BouwProfs

De bouw online verbonden.

Is het zinvol om een spouwmuur extra te isoleren aan de buitenzijde? Deze vraag is een vervolg op de vraag van Marianne die eerder gesteld is op BouwProfs. Er wordt daar beweerd dat aan de buitenzijde isoleren van een spouwmuur zinloos is vanwege de "koude" spouw.

In mijn situatie heb ik een bestaande niet geïsoleerde spouwmuur, van binnen naar buiten: 140mm baksteen - 50mm spouw - 90mm baksteen. Ik wil die gaan isoleren met een dikke plaat direct tegen de buitenmuur. Dan een kleine spouw en afwerken met houten planken.

Wat is nu precies het probleem met de bestaande spouw? Daarin zit toch gewoon lucht die samen met de stenen, dezelfde temperatuur aanneemt als de lucht binnen?

Weergaven: 1508

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Ward,

Zolang de spouw geheel is afgesloten van de buitenlucht dan klopt kou denkwijze. Vaak zit er echter wel ergens een opening / verbinding naar de buitenlucht. Hoe is bijvoorbeeld de aansluiting ter plaatse van het dak gerealiseerd? En ter plaatsen van de kozijnen? Is het een rijtjeshuis met verbindingen naar de buurpanden? Betreft het een spouwmuur die de hoek om gaat, waarbij om de hoek niet geisoleerd wordt?

Allemaal situaties waarbij de lucht in de spouw (zwak) geventileerd wordt. Hierdoor zal deze in temperatuur afnemen, waardoor aan de buitenzijde aangebrachte isolatie een stuk minder effectief is.

Is het in jou situatie geen optie om de 90 mm baksteen te verwijderen? Dan kun je een nieuwe opbouw (isolatie + gevelafwerking) plaatsen van 140 mm, zonder dat de totale gevel dikker wordt.

Beste Ward,
Ook al gebeurt het vullen van de spouw in combinatie met buitengevelisolatie in Nederland meer niet dan wel sluit ik mij aan bij de visie van Jan en Wim.
De enig manier om thermische trek in de spouw te vermijden is om deze te vullen. Dit kan met het dampopen perliet.

Ik adviseer om eerst de spouw te isoleren met bijv. steenwolvlokken zodat alle gaten en openingen dicht komen te zitten en geen valse trek (ventilatie) kan onstaan. Daarna kan de buitenkant van van de gevel gaan isoleren. Let wel op dat het bij de kozijnenaansluitingen goed gebeurd, want dat kan straks een koude brug worden (zie de f-factor).

Ik adviseer om de spouw dampdicht te isoleren om vochttransport te voorkomen, dat kan met Reaxyl ZX Thermo.

Let er ook op dat de isolatieplaten doorlopen onder het maaiveld en deze op de juiste manier te beschermen. Ik verwijs naar de brochure "ECOBEN Systems" welke is te vinden op de site www.cruysberghs.be. Hier wordt het e.e.a. ook toegelicht met een tekening.

Bedankt allen voor jullie reacties. De reactie van Wim benadert het meest mijn situatie. Ik heb een vrijstaande bungalow gekocht uit 1960. Totaal circa 90m1 gevel van 3,2m hoog. Aldus bijna 290m2 gevelopppervlak. Er is veel resultaat te behalen door een goede isolatie aan te brengen.

Spouw opvullen lijkt dus wel verstandig. Nu nog kiezen tussen damp-open of damp-dicht.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+