BouwProfs

De bouw online verbonden.

In de BouwProfs groep op Linkedin stelt Jacinto Holten zich de volgende vraag:

Moderne transparante en open werkomgevingen hebben in discussies nogal wat te verduren. Hiervan is het gebouwklimaat er vaak één van. Je kent vast wel de klacht van je collega's: "heb jij het ook zo koud, het tocht hier, het is veel te warm maar wat ik doe en hoe ik ook aan de knoppen draai er gebeurt niks. Kan de airco aan, nee kan de airco uit. Als we gaan verbouwen of verhuizen wordt alles beter."

Bij het herinrichten of ontwerpen van een werkomgeving maken opdrachtgevers niet altijd van de gelegenheid gebruik om goed na te denken over het gewenste klimaat comfort. De installaties maken onderdeel uit van de te huren ruimte, wij gaan hier niet in investeren. Als we een airco toevoegen is het goed. Het raam kan toch open. Het is maar 20 dagen per jaar warm, dus waar hebben we het over zijn vaak de redeneringen.

In het ontwerp proces of de realisatie laten we ons hierdoor het bos in sturen. Er gaat dan te veel aandacht uit naar materialen en interieur en te weinig naar klimaat en comfort. En als we dan nadenken over de installaties dan gaat het over, hoe kunnen we warmte terugwinnen, voldoet het aan de minimale ventilatie norm, niet natuurlijk ventileren want dit gaat ten koste van energie, hoeveel kunnen we besparen, wat moeten we minimaal regelen. Hoe snel kunnen we alles terug verdienen.

Waar blijft de mens, waar blijf ik. ik hoor jullie mening graag.

Weergaven: 593

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Recent filmde Energiesprong de presentatie van Atze Boerstra,specialist op dit terrein, over dit onderwerp! Hij heeft het over de killervariabelen die de waardering van binnenmilieu bepalen (http://bit.ly/jjigzm). Hij geeft aan dat met name persoonlijke beïnvloeding verse luchttoevoer en temperatuur van enorme invloed zijn op het klimaatcomfort. Daarnaast moeten de maatregelen (open duur misschien) werken. Niets werkt frustrerender dan aan een thermostaat draaien, en geen verschil merken.

Sommige bijdrages hierboven spreken ook over de Active House benadering; een Nederlands voorbeeld hiervan is het bekende HoTT-gebouw dat ondermeer wordt beschreven in een artikel http://bit.ly/mkClkx

 

Ivo Opstelten, programmaregisseur Energiesprong

 

Een specialist  op installatiegebied heeft hier een goed antwoord dat al dateert uit de vorige eeuw;

http://udoc.nl/docs/586aa9/interview-met-piet-frints/?source=search

 

en verder  de verhouding 20 – 200 – 2000 .

 

Een installatie in een gebouw  kost Euro 200 per m2.

Het energieverbruik is / was  Euro 20 per m2.

Loonkosten werknemers Euro 2000 per m2.

 

Dus een goede installatie en een goed ontworpen gebouw, verdient zich zelf terug in zeer korte tijd. Voorbeelden staan op www.slimlinebuildings.com

 

De klimaatinstallatie is er uiteraard voor de mensen. Die zijn allemaal verschillend in beleving, comfort en tevredenheid.

Daarnaast speelt ook psychologie en beleving een rol. En we willen zo zuinig en duurzaam mogelijk. Een contradictie?

Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we alle gebruikers per persoon / per ruimte individueel volledige zeggenschap moeten geven over hun locale klimaat. En dat de installatie wél doet wat de gebruiker instelt. Dan kom je volgens ISO 7730 tot een 95% tevreden mensen. Veel meer zal het niet worden.  Dan heb je overal brokjes warmte en koude verschillend in profiel, tijd en plaats tekort en over. Die moet je herplaatsen in het gebouw waar het wel nodig is. Dat kan met lokale warmtepompen. En als je even niets nodig hebt of overschotten, dan opslaan in een thermische buffer.  Uiteindelijk leidt hergebruik van energie tot zeer duurzame oplossingen, volg de Trias Energetica.  Er zijn wel degelijk duurzame en toch zuinige oplossingen die nauwelijks energie verbruiken. Bij een systeemgeïntegreerde aanpak is zowel de eigenaar, verhuurder als huurder tevreden te krijgen.  En inderdaad, met € 200 per m2 BVO is dat te maken.  Maar het verbruik in onze ervaring komt met bovenstaande aanpak net onder de € 10 per m2...!!!   Interesse? Mail me  of bezoek me op Linked In.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+