BouwProfs

De bouw online verbonden.

Discussie gestart via de BouwProfs groep op Linkedin door Lars Winters, adviseur BMC:

 

" Voor een uitbreiding van een school ben ik bezig met het opstellen van een duurzaam PvE. Daarbij wil ik ook rekening houden met het PvE frisse scholen van Senter Novem. Hierin staat aangegeven dat een leslokaal idealiter een plafondhoogte moet hebben van 3,5 meter. Dat betekent dat, wanneer je binnen de normvergoedingen wilt blijven, je creatief moet zijn met de materialen die je toepast. Zeker wanneer je (naast een verhoogd plafond) voor het binnenklimaat een extra inspanning wil leveren en duurzaam wilt bouwen.

 

Je moet dus ruimte vinden binnen de begroting, maar waar? Een voorbeeld kan zijn om de gemetselde spouwmuur (duur) te vervangen voor een goedkoop alternatief. Heeft iemand een goed alternatief voor bijvoorbeel de spouwmuur, het dak en andere delen van de bouw? "

Weergaven: 2093

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Roy Olminkhof, Olminkhof Jannink bv:

" Een gevelisolatie systeem kan een leuke oplossing zijn. Dit is goedkoper dan een buitenblad isoleren en metselen en kan (afhankelijk van de toegepaste dikte) hele hoge Rc waardes halen, wat ook bijdraagt aan een goed binnenklimaat en weinig energieverbruik.

Ook zijn hiervoor systemen mogelijk die volledig afgestemd zijn op duurzaam bouwen, dan is de isolatie gebaseerd op houtachtig materiaal. "
Dat is een hele mooie spannende zoektocht waarop niet zo makkelijk een antwoord is te geven volgens mij. Je kunt niet zomaar stellen dat als je de wanden goedkoper maakt je daarmee het plafond kunt verhogen. Zo eenvoudig werkt het helaas niet. Ga je wanden goedkoper maken dan kies je meestal voor minder massa en haal je jezelf wellicht weer andere problemen op de nek zoals minder accumulerend vermogen van warmte en vocht. Je zal binnen het totale concept moeten zoeken naar de ruimte binnen het gestelde budget. De bouwkundige schil en de techniek erin hangen nauw samen. Alle disciplines komen samen. Een mooie uitdaging dus voor een architect.
Beste Lars,

Een spouwmuur hoeft zeker niet een dure oplossing te zijn. is afhankelijk van de hoeveelheid uitbreiding/wand welke je wilt realiseren. per definitie is een gesloten wand veel goedkoper als een wandopening. wanneer het een kleine uitbreiding is zou je kunnen kijken naar een houtskeletbouw binnenbladsysteem eventueel al afgewerkt met een houten? buitenbekleding.

Roelof Gaasbeek
Dag Lars,

Dit zou een mogelijkheid kunnen zijn: Building Holland Award 2010: De Hubbel by BUKO Bouwsystemen http://goo.gl/GbpT
Lars, het gaat me te ver om hierop op deze wijze te reageren.
Ik denk dat de gedachte die je hebt heel ver afstaat van de bedoelingen van o.a. Senter Novem.
De mogelijkheden om scholen frisse, schone, vitale en energieleverende studieplekken te geven zijn er reeds.
Niet alleen mogelijk maar ook binnen de gestelde budgetten!!
Graag wil ik met jou hierover in gesprek. Bel me op 0653195166.
Groet Sjaak Gorter
De gestelde eisen worden door jouw in het PVE verwerkt.
Als architect gaan wij die eisen in het ontwerp verwerken om zo een uitbreiding te verwezenlijken met een prettig binnenklimaat .
Alternatieven en betaalbare oplossingen worden met de installatie adviseurs en opdrachtgever besproken.
Groet,
Chris Boot, architect BUROBEB 020-4890090
Beste Lars,

Uiteraard is het -zoals te lezen in de reacties- verstandig om een goed pve te maken, gekoppeld aan een budget. Daar kan dan een globale kostenraming op gemaakt worden om te kijken of het wringt (altijd) en waar het meeste te halen is. Onderdelen van een bouwwerk zijn kwalitatief en financieel communicerende vaten. Een panacee voor de problematiek zoals je hem schetst is er niet.
De genoemde slimmigheden zijn wellicht te combineren, wat me zo te binnen schiet is bv:.
- installaties vereenvoudigen kan ook door bv verlaagde plafonds overbodig te maken - dat geeft ook weer (gratis?) extra hoogte (aha) en de mogelijkheid tot het mobiliseren van de warmtecapaciteit van de bovenliggende vloer.
- prefab holle gevels van hout (hsb) bieden ruimte voor isolatie, als die afgewerkt worden met een buitengevelisolatiesysteem kunnen zeer hoge isolatiewaardes gehaald worden, waardoor warmte-installaties kleiner kunnen zijn.
Het gaat er wel om dat die keuzes heel precies geënt moeten zijn op de specifieke eisen tegenover de speelruimte van een schoolprogramma en de locatievoorwaarden. Daar heb je een ervaren ontwerper voor nodig die zich daar zeer goed van bewust is.
Hoe een pve en randvoorwaarden de vorm van een gebouw beinvloeden kun je bv zien op ons filmpje: http://www.mmix-arch.nl/files/huiselbers/huiselbers.html -ook hier was het budget zeer beperkt, en was de epc zeer laag: 0,56.
Ik hoor graag of de discussie je verder geholpen heeft.
Voor scholen is er altijd een perfecte oplossing te behalen door middel van betonkernactivering. Hiermee voorkom je verhoging van je bouwkundig plafond en kun je een optimaal binnenklimaat realiseren tegen lage energiekosten.
Ben graag bereid om dit in een gesprek toe te lichten.
Massieve houtbouw is het meest "cradle to cradle" bouwmateriaal en bij "De Kamers" in Amersfoort is er door slim te besparen op de afwerking prachtig en heel goedkoop mee gebouwd.
'Lenotec' uit Duitsland voor de wanden (massief verlijmde houten platen) en 'Lignatur' uit Zwitserland voor de vloeren (houten kanaalplaten).
We gingen er kijken voor een scholenbouwproject in Rotterdam en waren erg enthousiast.

Andries Laane
Beste Lars,

De opbouw van een groepsruimte is van veel factoren afhankelijk. Het is TE kort door de bocht om alleen de vrije hoogte van 3,5 meter als uitgangspunt te houden. In principe is 3 meter ook voldoende. Mits je daarmee ook een goede integratie van deugdelijke ventilatie toepast. Het toepassen van een goede ventilatie boven een verlaagd plafond is zowel effectiever als efficiënter dan een hoog lokaal. Het bezunigen op de gevel (de eerste schil die de bouwfysische scheiding is) is onverstandig. Goede zonwering, goede isolatie van het dak en de gevel en een goede ventilatie leveren een beter binnenklimaat dan alleen focussen op de vrije hoogte van 3,5 meter. Als de uitbreiding permament is, moet je 'm ook zo ontwerpen.
Wat belangrijk is om vooral de prestaties te formuleren waaraan de groepsruimten moeten voldoen ipv de afmetingen. Focus op goede daglichttoetreding, beperk direct zonlicht, voorzie het lokaal van voldoende ventilatiemogelijkheden, pas daarna is het het afwegen waard om de lokaalhoogte te verhogen. Weglaten van het plafond is niet direct een optie. Akoestiek is eveneens wezenlijk.

Daarbij is het niet alleen de architect die dit voor je vertaalt, maar de combinatie tussen bouwfysicus, installatieadviseur én architect.

Mocht je willen kan ik je helpen met een goed technisch PvE.

Met vriendelijke groet,

Jan Willem van Kasteel
06-22578712
Op dit moment verdiep ik mij in een HSB wand met een open gevelsysteem. Voorlasnog aan de buitenzijde afgewerkt met Trespa of Rockpanel platen. Voor het plaatmateriaal ben ik nog op zoek naar een betaalbaar en meer duurzaam alternatief. Vooralsnog denk ik aan verduurzaamd hout. Omdat ik ook de lifecycle-cost van een gebouw in beeld wil brengen, moet ik me nog verder verdiepen in de onderhoudsbehoefte van dit hout.

Co2 gestuurde ventilatie is een must in scholenbouw. Daarbij heb ik de systemen van o.a. Alusta, Itho, Climarad, TNO etc. etc. bekekenen en besproken met de verkopers/adviseurs. Ik kom daarbij wel tot de conclusie dat niet alle geboden producten ook daadwerkelijk een oplossing voor het probleem zijn. Dit is vaak terug te voeren naar de ontwikkeling van het product waarbij gebruik in een leslokaal niet direct het uitgangspunt is geweest.

Natuurlijke ventilatie zoals met de ventilatieroosters in de ramen, is een goede manier van ventileren, maar in combinatie met een LTV en een ventilatiebehoefte van minimaal 800kubb per lokaal, krijg je dan wel last van een forse koudeval als je geen aanvullende (kostenverhogende) maatregelen neemt.

WTW is belangrijk voor de energieprestatie (hoewel het in een leslokaal eerder om koelen dan verwarmen gaat), maar WTW lucht op lucht hoor ik veel slechte verhalen over.

Daarnaast loop ik er tegenaan dat er natuurlijk een wisselwerking bestaat tussen de constructie van het gebouw, het binnenklimaat en de benodigde installatie. Hoe deze zich tot elkaar verhouden blijkt moeilijk inzichtelijk te krijgen. Het feit dat het werk van vele architecten de afgelopen decennia heeft geleid tot een voorraad schoolgebouwen waarbij in 85% van de gevallen het binnenklimaat knudde is, geeft mij aan dat ook architecten dit kunstje nog niet voldoende onder de knie hebben.

De Hubbel die genoemd is, ziet er leuk uit en kan voor individuele werkplekken waarschijnlijk een uitkomst bieden. Dat moet ik nog nader nagaan. Gezien het beperkte assortiment in afmetingen van de Hubbel, is het geen alternatief voor leslokalen.

Aanbiedingen om buiten deze discussie met elkaar in contact te komen neem ik ter harte. Ik neem i.i.g. contact op. Mijn streven is om gemeenten en schoolbesturen steeds beter te kunnen adviseren bij de bouw en verbouw van scholen. Alle kennis en contacten die daar een bijdrage aan kunnen leveren is uiteraard van harte welkom!

Ik zie verdere reacties graag tegemoed
Beste Andries,

Toevallig met de deelgemeente Hoogvliet en/of ontwikkelaar Leyten naar de Kamers geweest? Ben er ook geweest. Leuke bijeenkomst en en mooi gebouw. Bouwprijs komt denk ik alleen wel bven de 1250,- pm2 (norm voor nieuwbouw van een schoolgebouw).

M.v.g. Lars Winters

andries laane zei:
Massieve houtbouw is het meest "cradle to cradle" bouwmateriaal en bij "De Kamers" in Amersfoort is er door slim te besparen op de afwerking prachtig en heel goedkoop mee gebouwd.
'Lenotec' uit Duitsland voor de wanden (massief verlijmde houten platen) en 'Lignatur' uit Zwitserland voor de vloeren (houten kanaalplaten).
We gingen er kijken voor een scholenbouwproject in Rotterdam en waren erg enthousiast.

Andries Laane

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+