, dus de verhouding tussen het groen en de bebouwing is hier toch anders. Mocht ik weer eens in de buurt van Almere zijn dan ga ik zeker even kijken hoe  de wijk er nu uitziet.

Reactie van Ron Reijnders op 1 Mei 2013 op 18.27

Marijke, weet niet 100 % zeker maar in de regenboogbuurt staan toch ook bijzondere (kleurrijke) bomen. Veel bloesem bomen.

 Het "vergeten" mag je dus nog wat toelichten.

Reactie van Marijke van Loon op 1 Mei 2013 op 16.35

Beste Brigitte, Gisteren was ik op de vrijmarkt in de nieuwe binnenstad en in Vreeswijk. Vreeswijk was erg druk en gezellig. De nieuwe binnenstad heeft deze charme helaas niet.

De nieuwe binnenstad is vooral modern en tracht te imponeren. Het grote plein biedt weinig . Wij zijn niet zo goed in het ontwerpen van pleinen in Nederland.

Je kunt je bezoek inderdaad gerust meenemen naar Vreeswijk. Dit is wel het mooiste Nieuwegeinse plekje.

Reactie van Birgitte van os op 1 Mei 2013 op 15.07

Hoi Marijke,

 

Ik ken de buurt in Vreeswijk heel goed als Nieuwegeiner. Vreeswijk is een deel van Nieuwegein waar je je bezoek met een gerust hart naar meeneemt om te laten zien dat Nieuwegein mooie kanten kent.

De nieuwe aangebouwde wijk, die ook nog eens nieuw vreeswijk heet, is wat mij beterft een mooie aanvulling. Ik zou er best willen wonen. Het heeft veel charme en de afwisseling in kleur en details maken het een spannend geheel.

De menselijke maat is aanwezig. Daardoor voel je je veilig.

Jammer alleen van die moderne hoge huizen ernaast.

 

wat vind je trouwens van de nieuwe binnenstad?

 

Groetjes,

Birgitte van Os

Duurzame interieurontwerpster

Reactie van Marijke van Loon op 1 Mei 2013 op 14.22

De regenboogbuurt in Almere is al weer een aantal jaartjes oud. Voor deze wijk is de inspiratiebron Bruno Taut geweest. Ze zijn destijds met een hele delegatie naar dit project in Berlijn geweest. Enkel, de wijk van Bruno Taut is gesitueerd in een bosrijke omgeving en dan komen deze kleurrijke architectuur prachtig tot zijn recht. In Almere zijn ze het groen vergeten en dan wordt het toch een totaal ander verhaal. Dus als je de wijk van Taut kent dan is de regenboogbuurt alleen maar veel kleur.

Bij ontwerpers hoor je vaak allerlei onzin kreten. Zo wordt bijvoorbeeld healing en healthy environment ook te pas en te onpas gebruikt. Het probleem is dat mensen niet echt een weerwoord hebben. Geen duidelijke vragen kan stellen omdat hiervoor de kennis ontbreekt. Men ziet wel dat het niet klopt of niet goed voelt, maar kunnen er niet de vinger opleggen. Vraag in Almere maar eens aan de ontwerpers om in duidelijke taal uit te leggen wat kleurritmiek is. Vaak worden er met betrekking tot het kleurgebruik enkel kreten gelanceerd. Dit omdat de inhoudelijke kennis ook hier helaas vaak ontbreekt.

Voor wat betreft de hoogbouw. Ik ben van mening dat we meer de mens centraal dienen te stellen. Hier bouwen we uiteindelijk ook voor. Over duurzaam gesproken. Maak mensen blij. dat is in alle opzichten een win-win situatie.

Reactie van Ron Reijnders op 1 Mei 2013 op 10.30

Ik reed daar een paar maanden geleden bij toeval door die wijk en wij zeiden precies hetzelfde.

Wat vind je van de regenboogbuurt  in Almere Buiten. Ik vind hem zelf bijzonder geslaagd anderen vinden het helemaal niks.   

en over ritmiek gesproken: ik heb hier het ontwerp bestemmingsplan de wierden Almere haven voor me liggen. Daar wordt ook veel goedgepraat met de kreet ritmiek. Maar n.m.m. meer als  typische rapportentaal dan dat er echt sprake is van ritmiek die iets positiefs  bijdraagt.  

Ook kreten als 'bewust gekozen voor een hoog gebouw als 'entree' van de wijk. Maar de bewoners herkennen dit helemaal niet als entree van de wijk`(noch het gebouw noch de locatie)  en vinden het maar onzin.

Persoonlijk kan ik de reactie van de burgers ook goed begrijpen want 80 % is de hoogbouw van Amsterdam ontvlucht en heeft bewust gekozen voor laagbouw  in een groene  omgeving  en wordt nu geconfronteerd met een inbreidingsplan dat alleen maar bestaat uit appartementsgebouwen en het optoppen van flats van nu 4 hoog naar straks 6 hoog.  

      

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+