BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ventilatiesysteem "Frisse School" werkt niet naar behoren, waar kan ik een objectief advies ter verbetering krijgen?

Bernard Vercouteren van den Berge stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag.

Op een school in Middelburg zijn enkele jaren geleden in een bestaand gebouw (1930) in 16 lokalen ventilatiesystemen (inclusief WTW) aangebracht vanuit een project van gemeente Middelburg. Na een offerteprocedure is een producent en installateur gekozen en is het systeem geplaatst in de zomervakantie.

In de lokalen op met name de bovenste verdiepingen, werkt het systeem niet naar behoren: het voelt benauwd aan, de CO-2 sensor staat dan ook regelmatig op "rood". Geluidsoverlast door op volle toeren draaiende WTW-units is het gevolg. Ook de filters (met name retour) vervuilen veel sneller dan verwacht, wat weer veel kosten in arbeid en filters met zich meebrengt. Ook de aanzuigroosters in de gevel vervuilen sterker dan verwacht.

Wat wij als school nu zoeken is het volgende: een objectief advies over de oorzaken van de huidige problemen en hoe die op te lossen (met inschatting van het kostenplaatje). Zoals het nu gaat (ramen open voor frisse lucht, kinderen en leerkrachten die last hebben van het lawaai van de installatie) is niet acceptabel.

Kan jij Bernard helpen aan het juiste advies? Geef je reactie dan aan hem door via deze discussie.

Weergaven: 2421

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dag Bernard,

Ik blijf even bij mijn adviezen, maar voeg inderdaad nog iets toe v.w.b. de verstandige opmerking, ook van Maurice over zonwering.

Niet alleen afgaan op hetgeen installateur en fabrikant rapporteren, maar een onafhankelijke adviseur zoeken, die het gehele gebied bestrijkt of samen met een binnenmilieu kundige de zaken doormeet en op een begrijpelijke wijze aan jullie rapporteert .... en ik had al een naam genoemd ....

Ik ben werktuigkundig adviseur voor > 50 jaar en legionella preventist

Jan Hoekzema

Q.wateradvies en beheer Eelde

Beste reageerders,

Ter aanvulling: het gebouw was oorspronkelijk geventileerd met mechanische afzuiging en natuurlijk toevoer. De mechanische afzuiging is vervangen door het WTW-systeem, de roosters in de gevels zijn blijven zitten. of er zonwering bij de zonbelaste gevels aanwezig is, weet ik zo niet, moet ik even nakijken.

Bernard,

De opmerking over de zonwering is terecht, maar dit verklaart de hoge CO2 waarde niet.

Je oorspronkelijke vraag vermeldt ook dat de unit op volle toeren draait. Is die dan CO2 of temperatuur gestuurd ? Of is dit het gevoel bij  normale werking ? 

Als de unit gestuurd wordt (op CO2 of temperatuur) is het duidelijk dat de vereiste waarde niet gehaald kan worden maar dat de unit dit wel probeert door op het maximale debiet te ventileren.

Als de unit niet gestuurd wordt, is het vreemd dat je de indruk krijgt dat die "op volle toeren" draait. Dat wil zeggen dat er een probleem is met de dimensionering of de uitvoering. Hebben de andere units dit dan ook, of enkel de deze ? 

Geert Bellens

Adviseur comfort en binnenklimaat

www.bestbuildingconcept.be

Uit eigen ervaring binnen een woningcorporatie kan ik u melden dat dit per definitie niet aan de installatie hoeft te liggen. Destijds werd er in eerste instantie ook 'gesleuteld' aan de installatie. O.a. door het opvoeren van de ventilator en het frequenter vervangen van de luchtfilters. Maar het uiteindelijk probleem zat hem in het simpele feit dat in de klaslokalen tijdens zowel de les- als overblijfuren VEEL te VEEL kinderen zaten!

Ik mis dan ook in uw beschrijving het totaal aantal leerlingen incl. leerkrachten dat per dagdeel in deze klaslokalen aanwezig zijn. Immers, de totale inhoud van de klas (excl. de eventuele ruimte achter een systeemplafond) bepaald het maximum aantal leerlingen incl. leerkracht. Dit i.v.m. CO2 uitstoot van de aanwezigen.

 

Interessante reacties allemaal en ook goede wedervragen over de parameters die het systeem beïnvloeden.

Wat betreft een gemiddeld klaslokaal (lokaal van groep 6A): de afmetingen zijn 9 x 6,5 meter. De school hanteert een maximum van 30 leerlingen per klas, maar in de bewuste klassen zitten niet meer dan 25 leerlingen + een leerkracht en een stageair.

Dan maar even dieper op de materie ingaan: CO2 gas is zwaarder dan lucht .... en bij uitademing door de mens wordt het ook nog eens vochtiger ..... de plaats van de afvoer en de meting door de CO2 opnemer zijn dus zeer van belang, evenals hoe en waar de lucht wordt toegevoerd .....: wordt er geïnduceerd? etc. ......

De hoeveelheid ventilatielucht is afhankelijk van het aantal mensen en het doel dat je wilt bereiken: min. 30 m3/h ventilatielucht per mens (beter 50 m3/h) x 30 mensen ...... = ..... m3/h per lokaal

Kijk ook even naar je filterkwaliteit ten opzichte van de kwaliteit van de buitenlucht ...... nu wordt het al iets ingewikkelder ....

Advies nogmaals: zoek een goede adviseur met binnenmilieu specialist, laat alles door meten en een goed advies dat begrijpelijk wordt uitgelegd.

Beste Bernard,

Zoals veel reageerders al melden: van een afstand beoordelen is lastig, ondanks je aanvullende gegevens, waarvoor dank!

Als een hoger toerental van de ventilator, een regelmatig in het rood staande CO2-sensor en meer dan gemiddeld vervuilde roosters het geval zijn dan duidt dat volgens mij op een ventilator die onvoldoende zijn werk kan doen. Dus: verstopping, vervuiling, te kleine doorlaat in leidingen, een knik of deuk in de leidingen of beschadiging aan de ventilator zelf.

Kom graag eens controleren.

Succes met het vervolg!

Vriendelijke groet,

Theo van den Berg | Bureau Jaarberg

Dag Bernard,

Wat dacht je van een een systeem als de Laggarberg school in Zweden. Dat werkt ten minste echt.

2. Example 1 - The Laggarberg School, Timrå, Sweden 1995.

Voor meer informatie neem svp rechtstreeks contact op www.eco-wise.eu

Groet Pieter Hennipman

bouwbioloog

Beste Bernard,

Ik zelf heb goede ervaringen met Rensen Regeltechniek uit Uden.

Succes met het oplossen van dit probleem.

Mvrgr,

Michel van Norden

Building Bouwadviseurs

Is hier sprake van een vorm van Hybride ventilatie aangezien er naast WTW-units ook gevelroosters aanwezig zijn? De oorzaak lijkt me vooral te liggen bij een verslechterde ventilatie-effectiviteit. Wanneer er niet gekoeld wordt en tijdens de zomer de binnen en buitentemperatuur oploopt ontstaan er mogelijkheden dat er warmer wordt ingeblazen dan dat het op dat moment binnen is. Deze warmere verse buitenlucht zal dan opstijgen en niet meer voldoende de ruimte doorspoelen aangezien hij ongebruikt weer wordt afgezogen. Wanneer er geen bypassvoorziening is opgenomen in de WTW-unit kan het zelfs zo zijn dat er ongewild warmte wordt teruggewonnen in de zomersituatie waardoor de ruimte zelfs wordt opgewarmd. Hierdoor wordt het dan binnen veel warmer dan eigenlijk nodig is. Daarbij heeft het op het gebied van (Exploitatie)kosten normaal mijn de voorkeur de luchtvoorziening te centraliseren (1 LBK te onderhouden). Het onderhoudsprobleem is nu niet meer op te lossen maar had in het ontwerp moeten plaatsvinden. De slechte ruimtedoorspoeling is wellicht met andere type roosters op te lossen. WTW in de zomer en het tussenseizoen moet worden voorkomen (indien het geval). In het onderstaande artikel mijn oplossing voor een kostenefficiënte installatieoplossing.

Bijlagen:

Gezien de term gevelornament voor inblaas en aanzuig valt te vrezen dat de uitgeblazen lucht direct weer aangezogen wordt (recirculatie).

Dat verklaart de hoge CO2 concentraties, maar niet de enorme vervuiling.

Inspectie ter plaatse is noodzakelijk.

Een foto van de toe- en afvoer voorziening zou helpen.

 

Als long patient zou ik niet graag op deze school zitten in Middelburg.
Nu begrijp ik dat het onderwijs in Nederland veel duurder is dan - - -
In het jaar 2013 ben ik een jaar in Belgie op school geweest (als leerling / student)
De klas lokalen zijn daar twee maal zo hoog als in Nederland een meter of zes.
De muren zijn een kleine meter dik en de ramen zijn van
enkel glas en die kunnen open en lekker doorwaaien als het nodig is en toch is het er heerlijk warm.
Het onderwijs is veel goedkoper dan in Nederland
De verlichting op de Belgische wegen is zelfs van uit de ruimte gezien ongeevenaard.
Tja . . . . onze NL. >naar> EU bijdrage is toch niet voor niets geweest :-)

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+