De bouw online verbonden.
13 april aanstaande wordt het symposium Duurzaam Herstructureren gehouden. De organisatoren Doris de Bruijn en Sean Vos willen graag voorafgaand aan dit symposium alvast de opinies van bouwers horen aangaande dit thema.
Duurzaam herstructureren is noodzakelijk voor het gezond houden van de Nederlandse woningvoorraad. In Nederland hebben we ruim 7 miljoen woningen. Met pijn en moeite worden er 20.000 per jaar vervangen. Een simpel rekensommetje leert ons dat een gemiddelde woning bij dit tempo van sloop en vervangende nieuwbouw een levensduur van 350 jaar moet hebben. En dat terwijl een zeer groot deel van de voorraad al na een jaar of vijftig aan een ingrijpende verbetering toe is. In veel gevallen wordt nu tot sloop besloten. Dat leidt tot een voorspelbaar probleem. Er zal dus iets moeten gebeuren met de bestaande woningen. Een flinke kwaliteitsverbetering is noodzakelijk, zeker nu de energielasten voor bewoners van oudere woningen sterk stijgen.
Inzoomend op energiereductie: De gangbare ‘lapmiddelen’, zoals spouwvulling en na-isoleren van het dak zijn volstrekt onvoldoende. Deze ingrepen zijn goed voor een levensduurverlenging van enkele jaren, maar maken opnieuw ingrijpen binnen een relatief korte periode noodzakelijk. Binnen de gebruikelijke spouw kan immers maximaal vijf centimeter isolatiemateriaal worden toegevoegd en dat zet geen zoden aan de dijk. Een klassieke projectgerichte renovatieaanpak zal nooit tot de gewenste energiebesparing leiden en is uiteindelijk ook onbetaalbaar.
Het wordt tijd dat er eens op een andere manier naar deze voorraad gekeken wordt. Een conceptuele aanpak gericht op levensduurbestendige, projectoverschrijdende routines en een reductie van manuren op de bouwplaats vormen de sleutel. Wat deze voorraad nodig heeft zijn integrale concepten voor een aanpak die ‘in één keer goed’ is. Niet alleen het drastisch verbeteren van de energieprestatie naar nieuwbouwniveau of beter, maar ook een verbetering van het wooncomfort en de marktwaarde van de woning zijn van belang. Op die manier ontstaat een echt gezonde woningvoorraad waarbij ook voor verouderde woningen een glansrijke toekomst is weggelegd.
Tijdens het symposium Duurzaam Herstructureren op 13 april a.s. komen een aantal interessante concepten voor het verbeteren van de woningvoorraad aan bod. Concepten die binnen de huidige werkwijze van woningcorporaties en andere vastgoedbeheerders niet gangbaar zijn, maar wel toekomstperspectief bieden. Het gaat hierbij niet alleen om techniek. Het organisatieproces en de financiële huishouding zijn minstens net zo belangrijk. Alle aspecten komen aan bod. Woningcorporaties, meldt u aan! Meer informatie op http://www.tue.nl/duurzaamherstructureren .
Wat zijn uw ideeën met betrekking tot het duurzaam herstructureren van de Nederlandse woningvoorraad?
Tags:
Neem eens contact op met instanties of bedrijven die zich bezig houden met de fenomenale leegstand in bijvoorbeeld kantoren- en bedrijvenland. Dit is ook voor hen een groot probleem. Ik ben ervan overtuigd dat beide problemen elkaar voor een deel zouden kunnen oplossen. Alles wat nodig is is durf, visie, vertrouwen, bereidheid en helaas ook veel geld. Maar laat dat laatste ons nu eens niet weerhouden en ons terug laten vallen naar onze bekende stokpaardjes. Het gevolg daarvan is al onderkend en kost eveneens veel geld.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door