BouwProfs

De bouw online verbonden.

Dikte breedplaatvloer in combinatie met een WTW installatie in ééngezinswoning

Mede door de aangescherpte EPC eisen worden nu meerdere woningen voorzien van een WTW-installatie. Gezien de problemen in het verleden met WTW-installaties ben ik hier geen voorstander van, maar als deze toegepast wordt wil ik er graag mede voor zorg dragen dat een dergelijke installatie deugdelijk in kan worden gebouwd.

 

Bij woningen waarbij enkel mechanische afzuiging plaatsvindt wordt normaliter de dikte van de vloer bepaald door de minimale hoogte die nodig is voor de constructie. Het kruisen van ingestorte afzuigkanalen en leidingen voor elektriciteit is in dergelijke gevallen makkelijk te voorkomen.

 

In het geval een WTW-installatie wordt toegepast is het vrijwel onmogelijk om leidingen en kanalen niet te laten kruisen.

 

Wie heeft er ervaring met ééngezinswoningen (bij appartementen zijn de vloeren dikker i.v.m. geluideisen / grotere overspanning) waarbij een WTW-installatie wordt ingepast en kan mij adviseren welke ontwerpdikte voor een verdiepingvloer moet worden aangehouden? Het gaat erom dat er voldoende ruimte is voor alle kanelen, leidingen, wapening en dekking.

 

Met vriendelijke groet,

 

Bernard Blokzijl

Weergaven: 4288

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik heb alleen ervaring met het controleren van deze vloeren :)

 

Mogelijk heb je hier iets aan: http://www.breedplaatinfo.nl/Documenten/Richtlijnen_Leidingen_Breed...

 

Naast de mv levert vooral de riolering problemen op met vloerdikte, vanwege het afschot. Stuur alle installatietekeningen ook naar de constructeur en vloerleverancier.

 

m.v.g.

Henk

Beste Bernard,

 

Het inpassen van een centrale WTW installatie in woningen is een verouderd concep en dateert uit de beginjaren van de ontwikkeling van WTW. Onderzoek heeft uitgewezen dat 80% tot 90% van de bewoners liever niet in een verwarmde slaapkamer slaapt in ieder geval niet boven de 15 graden. Velen slapen zelfs het liefst met het raam open zelfs in de winter. Ook als er studerende kinderen in het gezin zijn dan is er maar een beperkt aantal uren per dag behoefte aan verwarming maar bij het slapen gaan moet de temperatuur het liefst direct weer omlaag.   Het is dus verspilling van energie om retourlucht uit een centrale WTW installatie in slaapkamers in te blazen.  Daarbij zijn er op dit moment zeer veel problemen en gezondheids klachten met centrale  WTW installaties die bijna allemaal zijn terug te voeren op te weinig of slecht onderhoud van filters maar ook vervuiling van de kanalen is een groot probleem omdat (voor zover ik weet) deze door bijna geen enkele opdrachtgever periodiek gereinigd worden en in deze kanalen kunnen zich naast stof ook schimmels en/of bacteriën nestelen die voor gezondheidsklachten aanleiding kunnen zijn.

De trend is daarom decentrale CO2 gestuurde ventilatie zonder kanalen wat als voordelen heeft:

1.er hoeven geen kanalen te worden ingestort

2. er hoeven geen kanalen periodiek te worden gereinigd dus minder gezondheidsklachten

3. de teruggewonnen energie uit de retourlucht word alleen ingeblazen in de ruimtes waar dat nodig

3. onderhoud en schoonmaken van filters is eenvoudiger

4. bijna alle decentrale WTW units zijn voorzien van CO2 sturing dus er word alleen geventileerd wanneer het nodig is dus    energiebesparing

Een decentrale CO2 gestuurde WTW installatie is zeker niet duurder dan een centrale WTW installatie. Decentrale units zijn weliswaar duurder dan centrale WTW units maar er is naast de besparing op de kanalen ook een bouwkundige besparing voor de aannemer te realiseren.  In verreweg de meeste gevallen is één unit in de woonkamer al voldoende maar er kunnen meerdere units worden geplaatst b.v. in een permanente hobbykamer die veel word gebruikt.

 

Westerdijk installatiebedrijf

Theo Beelien 

Beste Berhard. Als je de nadelen van WTW zo klein mogelijk wil houden kan je twee dingen doen.

- Toevoerleidingen zo kort mogelijk. Je kan dan met een verlaagd plafond in het halletje werken en blaast in boven de deur, dus geen vloerprobleem meer.

- WTW-warmte niet gebruiken voor verwarming verblijfsruimten, maar t.b.v. voorverwarming verwarmingswater. En dan heb je dus ook geen dubbele leidingen meer in de vloer.

Beste Bernard,

Er worden al vele jaren gebalanceerde ventilatie installaties in woningen ontworpen en geinstalleerd.

Wanneer er in een vroeg genoeg stadium met de architect en constructuer alle leidingsystemen

gezamenlijk worden ontworpen zijn er mogelijkheden genoeg.

Advies 1:

Laat in het bouwkundig schetsontwerp of voorlopig ontwerp alle in te storten leidingen uit te tekening in de vloertekeningen. De conflciten met vloerdikte, kruisingen en posities kunnen dan in dit stadium in goed overleg worden opgelost.

Advies 2: Indien het bouwkundig ontwerp, de consctructies en alle beperkingen voor installaties al vast liggen

wordt het eigenlijk moeilijk/onmogelijk de installaties conform de normen in de vloeren te storten. Enige oplossingen die dan onstaan is in nevenruimten, schachten en leidingkofen tegen wanden en plafonds te integreren.

 

Dit kan op dezelfde manier zoals reeds jaren meestal wel goed gebeurt bij rioleringsontwerpen in woningen, indien deze op tijd worden getekend, volgens norm op afschot en aansluitvolgordes. Indien dit niet gebeurt onstaan er verstoppingen. Juist dit is de voornaamste reden dat er altijd veel aandacht voor riolering is.

 

Voorwaarden om ook ventilatiekanalen goed in het bouwkundige ontwerp te integreren is:

-meer dan 20 % energiebesparing op verwarming,

-verzekerd van dagelijkse luchtverversing met voorverwarmde inblaaslucht

-automatische regeling op CO-2 geeft extra zekerheid en energiebesparing

-verzekerd van luchtfiltratie v/d buitenlucht

-een gezond/aangenaam binnenmilieu alleen te realiseren met regulier onderhoud aan installaties

-geen geluidsproblemen door juiste dimensionering van kanaalsysteem

-geen geluidsproblemen van fluitende gevelroosters

-geen tochtproblemen voor de ramen met dauerluftung

-het vervaardingen van een leidingontwerp ( ca. 8 uur engineering) is eigenlijk even belangrijk als:

  1. bouwkundig ontwerp, 2. constructie ontwerp, 3. materiaalkeuze ontwerp

-in gesprek met integraal ontwerpende architect/constructeur kost enkele uren en levert altijd resultaat.

Door op tijd aandacht aan alle aspecten te schenken bent u verzekerd van een comfortabel binnenklimaat.

 

Groeten Ard Gijsendorffer

 

Beste Benard

 

Ik weet niet waneer dit speelt maar weet van VBI dat dit jaar een vloer op de markt komt als kanaalplaat ,waar je gebruik kan maken van de kanalen in de vloer

Heb daar veel uitleg overgehad en dat zal je dan nu kunnen vragen bij de adviseur van VBI ,hun zeggen dat ze door toepassen van een bepaald procede dan totaal kunnen gaan ventileren via de kanalen en zij willen ook graag een juist advies geven denk ik

Voordeel van kanaalplaat alleen al is iets wat we mee moeten nemen in bouwen van woningen en ja we kunnen veel sneller werken en ook goedkoper ,dat weet ik uit ervaring met ook de klimaatvloer met betonkern activering

 

Rinus

Beste Bernhard,

 

Informeer eens bij de VBI te Huissen. Zij zijn erg ver in de ontwikkeling van vloeren. Misschien kunnen zij jou voorzien van goede onderbouwde oplossingen

Bernard,

 

Je noemt zelf problemen met WTW in het verleden maar het zijn problemen van heden en dat word niet beter. Het is inherent aan het systeem met een centrale WTW met kanalen en geen periodieke reiniging van de kanalen, vooral de toevoerkanalen. Veel klachten in kantoorgebouwen zijn hier ook op terug te voeren. Centrale WTW in woningen heeft zijn tijd gehad er zijn betere concepten en vaak goedkoper, gezonder, makkelijker en energiezuiniger  (zie o.a. mijn post over decentrale ventilatie). Centrale WTW hoort bij de traditionele bouw en is net als dat concept verouderd en is binnen 10 jaar grotendeels verdrongen door bouwers met meer innovatieve ideeën. Degene die nu niet bezig is met omschakelen op het nieuwe bouwen bestaat over 10 jaar niet meer.

Bij inschrijvingen op projecten word je vaak geconfronteerd met dit soort ontwerpen waar je eigenlijk geen invloed meer op kan uitoefenen. Het is belangrijk voor je bedrijf om in ieder geval je opdrachtgevers een stukje bewustzijn bij te brengen dat er betere en goedkopere concepten op de markt zijn. Zo kun je de bouwers die vastgeroest zitten in het traditionele bouwen misschien overtuigen van de noodzaak tot verandering. Landen als b.v. Duitsland en Denemarken lopen wat  betreft duurzame ontwikkeling zeker 10 jaar op ons voor.

 

Theo Beelien

Zie ook problemen met centrale WTW bij Vathorst en dat is slechts één voorbeeld en geloof me er zijn er nog veel meer.

http://zembla.vara.nl/Tagcloud-resultaten.3000.0.html?&tx_alter...

 

Theo Beelien

 De vraag is:  welke ontwerpdikte voor een verdiepingvloer moet worden aangehouden?

Zelf geef ik de voorkeur aan drie-en-een-halve-meter. 
Er blijft een soort constructie ruimte over waar men met gemak een beetje gebogen kan lopen als het nodig is.
Goed voor lucht of licht of leidingen en andere eventuele weg te werken installaties
1,5 + 2.5 = 3,5 meter
Ooit heb ik in een pakhuis gewoond waarbij de verdiepingen na eigen vrijheid in te delen waren.
Naderhand mocht dit weer niet want men gunde mij geen enig voordeel
Deze text heb ik al eerder beschreven. De pestkoppen van de gemeente verhoede dat weer!

...Dat ik hier geen onzin uitkraam blijkt wel uit het feit dat deze afmeting zeer goed bevalt niet bij mij alleen maar,
Ook bij de meeste grachtenpanden in Amsterdam zijn deze afmetingen standaard en bevallen deze afmetingen goed.
Dit zijn de duurste en meest gewilde woningen van heel Nederland.
Die huizen aan de grachten zijn zodanig duurzaam dat ze na eeuwen van gebruik nog steeds met plezier gebruikt worden.
Men kan werken met een verlaagd plafon.
Of wat ik nog mooier vind en wat ik ook in Amsterdam gezien heb en zelf ook gehad heb.  : een verhoogde kamer.
Het voordeel is dat alle CO2 en vieze stof in de lucht dan naar beneden zakt zodat er een goed leefbare ruimte overblijft.
De z.g. opkamer die men wel meer in oude herenhuizen aantreft. Vroeger waren de mensen nog niet zo dom.
Maar . . . .
Het budget zal wel weer op zijn, te duur. Het mag niet. Men is dat niet gewend. enz.
Ook heb ik wel een keer bij het Hilton Hotel Rotterdam gewerkt in de installaties en daar kende men ook een
soort van wat men noemde een constructielaag van één-meter-tachtig hierin zijn luchtbehandlings installaties in weggewerkt
en plaats voor koelagregaten noodaccu`s enz.
De enige plaats daar van `hotel stoot je hoofd niet` geeft 300.000 Google hits.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+