BouwProfs

De bouw online verbonden.

Prestatiecontracten zijn een grote verschuiving in de wereld van beheer en onderhoud.

Op 19 en 20 maart aanstaande wordt de Nationale conferentie Beheer en Onderhoud van Infrastructuur gehouden. Tijdens het congres komen alle infra-gerelateerde beheer en onderhoudsvraagstukken aan bod. In de aanloop naar dit congres laten we op BouwProfs een aantal deskundigen aan het woord die tevens spreker zijn op het congres.

Dit keer geeft Stephan Laaper, teamleider Projects bij Grontmij zijn visie over prestatiecontracten in de wereld van beheer en onderhoud.

Contracten worden nog integraler
"Prestatiecontracten zijn een grote verschuiving in de wereld van beheer en onderhoud" zegt Stephan Laaper. Hij denkt dat de verschuiving van taken en verantwoordelijkheden in de toekomst nog verder gaat, en dat er meer integratie plaatsvindt: “Contracten worden naar de toekomst nog integraler, bijvoorbeeld natte en droge infrastructuur in een contract. Of worden nog meer RAMS georiënteerd, denk daarbij aan afrekenen op beschikbaarheid. Het “prestatie-gehalte” neemt nog steeds toe, het “activiteiten-gehalte” van het contract neemt nog steeds af. Bovendien bemerk ik een steeds duidelijkere focus van opdrachtgevers op de aansturing van prestatiecontracten. “

Laaper denkt dat Systeemgerichte Contractbeheersing (SCB) helpt bij het aansturen op prestaties. Belangrijk is volgens hem dan wel dat de verandering van focus samengaat met organisatorische verandering, bijvoorbeeld organisatie-inrichting volgens het IPM-model.

Omslag in de organisatie
De verschuivingen in contractvorm en aanpak hebben ook impact op opdrachtgevers en opdrachtnemers. Daarover zegt Laaper: “De gekozen aansturingsmethode van prestatiecontracten door opdrachtgevers, waarbij zij ervoor kiezen meer op afstand te staan van het project en de inhoud, heeft volgens mij de grootste impact. Niet alleen betekent dit dat opdrachtgevers zich daadwerkelijk anders organiseren, ook opdrachtnemers moeten meer ingericht worden op het aantonen van eisen en prestatie. Dat betekent een omslag in organisatie maar ook het business model van de opdrachtnemer moet wellicht anders ingericht worden.”

Volgens Laaper is die andere inrichting nodig omdat het leveren van kwaliteit meer competenties, een andere visie , en een andere manier van samenwerken vraagt. Alle partijen moeten daarom op een andere manier gaan werken: “Het formuleren van, en acteren op gezamenlijke doelstellingen is nog zeker geen gemeengoed in prestatiecontracten.”

Zorg dat je jouw kansen in het beheer en onderhoud van infrastructuur scherp in beeld krijgt en houdt en bezoek de Nationale conferentie Beheer en Onderhoud van Infrastructuur. Bovendien ontvang je € 100,- vroegboek korting als jij je voor 1 maart aanstaande aanmeldt.

Weergaven: 181

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+