BouwProfs

De bouw online verbonden.

Value Management als instrument voor vernieuwing in de bouw.

Verandering in de bouw. Iedereen praat erover, maar hoe realiseer je het? Is er een systeem van continue vernieuwing en optimalisatie, van planvormingsfase tot beheerfase?

Anders denken en doen stimuleren
Een prima instrument daarvoor dat zich al heel lang heeft bewezen, is Value Management (ook wel Value Engineering genoemd). Deze methode stimuleert anders denken en doen: primair optimaliseert het kwaliteit en kosten, maar ook stelt het de klant centraal, betrekt alle belanghebbende partijen en benodigde deskundigheid, stemt tegenstrijdige belangen af en maakt optimaal gebruik van aanwezige kennis. Het kan worden toegepast van planvormingsfase tot realisatie- en beheerfase. De methode stimuleert verandering en creativiteit en leidt naast kostenreductie vaak tot vernieuwende oplossingen, iets wat de bouwsector nu goed kan gebruiken.

Meeste winst wordt geboekt aan begin van het proces
Om daadwerkelijk vernieuwing te realiseren dient niet alleen naar het bouwproces te worden gekeken, maar bijvoorbeeld ook naar de grondexploitatie. Om de bouwsector weer gezond te krijgen moet echter nog breder worden gekeken. Het is van belang om te onderkennen dat vaak de meeste winst kan worden geboekt aan het begin van het proces: de planvorming, gebaseerd op de wensen van de klant of eindgebruiker. Gevolgd door de ontwerpfase van een gebouw of wijk en tot slot de bouwfase en het beheer. 
Ook zullen de kostenmodellen op de helling moeten. Men zal in de toekomst uit moeten gaan van de totale levensduur en total cost of ownership, in plaats van te kijken maar realisatiekosten of bijvoorbeeld een exploitatietermijn van 25 jaar.

Kansen liggen bij slimmere werkvormen
Het toepassen van Lean beperkt zich vooral tot de bouwfase en ook bij moderne samenwerkingsvormen zoals DBFM en allianties ligt de nadruk nog op de bouwfase. De echte kansen liggen dus bij slimmere werkvormen die gedurende het hele proces worden toegepast en mensen in beweging brengen om tot verandering te komen. Veel grote industriële bedrijven hebben de toepassing van VM volledig geïmplementeerd in aanvulling op procesoptimalisaties zoals Lean Six Sigma. Ook in de wegenbouw wordt VM veelvuldig toegepast. Met het toepassen van een aantal beginselen kan men direct beginnen en zo wellicht ook vastgelopen projecten weer vlot trekken.

Voor meer informatie: de stichting DACE verzamelt en deelt kennis over Value Management, Cost Engineering en aanverwante zaken zoals BIM en probabilistisch plannen.

Deze bijdrage is eerder geschreven in de BouwProfs Linkedin groep door Ruud Spijkers. Ruud is eigenaar van adviesbureau VAS, en adviseert organisaties onder andere over de inzet van Value Management.

Weergaven: 282

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+