De bouw online verbonden.
Stel je wijzigt de gevel, heb je dan een vergunning nodig? Is gevelwijziging vergunningvrij of niet? Tegenstanders veronderstellen dat het wijzigen van de buitenschil, bijvoorbeeld een steenachtige vervangen door een houten, wijziging van de constructie van het gebouw bewerktstelligt.
Voorstanders wijzen er op dat met het verwijderen van de (niet dragende) buitenschil het wezen van de constructie niet wordt aangetast. Wie heeft daar een mening over?
(update 23-12-2014) Het Lente-akkoord heeft recent de brochure “Bouwen aan een goede schil” geactualiseerd. Download hem hier.
Deze vraag is gesteld door Daan Osinga in de BouwProfs groep op Linkedin.
Tags:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/documenten-...
Zoals ik het lees, gaat het er mede om of een wijziging impact heeft op de omgeving. Het 'wezen van de constructie' is niet de enige reden voor het vereist zijn van een omgevingsvergunning .
Vergunningsvrij betekent ook dat je geen meldingsplicht hebt. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor een deugdelijk bouwwerk aangaande het bouwbesluit en constructie. De buitendienst van de gemeente kan alleen controle uitoefenen.
Zodra zij twijfelen over een bepaald onderdeel dan kunnen zij tekeningen of berekeningen opvragen.
kozijnen niet in een gevel zichtbaar vanaf de openbare weg en
andere "niet ingrijpende wijzigingen" zijn in principe vergunningvrij MITS GEEN INBREUK OP DE OMGEVING...
Of een hele gevel wijzigen aan niet zichtbare gevels mag lijkt op een ingrijpende verandering dus niet.
Onze vrienden van de architectuurpolitie willen waarschijnlijk bijna alles aan de buitenzijde censureren om de 'welstand' te bewaken.
Alleen de bouwinspectie-gemeentlijke dienst kan uitsluitsel geven.
Een vraag uit 2011 ?!
Klopt Trees, soms halen we wat oudere discussies naar voren. Aanleiding is de hernieuwde brochure 'bouwen aan een nieuwe schil' van het Lente-Akkoord. Deze hebben we ook als update in deze discussie gezet.
Hallo Ik vond de vraag ook al erg oud maar goed, het antwoord van Marc Roos is de enige juiste.
Onlangs zelf zo'n situatie gehad en de omgevingsvergunning was geregeld alleen daarnaast voor de voorgevel een extra vergunning nodig.
Overigens erg bijzonder want al heb je het ook al aangegeven in de omgevingsvergunning en ben je gericht en specifiek geweest de ambtenarij heeft schijnbaar geen werk genoeg.
puur principieel dus en helaas (overbodig) nodig.
Reactie per mail van es:
Uitspraak Raad van State in de zaak ECLI:NL:RVS:2013:CA1314, citaat: ‘heeft de wetgever daarmee niet bedoeld een gevelbekleding vergunningvrij mogelijk te maken indien deze (bijna) het gehele oppervlak van de gevel beslaat.’ Deze zaak gaat over een achtergevel.
Conclusie:
In het Bor bijlage II heb je artikel 2.7, dit artikel is bedoeld voor kozijn - en gevelwijzigingen (dit is te herleiden uit de wetsgeschiedenis). Door werking van artikel 5.5 mogen alle kozijn -en gevelwijzigingen die niet genoemd worden onder artikel 2.7 niet alsnog onder art. 3.8 uitgevoerd mogen worden.
Logisch want kozijn - en gevelwijzigingen zijn grote ingrepen die goed bij naam zijn te benoemen en art. 3.8 is volgens de wetsgeschiedenis een restartikel, bedoeld voor kleine(re) ingrepen die niet goed concreet zijn te benoemen.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door