BouwProfs

De bouw online verbonden.

Afgelopen weekend is het Catshuisberaad gestrand. Tijd om de balans van het Kabinet op te maken.

In de afgelopen anderhalf jaar zijn onder de voorganger van Spies door Donner de extra WWS punten ingevoerd in de schaarste regio´s. Ook heeft het Kabinet tot twee maal geprobeerd een extra huurverhoging voor ´scheefwonende´ huurders in te voeren. Tot heden nog zonder resultaat. En of de corporatieheffing vanaf 2014 doorgang kan hebben is maar zeer de vraag. Duidelijk is waar te nemen dat het Kabinet een trend heeft gezet met het optrekken van de huren tot een marktconform niveau; haalbaar of niet. Het is een ontwikkeling welke past in de tijdsgeest. Door de huidige economische stagnatie is het corporatie-verdienmodel niet langer houdbaar. Door prijsaanpassing en besparing moet een nieuw evenwicht gevonden worden.

Niet zo zeer een verdienste van het Kabinet, maar de casus Vestia heeft er mede voor gezorgd dat er (op enig moment) een Parlementaire Enquête gaat komen naar het functioneren van woningcorporaties. De derivatenproblematiek voor het bijstorten bij rentedalingen en de borgingsstructuur van woningcorporaties en overheid maakt duidelijk dat ook dit stelsel niet oneindig is. Vestia doet de gehele sector wankelen. Vorige week waarschuwde kredietbeoordelaar Fitch dat de AAA-waardering van Nederland ter discussie staat. 'De Nederlanders staan op het randje van een ratingverlaging’. 

Gelukkig voor de politiek is dit nog niet gebeurd. Daarentegen kan een rentestijging voor Vestia en alle andere corporaties de redding zijn om Vestiagate mee af te sluiten.
Dan kunnen we ons weer bezig houden met hetgeen we goed in zijn.

Sjoerd Radstake is partner van Avvio · mens en wonen, http://www.avvio.nl financieel interim specialist woningcorporaties en te volgen op Twitter klik hier of kijk hier naar zijn eerdere bijdragen op corporatieforum. Dit bericht is tevens gepubliceerd op de websites van BouwProfs , Aedes vereniging van woningcorporaties en http://www.aedesnet.nl.
Dit bericht is tevens gepubliceerd op de website van Aedes http://www.aedesnet.nl of met snelkoppeling hier en op mijn persoonlijk woningcorporatie / vastgoedblog zie hier.

Weergaven: 53

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+