BouwProfs

De bouw online verbonden.

Stationseiland in Amsterdam, een uniek project.

Het nieuw te bouwen Stationseiland in Amsterdam is een uniek project, in vele opzichten. Stijn Lechner, senior projectmanager bij de gemeente Amsterdam somt de bijzonder aspecten op: “Uniek aan het Stationseiland is dat we midden in het hart van de oude stad een grootschalige metamorfose realiseren. We accommoderen het openbaar vervoer beter met ruim baan voor fietsers en voetgangers door een mooie nieuwe entree van en naar het centrum van de stad te bouwen”.

Geen overlast voor reizigers
Nog meer bijzonder is dat al dat werk gebeurt, zonder dat de reiziger daar last van heeft. Daarbij gaat het om 200.00 voetgangers, 30.000 fietsers, en 65.000 tramreizigers per dag. Volgens Lechner is dat de uitdaging: ”Het unieke aan het Stationseiland is dat vrijwel alle modaliteiten voorkomen. Trein, tram, boot, bus, metro, fiets, auto, taxi, tuktuk. Alleen vliegen kan je er niet. Dat maakt de verbouwingsopgave des te ingewikkelder. Want de winkel blijft wel open tijdens de verbouwing.”

Samenwerken
Bij het project Stationseiland zijn veel stakeholders betrokken. Ook andere partijen uit het land denken mee of hebben een mening. Het managen van al die belangen vraagt speciale projectmanagementvaardigheden. “In Amsterdam praat iedereen overal en altijd mee. Om daar slagkracht te behouden en de mijlpalen in de bouw naar het toekomstige gebied te behouden is flexibiliteit en veerkracht nodig”, zegt Lechner. “Samenwerking tussen de stad, de regio en het spoor is cruciaal om verder te komen. Samenwerken is dan niet 'jij doet dit en wij doen dat', maar gezamenlijk het gemeenschappelijke doel bereiken, terwijl elkaars belangen vaak verschillen. Hoe je dat doet, is een zoektocht, die je elke dag opnieuw moet uitvinden.”

Uiteindelijk is het echt doel eenvoudig te omschrijven: Amsterdam Centraal moet het ideale station worden. Lechner formuleert het zo: “Het ideale station is een plek waar je op een makkelijke en comfortabele manier kan overstappen om snel op je bestemming te geraken. Daarnaast is het ook een aantrekkelijk verblijfsgebied: zowel binnen als buiten het gebouw.”

Weergaven: 206

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+