De bouw online verbonden.
Roel Winkel werkt bij HRB Projecten. In de BouwProfs Linkedin groep stelt Roel de volgende vraag:
Folie onder een betonvloer is toch algemeen bekend en geaccepteerd maar zijn er wettelijke verplichtingen? Wie weet dit?
Weet jij meer over dit onderwerp? Geef je antwoord door aan Roel via deze discussie.
Tags:
Roel,
Bedoel je de folie onder een ihwg betonvloer op zand, of de ontkoppeling van dekvloer op een kanaalplaatvloer?
Groet, Martijn
Roel,
Hier zijn geen wettelijke verplichtingen over. Wel is het een feit dat per gemeente verschilt of het is toegestaan of niet. Vanuit het milieu oogpunt zijn er namelijk gemeenten die niet toestaan dat er folie wordt gebruikt.
De folie is puur bedoeld om het beton zijn tijd te gunnen om het te laten drogen. In de NEN normen staat ergens dat beton onder bepaalde omstandigheden het beste droogt. Om niet teveel vocht te onttrekken aan het beton word er aan de onderzijde vaak folie toegepast. Waar dit ergens staat, geen idee, maar er zal niet expliciet staan dat er folie moet worden toegepast.
Een ander misschien nog wel groter voordeel is dat er geen vermenging tussen het beton en de ondergrond ontstaat. De traditionele werkvloer van een laagje beton is hiermee in veel gevallen komen te vervallen. Van de gemeenten die dit niet toestaan wil ik graag horen wat dan milieuvriendelijker is.
Goede vraag !! Wij zijn dagelijks met beton bezig en volgens ons is de folie dampremmend , zorgt dat de waterdamp niet door de vloer omhoog kan en dat de beton niet uitdroogt , als er isolatie word gebruikt plaatsen we de folie op de isolatie om de isolatiewaarde te behouden. De beton dringt n.l. in de bovenste laag van de isolatie en deze isoleert dan niet of slechter. De keurmeesters die we in Nederland hebben verwijten de vloerenlegger zeer zeker als deze geen folie hebben gebruikt.
Het hele milieu-aspect is hiermee en nog grotere farce. ( Farce Majeur ). de milieu-politie komt naar je toe als je beton op het zand dumpt. In vele landen is dit ten strengste verboden en rijden beton-mixers met een mobiele wasplaats rond. Daarnaast kennen we allemaal de problemen met de oude benzinepompen wel. de diesel is zo ver ingedrongen dat deze in de bodem terecht komt. Zelfs de vloeistofdichte beton heeft een maximale indringing van 50 mm na een bepaalde periode. keuze van de gemeenten is dan dikker storten en resulteert in excessen van betonverbruik. Deze natuurlijke grondstoffen zijn te belangrijk om mee te spelen. Recent voorbeeld hiervan is een gemeente die 88 m³ beton meer verbruikt en een 10% duurder uit is met een werkje wat door ons is uitgevoerd.tevens zijn hier 1500 kg zware metalen teveel gebruikt in de vorm van kleurstoffen.
In ieder geval plaatsen wij overal dampremmende folie onder , geen gezeur achteraf met de klant als deze de beton gaat afdekken met dichte afsluitende materialen die steeds meer gebruikt worden. De nieuwe trend is dat de woningen geheel met folie worden ingepakt zodoende een dichte cel te hebben die klimatologisch beter geregeld kan worden.
raar dat folie zoveel in-pack kan hebben en ben ook benieuwd naar een milieuvriendelijkere oplossing die ook efficiënt is en met alle aspecten rekening houdt. Zowel uit beton-oogpunt , milieu , gebruik en duurzaamheid , hiermee bedoelt Concrete Fashion dus de oude betekenis van heel lang mee te gaan en niet de nieuwe betekenis van dit woord.
Eens met Sander dat dit duurzamer is; PE-folie (veelal toegepast) is immers milieuvriendelijker dan beton en heeft als bijkomend voordeel dat materialen fysiek gescheiden worden en beter te hergebruiken zijn.
Het tegenhouden van het beruchte radon gas wat opstijgt uit de diepere steenlagen.
De gebruikelijke folie is hier ideaal voor.
Mocht iemand er gebrek aan hebben,
ik heb nog gratis schone honderden vierkante meters om weg te geven.
Die heb ik gewassen afkomstig van (boer`n voerkuil`n)
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door