BouwProfs

De bouw online verbonden.

Muren worden verwarmd door de zon. Is het mogelijk hieruit energie te winnen?

Hans Pardoel is hovenier en tuinontwerper. Per mail stelde hij BouwProfs de volgende vraag:

 

Is het mogelijk om energie te winnen uit de opwarming van muren door de zon?


Heeft u een antwoord op de vraag van Hans? Wij horen graag uw reactie.

Weergaven: 1931

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hans het is heel makkelijk eigenlijk ,wij in Nederland zijn gek op baksteen daar lukt het niet ,maar je zou in een systeem met stucwerk wel zoiets kunnen maken ,maar je hebt daar alleen wat aan voor warm water in de zomer en denk niet de verwarming en verder moet je in de winter oppassen voor de vorst als je dit gaat doen met een buizen systeem ,verder zou het kunnen maar daar weet ik niets van

 

Rinus

Daar zijn al lang geleden oplossingen voor bedacht. Zoals de "Trombewand"

definitie: http://www.senternovem.nl/energieneutraalbouwen/digigids/trombewand....

Googelen met trombewand als zoekterm levert veel info.

Reiné

Leuk idee, Hans. Het lijkt mij bij nieuwbouw zeker een goede mogelijkheid bij steenachtige muren. Je zou kunnen denken aan een soort omgekeerde vloerverwarming, werking wordt dan vergelijkbaar met zonnecollectoren met veel massatraagheid. Lastiger om later aan te brengen om maar te zwijgen over esthetische bezwaren. Om dit systeem ook als (bij-)verwarming te kunnen gebruiken moet je deze warmte zeer langdurig kunnen opslaan, bijvoorbeeld in de grond. Anders kun je de warmte gebruiken voor douchen, wassen, afwassen etc. Let op antivries. Het vereist wel enige bouwkundige aanpassingen.

Raymond Mos, Het Gebouw Advies en Ontwerp

Dat kan. In principe is de buitenmuur een grote zonnecollector. Om die te kunnen gebruiken moet je dus, net als bij een "gewone" zonnecollector slangen aanbrengen waar vloeistof doorheen loopt wat opgewarmd wordt. Aangezien dit niet het mooiste gezicht is kun je ervoor kiezen dit af te werken met bijvoorbeeld leemstuc.

 

In de winter heb je inderdaad de kans op vochtschade, maar bij reguliere collectors wordt dit opgevangen door met een soort antivriesvloeistof te werken. Moet zeer wel mogelijk zijn dus.

 

Echte z.g. Trombe-muren bestaan al tientallen jaren: glas of dubbelglas voor een (vaak zwart geverfde) muur laten de kortgolvige lichtstralen door en hebben meer weerstand tegen de langgolvige (terugkaatsende) warmte. Zo blijft de warmte aardig binnen.

Op een andere manier die warmte winnen zonder ook te isoleren heeft geen zin: als je de warmte uit de muur zou kunnen pompen met een warmtepomp, verlaag je daarmee de temperatuur van de muur zodanig dat de warmtestroom naar buiten navenant toeneemt. Als je de muur als een collector wilt gebruiken is dat dus weinig effectief, veel ,minder dan een goede collector. Daarom zijn Trombe-muren nooit echt wijdverbreid geraakt.

even googlen op  Trombe   werd al genoemd

andere manier:  solarwall   en solar wall    en deze is zelfs door te rekenen met de Retscreen software (gratis) www.retscreen.net

groet,

Barend Hemmes

Hemmes Energietechniek

In principe is dat wel mogelijk.

Kijk maar naar het effect van een zonneboiler

In de praktijk zien we echter dat deze warmte onstaat op een tijdstip dat we al een overvloed aan warmte hebben en dus geen toegevoegde waarde levert om de investering te rechtvaardigen

Hoi Hans,

Rechtstreeks energie halen uit wanden door opwarming van de zon is theoretisch technisch mogelijk. Het is in mijn beleving financieel en energiebesparingstechnisch niet interessant. De oplossing gaat in zo'n fictieve situatie uit naar een omgekeerde manier van wandverwarming, waar in plaats van warmte afgifte via de wand, warmte word onttrokken.

Dit zou kunnen gebruikt worden voor warmte opslag in de grond of als een soort zonnecollector om uiteindelijk te kunnen worden aangewend als voorverwarming van een cv-installatie.Echter of het financieel interessant is.... ik denk van niet.

Er gaat op verschillende manieren veel rendement verloren door warmteuitstraling naar de koudere omgevingswarmte van de de buitenlucht erom heen en de grond ter plaatse van het maaiveld.

 

Haalbaarheid van een systeem valt of staat met behalen van een hoog rendement versus de investering die ervoor moet worden gemaakt ten opzichte van de terugverdientijd van de investering.

 

Wat een interessante optie zou kunnen zijn, afhankelijk van schaduwwerking van de opstelling en de stand van de wand ten opzichte van de zon, is verticaal plaatsen van één of meerder reguliere zonnecollector tegen de wand.

Deze optie zou je kunnen laten doorrekenen bij een installateur welke gespecialiseerd is in plaatsen van zonnecollectoren. Probleem is dat er nog geen esthetisch interessante oplossingen zijn.

 

Een andere mogelijkheid is verticale plaatsing tegen de wand van een innovatief gecombineerde PV- en Zonnecollectorpaneel. Ik heb ergens gehoord dat er leveranciers zijn die zich daarmee bezig houden. Ik kan je echter zo geen naam noemen maar internet biedt vast uitkomst.

Groeten

Eduard Rutten

Dag Hans, in 1995 heb ik een Ecologisch project gerealiseerd voor woningcorporatie Woonstede in Ede. Het ontwerp is genomineerd als beste project van de eeuw. In dit project wordt gebruik gemaakt van de zonnewarmte die op een licht geforceerde wijze de binnenwanden (bouwmuren) opwarmt. Door warmteaccumulatie worden de wanden opgewarmd dat vervolgens wordt gebruikt om de woningen aan weerszijde aan te warmen. Met name in het voor- en naseizoen zal de verwarming minder snel aanslaan omdat de warmte-energie vrijkomt.

Misschien niet helemaal wat jij bedoeld, energie winnen, maar zeker een methode waarbij je de zonnewarmte benut.

Hallo,

Wat een goed idee om hier aan te denken. Maar het is zoals je al begrepen zult hebben... niet nieuw.

Er is zelfs al een bruikbaar kant en klaar prefabsysteem op de markt onder de naam "warmtewinmuur". Googelen maar.

Hiermee is het afgelopen jaar een project gerealiseerd door Janssen de Jong Bouw. Geen toepassing van een baksteengevel maar één van prefabbeton met in het hart leidingkanalen. Hoe rendabel dit systeem is weet ik niet.

Het lijkt allemaal prachtig volgens de bedenkers... Maar zoals al eerder gezegd vinden er ook neveneffecten plaats door zonnewarmte uit de muur te onttrekken; bijvoorbeeld warmteonttrekking uit de woning. Dat is natuurlijk niet gewenst want dat is nadelig voor het systeemrendement. Het komt er lijkt mij op neer om dit verlies zo goed mogelijk te compenseren...

Interessant onderwerp. Zoals hier reeds opgemerkt is dit zeer goed mogelijk. Wij zijn als Janssen de Jong reeds enige tijd actief bezig met de ontwikkeling van een dergelijke invulling om een passend antwoord te hebben op de verschillende duurzame energieconcepten en met succes!

Momenteel hebben wij een tweetal projecten gerealiseerd met een warmtewinmuur waarbij de resultaten veelbelovend zijn. De ontwikkeling gaat zover dat we het uiterlijk van de wand/muur kunnen kiezen en niet meer afhankelijk zijn van slechts één bepaalde uitvoering.

Wellicht is het een idee met elkaar in contact te komen om hier eens over te brainstormen. Er zijn diverse toepassingen mogelijk.

Voor meer informatie zou je kunnen kijken op www.warmtewinmuur.nl
Met vriendelijke groet,

Remko Kraak
Janssen de Jong Bouw Hengelo

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+