BouwProfs

De bouw online verbonden.

Houtpellets niet zo duurzaam als gedacht?

Houtkachels zijn al jaren bezig met een gestage opmars. En houtpelletkachels stijgen het hardst. Zo is het verbruik aan houtpellets gestegen van 3.800.000 ton in 2005 naar 9.800.000 ton in 2011. Pakweg een kwart wordt gebruikt door Nederlanders en Belgen, zo bericht Lowtech Magazine. Niet voor houtpelletkachels, maar voor elektriciteitscentrales. De achterliggende gedachte is het terugdringen van de CO2 uitstoot. Dat klopt bij pelletkachels, maar zeker niet bij elektriciteitscentrales. Een elektriciteitscentrale die houtpellets verstookt zou zelfs wel meer CO2 kunnen uitstoten dan een steenkolen gestookte centrale!

Efficiënter dan een houtkachel
Pelletkachels zijn verwarmingstoestellen die samengeperste korrels uit zaagsel als brandstof gebruiken. Houtpellets bieden het voordeel dat de brandstof properder en makkelijker te hanteren is dan hakhout, voor gebruikers maar ook tijdens het transport. De pelletkachel (of pelletketel, je kan de toestellen ook inzetten als centrale verwarming) is met zijn rendement van om en bij de 90 procent ook een stuk efficiënter dan een houtkachel. Er is dus minder hout nodig voor evenveel warmte.

Minder vervuilend
Met hun optimale verbrandingstemperatuur zijn de computergestuurde verwarmingstoestellen daarbij minder vervuilend dan houtkachels. In vergelijking met een tegelkachel is een pelletkachel dan weer erg compact, al is er wel wat stockageruimte voor de brandstof nodig. Een pelletboiler is een stuk groter maar verwarmt het hele huis.

Industriële infrastructuur
Groot nadeel van de gesofistikeerde pelletkachel is de prijs: hij kost al gauw het dubbele van klassieke verwarmingstoestellen. Ander nadeel is dat hij in tegenstelling tot een houtkachel of tegelkachel elektriciteit nodig heeft om te kunnen werken. Als de elektriciteit uitvalt, is er ook geen verwarming meer. Een tweede nadeel is dat er een bijkomende bewerking nodig is om de uniforme houtpellets te produceren. De pelletkachel steunt dus op een industriële infrastructuur (elektriciteit + pellets) terwijl de houtkachel of tegelkachel in principe onafhankelijk kan functioneren.

Energiebalans van de pelletkachel
Het elektronisch aansturen van de kachel en het productieproces van de pellets introduceren ook extra energieverbruik. Dat energieverbruik en de CO2-uitstoot ervan moet in rekening worden gebracht als we de ecologische score van de pelletkachel willen kennen. (bron: lowtechmagazine.be)

Weergaven: 2337

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Jasper de Vries op 10 Oktober 2017 op 23.19
Wat er precies duidelijk moet worden is mij niet duidelijk. Conclusie op wat illegale houtkap in minder gereguleerde landen na is de houtkap in Europa relatief goed gecontroleerd. Ecologisch gezien is er wat van te vinden, dat de prijs op kan lopen is wel aannemelijk gemaakt maar linksom of rechtsom betekend houtstook het verdrukken van fossiele energie uit de markt, of dit nu economisch of ideologisch gemotiveerd is. Duurzame bosbouw moet gepleegd worden, de boswachter ergens halverwege die duidelijk aangeeft niet meer te kappen dan wat hij verantwoord acht is hier een mooi voorbeeld van. Kanttekening hierbij is dat stukhout minder efficiënt benutten van potentiële energie is en dat, zoals de staafdiagrammetjes al aangeven, er meer bos moet komen om het geheel toekomst bestendig te houden, ook niks mis mee. Een documentaire met de titel de hout leugen die als conclusie heeft dat het de bossen eigenlijk wel goed vergaat is op zichzelf misschien ook wat bedrieglijk.
Reactie van Koen Hoff op 10 Oktober 2017 op 22.01
Reactie van Jasper de Vries op 13 April 2017 op 23.33

Mooie gedachte maar volledig duurzaam elektriciteit produceren is nog lang niet mogelijk en eerst elektriciteit maken met een belabberd rendement om vervolgens die elektriciteit te transporteren met verlies of op te slaan met nog grotere verliezen is ook niet bepaald duurzaam. Het aandeel CO2 in transport en productie bij pellets valt in het niet bij de hoeveelheid energie die uit de pellets te winnen valt, warmte kan daarbij met een hoog rendement gemaakt worden waardoor het aandeel fossiele CO2 per kWh aanzienlijk lager uitvalt dan wanneer je er elektriciteit van maakt. Maar wanneer elke regio zijn eigen duurzame elektriciteit in zijn/haar eigen regio kan maken op het moment dat ze het nodig hebben vind ik dat prima, maar dan zal er met name in de steden nog een grote uitdaging zijn. Tenzij het plan is om het hele buitengebied te verzieken zodat voor de steden hun elektriciteit achter de horizon geproduceerd kan worden zoals nu ook al veelal gebeurd en het ook verging met de steenkolen uit Limburg en nog steeds vergaat met het gas uit Groningen, Drenthe en Friesland. Elektriciteit is de ene afhankelijkheid van een netwerk inruilen voor een andere waarmee door een asynchrone opwekking en vraag, uitgaande van wind en zon, veel energie verloren zal gaan zodra het aandeel van deze bronnen zal toenemen waardoor er dus altijd een backup aanwezig zal moeten zijn. Wat de kosten voor het gebruik mogen maken van deze backup gaan zijn op het moment dat een grote groep hiervan afhankelijk gemaakt is zal gaan bepalen hoe blij men op termijn zal zijn met de keuzes die nu gemaakt worden. 

Reactie van Maarten Nuyten op 13 April 2017 op 22.27

Leuk bedacht allemaal, maar die pellets worden gemaakt en vervoerd... en ga je de bietenbrug op met je CO2.

Hou maar op zou ik zeggen. Volledig elektra opwekken duurzaam en dan elektrisch verwarmen is de enige optie

Reactie van sjoerd nienhuys op 13 April 2017 op 14.07

Om te beginnen is er nog steeds meer te verdienen aan het goed isoleren van woningen en optimaal gebruik te maken van zon-instraling. De pellet kachel is een erg zinvol alternatief vergeleken bij het verbranden van fossiele brandstof. De saldo CO2 uitstoot is bijna nul als het uit duurzame productie bossen komt en kan dan ook als duurzame verwarming worden erkend.

Als elektra duurzaam wordt opgewekt en slim wordt opgeslagen, en warmtepompen goedkoper worden kan dat op de duur nog economischer en duurzamer worden. daar moet zeker naar gestreefd worden. Dat kan nog even duren.  Om nu een fossiele brandstof verwarming te vervangen die zijn technische en economische levenseinde heeft bereikt is een pellet kachel een interessant alternatief. dat wil zeggen als je er niet veel voor hoeft te verbouwen. 

Bij nieuw te bouwen woningen die optimaal geïsoleerd zijn zal elektrische verwarming wellicht binnenkort economischer zijn. Bij een beslissing om over te stappen op een pellet kachel moeten dus de gebouw omstandigheden in aanmerking genomen worden.

Reactie van Jasper de Vries op 13 April 2017 op 14.07

Hoog comfort met een goed rendement is op basis van elektrisch vooralsnog niet mogelijk. Als je het rendement op de opwekking in de centrale mee laat wegen zijn de meeste elektrische verwarmingsvormen, inclusief warmtepompen, bij lange na niet zo efficiënt en klimaatvriendelijk als men wil doen vermoeden. Als je elektrisch verwarmen als duurzaam weg wil zetten moeten we zo snel mogelijk van de salderingsregeling af zodat men een gevoel krijgt bij wanneer men elektriciteit uit een centrale krijgt en wanneer uit eigen opwek. Als je dan toch niet een kachel in de woonkamer wil hebben ga dan voor een pelletketel icm een buffervat en zonneboiler dan heb je het warme tapwater en cv bedrijf van april tot oktober op basis van de zon en de rest van de periode op basis van de pelletketel die via het buffervat gewoon je conventionele systeem kan voeden. Minimale input uit de centrale nodig tijdens verwarmingsbedrijf en de mogelijkheid op hoge temperaturen te leveren (denk aan oudere bestaande bouw waar LTV niet toe te passen is zonder grote bouwkundige ingrepen) tegen een goed rendement. De pelletkachel op cv of hout cv kachel die dan als sfeerhaard dient in de woonkamer kan daarnaast een bijdrage leveren aan het laden van de buffer en dus ook aan het verwarmen van je badkamer, kantoor aan huis, hobbykamer en overige ruimtes, alsmede ondersteuning in de warmtapwaterbereiding. In grotere complexen met veel kleinere wooneenheden is een collectief systeem sowieso voordeliger en efficiënter dan iedereen individueel maar om snel veel energie te verplaatsen en eventueel via een afleverset ook warm tapwater te kunnen bereiden heb je hogere temperaturen nodig dan met elektrisch efficiënt is te doen. kortom alle uitstoot moet meegewogen worden ook die van de elektriciteitsproductie en de verliezen tijdens winning en transport van de grondstoffen zowel voor de pellets als voor de kolen en het gas wat voor de centrales gewonnen wordt alsmede het rendement in de centrales, dan komen biomassa installaties in mijn ogen aanzienlijk beter uit de verf. Nog buiten beschouwing latende dat hout in de korte koolstofkringloop zit en daardoor CO2 neutraal zou kunnen zijn en dergelijke.

Reactie van Wim van Elk op 13 April 2017 op 11.11

Zoals ik al eerder aangaf blijft het me verbazen dat sommige blijven hangen in het aloude bekende conventionele verwarmen i.p.v. innovatieve revolutionaire verwarmen. Angst voor het onbekende? Verwarmen met een vuurtje wordt in de 21e alleen nog gezien als een gezellig iets. 

Gelukkig zijn er velen die het wel begrepen hebben. Dat kan natuurlijk ook niet missen met de vele duidelijk zichtbare windmolen en zonnepanelen op daken. Alles is gericht op elektra en dat is absoluut de toekomst. Men wil geen uren meer wachten voordat men het eerste comfort ervaart. Men wil lage stookkosten, een stabiele temperatuur met een hoog comfort en dat in alle ruimtes. Hoe wil je je badkamer, kantoor aan huis, hobbykamer en overige ruimtes gaan verwarmen? Wanneer ik de sociale woningwetbouw bekijk dan worden de ruimtes steeds kleiner. Een woonkamer van 25m2 is geen zeldzaamheid meer, waar laat je dan een pelletkachel?

Een pelletkachel ken t niet zoveel voordelen als soms denkt. 

Onderhoud.

Het onderhoud dat een pelletkachel vraagt, vraagt meer werk dan men soms denkt. Men moet namelijk wekelijks de verbrandingskamer te stofzuigen. Elke 3 maanden moet er een uitgebreide schoonmaakbeurt plaatsvinden en jaarlijks een grote servicebeurt.

Geluidsoverlast.

Elke pelletkachel heeft een ingebouwde elektrische (verbruik) ventilator naast een schroefmotor die bij hun werking geluid produceren. Vooral bij het opstarten is het geluid van de ventilator storend hoorbaar. (niveau is merk afhankelijk)

De investering voor een pellethaard is ook niet gering. De eenvoudige modellen beginnen vanaf 2.000 euro en die prijs kan oplopen tot boven 6.000 euro voor het verwarmen van 1 ruimte. Naast deze kosten moet de pelletkachel ook nog geïnstalleerd worden. 

Reactie van Maarten Wiersma op 9 Maart 2013 op 11.42

Op LinkedIn zelfde onderwerp, daar had ik het volgende geschreven:
Het hout voor pellets is al aanwezig. Gebruik je deze laagwaardige brandstof voor laagwaardige energie, lees warmte van zeg 60 graden in een gebouw, dan is dat pure CO2 winst. De warmte ontstaat ook bij compostering, de warmte in een gebouw komt uiteindelijk ook gewoon in de omgeving terecht.
Het hout wat nu groeit wordt straks verbrand, per saldo een paar % CO2 voor de productie van pellets.
Verder heb je m.i. kwaliteitsverschil in biomassa, even kort door de bocht: droog of prut.
Ik noemde het al even de kwaliteit van de energiedrager.
Nooit doen is van goede droge biomassa biogas maken, dat kost plm 60% van de biomassa voor het reinigings proces naar aardgas niveau. Doe je dat wel, wat doe je dan vervolgens met dat gas? juist, weer warmte maken. Gas is dus in feite te hoogwaardige energiedrager voor gebouwwarmte.
Van prut gas maken, lijkt mij ok, wat moet je anders met prut?
NB. Dus ook geen pellets stoken om 'groene' stroom te maken, dan gaat 70 % verloren.
Een getal: Amercentrale verstookt per jaar 1000.000.000 kg pellets. Dat is warmte voor 500.000 huishoudens, dat zijn 1.500.000 landgenoten. Al die huishoudens 12 m2 zonnepaneel op eigen dak of ergens anders, en reken uit je €-en milieuwinst. Tot slot: ook van stroom dus nooit warmte maken, ook niet als je over hebt, dan stroom verkopen en pellets stoken.
Stook je schoon, dan is houtas een fantastische bron van mineralen, Ph heb ik gemeten, mooi basisch 10, goed voor (tegen) mos in je gras! Kringetje is nu rond, iedereen blij, ook mijn knip.
Al met al zeer duurzaam in vergelijking met fossiele brandstof.
Is er wel genoeg?
Nederland kan actief biomassa gaan telen en oogsten door het aanplanten van interessant rosbos (nieuw woord) in alle verloren hoeken en gaten, 100m links en rechts van alle wegen (handig m.b.t. logistiek), zaagafval, importeren van landen 'bovenstrooms' ( zo kwamen de batavieren de rijn afzakken op vlotten, dat kan nu ook maar dan zonder batavieren natuurlijk), van overzees met overbodige tankers op vliegers etc. Veel werkgelegenheid, duizenden Energieverzamelaars zijn nodig, werk dat er toe doet!
En ook stookgedrag, lees woongedrag drastisch veranderen.
Nog veel meer over te zeggen.

Reactie van Michel Eek op 2 Februari 2013 op 13.50

@Menno Lam:

Ik vond dit staatje op lowtechmagazine:

De ellende is dat meer dan negentig procent van de houtpellets niet in een pelletkachel terecht komen, maar in een elektriciteitscentrale. Tenminste, in dit deel van de wereld. Het gebruik van houtpellets voor elektriciteitsproductie in (omgebouwde) steenkoolcentrales is vooralsnog een exclusief West-Europees fenomeen. Het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België zijn de drie belangrijkste consumenten van "industriële pellets": in 2010 waren ze verantwoordelijk voor bijna de helft van de wereldconsumptie (6.4 van 14 miljoen ton). Het verbruik in Europa steeg van 3,8 miljoen ton in 2005 naar 9,8 miljoen ton in 2010, een groei die bijna volledig te wijten is aan de activiteiten in drie landen. (bron: lowtechmagazine.be)

Reactie van B.P.M. van Ooijen (Ben) op 1 Februari 2013 op 9.35

Ik begrijp je vraag, want hout naast de deur is minder milieu belastend dan dat wat ver weg komt wanneer je kijk naar het onderdeel transport. Echter in Nederland hebben en kunnen wij niet voldoende houtpellet korrels leveren, import is hierbij onontkoombaar. Hoe de ecologische voetafdruk per regio is en of dat kan, weet ik niet.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2019   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+