BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bas van de Haterd heeft in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende post geplaatst:

De gemeente Arnhem heeft een nieuw idee: de riolering kan worden ingezet als nieuwe energiebron. Het project heet Seweex.

Gebouwen worden verwarmd en gekoeld door warmte uit het riool te halen of er aan toe te voegen. In het riool zit een grote hoeveelheid energie. Hiermee is het mogelijk om de gehele nieuwbouw in het rijnboog gebied te voorzien van energie voor de koeling of verwarming van de gebouwen. Seweex kan zo bijdragen aan de ambitie van Arnhem om op termijn een CO2-neutrale stad te worden.

Een interessante techniek voor nieuwbouw lijkt me, hoewel ik benieuwd ben naar de realisatie uiteraard. Men verwacht er in 2012 mee te beginnen. Zijn er al andere vergelijkbare projecten dat jullie weten?

Kent u dergelijke voorbeelden? Wat vindt u van het gebruik maken van riolering als nieuwe energiebron? BouwProfs hoort graag uw mening hierover.

Weergaven: 741

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Op het plaatje LIJKT het een goedkope warmtewisselaar dan wel een capacitieve. Aan de andere kant: het klimaat van micro-organismen is niet iets dat je snel van temperatuur moet doen veranderen zolang je de gevolgen niet kent. Daar eerst maar even goed naar kijken ? Voor veel grote steden die aan een rioleringprobleem hebben kan het een goed renovatieaspect zijn.
Toevallig vandaag ook een artikel over hetzelfde op CoBouw.

CoBouw

Met vriendelijke groet,
René van der Drift

Keep on dreaming.

De grootste hoeveelheid energie zit nog altijd in het slib dat ontstaan bij de rioolwaterzuivering. Dat organische slib wordt gedroogd en kan tot 2018 door ENCI worden benut als grond- en brandstof en wel met een rendement waar geen enkele andere installatie nog aan kan tippen; BIOMILL, onthoud die naam. Meer dan 30% van het totaal in Nederland eindigt als biobrandstof in cement. Zolang het nog kan. Alle alternatieven zijn slechter.

 

 

Het  bedrijf R & R Systems heeft erg veel ervaring met  energie winning uit mest van varkens e.d +/- 1000 projecten De techniek zijn warmtewisselaars die in de mest werden geplaatst. Bij afkoeling van de mest onder de 12 graden C werd de methaan en ammoniak vorming uit de mest tegengegaan.R & R heeft de kennis en kunde om een oplossing te vinden..

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+