BouwProfs

De bouw online verbonden.

Meer banen in de bouw door energiebesparing.

Extra investeringen in energiebesparing in bestaande gebouwen kunnen de bouw en de toeleverende industrie een fors aantal banen opleveren. Dat concluderen SEO Economisch Onderzoek en CE Delft in een studie uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Milieu. In de periode 2013 tot 2020 kunnen die investeringen 212 tot 351 duizend arbeidsjaren opleveren. De bouw telt momenteel ongeveer 40.000 werkzoekenden.

Werkgelegenheidseffecten werken jaren door
In het onderzoek zijn twee mogelijke scenario’s doorgerekend. In het eerste scenario wordt ongeveer twee procent energiebesparing per jaar gerealiseerd tot aan 2020, in de tweede optie wordt uitgegaan van meer dan twee procent energiebesparing per jaar.

Voor het eerste scenario geldt een jaarlijkse investering van twee miljard euro, de tweede mogelijkheid gaat uit van vier miljard euro per jaar.

Tegenover de extra investeringen van respectievelijk 20 miljard euro en 33 miljard euro in totaal staan extra jaarlijkse besparingen op de energierekening van alle Nederlanders.
Hoewel de onderzoekers ervan uitgaan dat de investeringsimpuls in 2020 wordt beëindigd, lopen de werkgelegenheidseffecten nog wel tien jaar door. Bovendien is het kabinet van plan ook na 2020 klimaat- en energiebeleid te blijven voeren.

Weergaven: 355

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Ad de Vrieze op 26 Januari 2013 op 10.50

Altijd goed, een wetenschappelijke onderbouwing van wat we al lang wisten.

Nu de regelgeving zodanig aanpassen dat de lat hoger gelegd wordt bij renovatie en nieuwbouw.

En daarbij, om de consument die gedwongen wordt meer te investeren, ook daadwerkelijk helpen dat mogelijk te maken.

"Je moet veel geld hebben om goedkoper te leven" mijn spreuk om duidelijk te maken dat je moet kunnen investeren in een (energetisch) kwalitatief betere woning met lagere (variabele) woonlasten.

De overheid moet, om de consument tegemoet te komen, bij de strengere regels niet uitgaan van subsidies (om meer in de knip te krijgen) maar van consumenten investerings fondsen.

Door garant te staan bij banken (en/of de AFM bij te scholen) moet de consument hypotheken verstrekt kunnen krijgen die, naast de inkomenstoets, meer gebaseerd zijn op de lagere woonlasten.

Het label systeem moet daartoe aangepast worden. we kunnen niet eindeloos van A, naar A+++++ opdrijven. Er moet sprake zijn van een duidelijk cijfer voor de (verbeterde) energieinhoud naast de feitelijke (gebouw- of) gebruiksinhoud. Dit zijn praktische cijfers waarbij de verhouding tussen die twee de gebouwprestatie aangeven.

Reactie van N.D. Nicolai op 25 Januari 2013 op 16.48

Als de consument niet wil investeren zoals nu dan zet het geen zoden aan de dijk, terwijl er heel wat te halen valt in isoleren kijk maar eens naar het aantal huizen welke nog geisoleerd worden.

Maar als de overheid niets doet dan komt de consument niet want die ziet de bomen allang niet meer en hebben weinig vertrouwen.

Klant gaat niet investeren wel informatie halen.

Dit is wat wij nu zien al jaren.....

Reactie van Hubert Sistermans op 25 Januari 2013 op 13.46

Waneer energiebesparing staat voor cradle-to-cradle bouwen, dan levert dat mijnsinziens continu groeiende werkgelegenheid op voor de bouw.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+