BouwProfs

De bouw online verbonden.

Onlangs stond een mooie ingezonden brief in het blad van Vereniging Eigen Huis waarin het belang van inslijpen van de dakpannen bij een duurzame PV installatie weer eens duidelijk wordt. 

Doordat de pannen vaak niet worden ingeslepen onder het mom van: "dan heeft u geen garantie meer op de dakpannen!" blijven pannen openstaan met grote kans op waterschade. Alle zonnepanelen zullen dan weer van het dak moeten om deze schade te herstellen.

Er is in deze situatie blijkbaar wel gebruik gemaakt van een geschroefde dakhaak waardoor het laatste stukje kwalitatieve afwerking met inslijpen dan toch niet achterwege mag blijven. (Note: Ik kan mij met een collectieve plaatsing vanuit een gemeente eigenlijk niet voorstellen dat er geschroefde dakhaken zijn toegepast, het moet tenslotte goedkoop in het collectief).

Garantie op de dakpannen heb je bij PV panelen op je dak toch niet. Of je slijpt ze in-->> geen garantie.

Of je slijpt ze niet in en dan komt er een haak onder de pan door waar de bovenste pan op drukt-->> geen garantie.


Kiezen voor kwaliteit

Kies je kwaliteit dan kies je voor een geschroefde dakhaak met een ingeslepen dakpan die vervolgens op de bouwkundig constructie worden doorgeschroefd.

Het voordeel hiervan is dat de (wind) krachten op de PV installatie direct naar de onderconstructie worden overgebracht. Door gebruik te maken van de geschroefde dakhaken wordt voorkomen dat er veel druk op de dakpan komt met het gevolg dat deze gaat scheuren of breken en op de duur lekkage veroorzaakt.  Ook moeten de dakpannen worden ingeslepen om de dakhaak spanningsvrij te laten passeren wat zorgt voor een perfecte pasvorm en waterdichte afwerking.

Deze installatiemethode kost extra tijd en materiaal en maakt deze manier van monteren dan ook iets duurder maar heeft wel een langere technische levensduur.


Dit artikel is geschreven door
Dennis van der Meij.

Dennis is Solar & PV sales engineer
bij Indutecc Renewabel Solutions.

Lees hier tips over het installeren van zonnepanelen op keramische leipannen.

Weergaven: 4765

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste lezers,

een lezenswaardig ervaring die na een lange inleiding kort aandacht geeft aan een oplossing. Wat een ander facet van het leggen van PV systemen is, is de veiligheid tijdens het leggen. Dit is sinds kort opgenomen in het A-Blad Hellende Daken (website Volandis). In het kort komt het neer op integratie van het leggen van de pannen en het plaatsen van PV Systemen. Het probleem is dat de pannen (dakbedekking) boven het PV Systeem niet meer veilig bereikbaar zijn om te leggen of om te vervangen. Ook reparaties aan de nok worden onveiliger bij daken met PV systemen. Dit verdient meer aandacht omdat vallen nooit goed afloopt. Een randbeveiliging een vallend persoon tegen houden, dit lijkt een open deur maar blijkt in de praktijk vaak niet gerealiseerd.

Reactie via Facebook van Wilco Huigen:

Bij keramische pannen heb je in de meeste gevallen te maken met een kopsluiting. Als je in de kopsluiting, of in de pan erboven gaat slijpen, vervalt je garantie op je dakpannen. Dit omdat de kopsluiting ervoor gemaakt is om regenwater wat opgestuwd wordt door de wind, tegen te houden.

Mijn advies is, laat het werk aan de buitenkant (schroeven van de beugels, terugleggen en verankeren van de dakpannen, en het plaatsen van de PV panelen) aan een goede dakdekker over. Zodra deze dakdekker klaar is, voert hij de kabels (luchtdicht) naar binnen, en kan de installateur aan zijn klus beginnen. Oftewel "schoenmaker blijf bij je leest".

Reactie via Facebook van Emanuele Monni:

Dikke onzin ,slijpen heeft nijks met duurzaam mee te maken. Voor een dakpan is juist slecht , als je deze slijpt dan zal het water meer schade aanbrengen. Keuze van een goede hak en de pan komt nog geen halve cm omhoog te staan.

Reactie via Facebook van Natascha Pisters - de Wolf:

Allereerst dien je de werkzaamheden op het dak door een goede dakdekker te laten doen die weet waar hij mee bezig is en vooral dit in samenwerking met een zeer goede Elektro installateur. Alleen dan zal een goed stukje werk geleverd worden.

De ervaring van de laatste jaren leert ons dat dit toch echt de enige mogelijkheid is voor kwaliteit. Een goede dakdekker weet precies wat hij op welk dak dan ook moet doen om de zonnepanelen op professionele wijze te leggen en durft garant te staan voor zijn werk. Alle andere vormen van alleen Instalatie door bv alleen de installateur of alleen de dakdekker die de hele installatie maakt gaat geheid bij calamiteiten fout. Evenals alle zogenaamde zonnepanelen specialisten en organisatie die claimen het het beste te weten gaan allemaal de fout in zodra het op de moeilijkere daken aan komt (lees ook oudere daken).

Reactie via Linkedin van Roy Schaefer:

He he eindelijk eens een partij die dit onder de aandacht brengt. Goed dat er gewerkt wordt om energie neutraal te gaan.

Maar helaas komen wij ook heel vaak de onkunde tegen op daken door zonnepanelen monteurs. Het is een groot belang dat de dakpannen na montage van de beugels weer normaal in de sluiting vallen zodat de waterkering ook optimaal zijn werk kan doen. Mensen moeten er zich ook van bewust zijn als ze net een nieuw dak hebben en er wordt gewerkt door derden aan het dak de garantie ook vervalt.

Als u zonnepanelen wil plaatsen laat de controle dan ook uitvoeren door een dakspecialist en het allerbeste zou zijn om het ook onder te brengen bij een dakdekker zodat het bedrijf ook eindverantwoordelijk is.

Ik ben het met veel reacties eens, er gaat momenteel te veel fout in de montage van zonne-panelen. Om de kwaliteit te kunnen borgen dient de professionele dakdekker de bevestigingen en kabeldoorvoeren aan te brengen. De dakdekker moet immer de garantie afgeven op de waterdichtheid van het dak. Dit is,  in het belang van de opdrachtgever, de belangrijkste partij in de keten! Helaas zijn er al te veel voorbeelden waar de dakdekker de garantie heeft moeten terugtrekken omdat er later zonne-panelen door een andere partij op ondeskundige wijze zijn aangebracht. 

Gelukkig wordt er momenteel hard gewerkt aan een update van de NEN7250 en de BRL9933. Hiermee krijgt de branche meer duidelijkheid over het borgen van kwaliteit bij de montage van zonnepanelen., 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+