De bouw online verbonden.
Misschien een gekke vraag, maar in deze tijd waar iedereen achter elkaar aanloopt om niet de "boot" te missen wil ik graag eens weten wie tegenstander is van het gebruik van BIM.
Ik kan me juist voorstellen dat er mensen zijn die het maar een "hype " vinden dat wel weer overwaait. Of anders gezegd je moet wel echt stevig in je schoenen staan om nu te zeggen dat je BIM maar niks vindt. Juist voor dat soort mensen kan ik respect hebben. Ik wil ze hier een podium geven om het te uiten.
Heeft u een mening over BIM? Bent u tegen het gebruik van BIM, of juist een fervent aanhanger? Geef uw mening en doe mee met onze discussie.
Carl-peter Goosen heeft in de BouwProfs groep op Linkedin deze vraag gesteld.
Tags:
Carl-peter,
Wordt het geen tijd voor een (of meerdere) BIM congres(sen) voor 'NIET BIMMERS'; in het bijzonder management en directies?
Je aanpak is effectief en leerzaam. Een regelmatige update van de vorderingen, leermomenten en ervaringen geven voor anderen meer input, een grotere spin-off en het ontstaan een sneeuwbal effect. Vandaar uit kan de BIM methodiek uitgebreid worden naar DIA (Do it Awesome).
Beste Fred,
Ik denk dat de IPC voor de 4 aannemers en alle gelinieerde bedrijven een eerste aanzet is.
@Carl-peter Goossen,
Dat is nog eens een goede uitleg, en als je inderdaad van te voren kunt afspreken dat je ook 2D informatie in het BIM model kunt integreren, zijn er volgens mij al heel wat stuikelblokken genomen.
Met het Bimmen schuift in feite het ontwerpproces meer richting de uitvoering. Je toetst in feite de maakbaarheid van het ontwerp en kunt zoeken naar optimalisatie en betere oplossingen, voordat je gaat bouwen. Lijkt niets tegen te zijn. Alleen is op alle nieuwe ontwikkelingen de wet van de remmende voorsprong van toepassing, dus misschien ook op BIM? Is het niet zo dat de hele ontwerp- en adviesketen nog veel grootschaliger en makkelijker naar goedkope lonenlanden overgeheveld kan worden? En zoja, hebben wij dan niet zelf ons graf gegraven met BIM? Of was dit onvermijdelijk? en moeten we dan niet gaan kijken hoe we met deze risico's omgaan?
Kan iemand hier antwoord op geven?
Maarten, Ik zal een eerste poging wagen.
Het verplaatsen naar lage lonen landen zou een reële optie kunnen zijn, zou je zo zeggen. Zo'n vaart zal het m.i. echter niet lopen. Een van de belangrijkste zaken die je niet kunt exporteren is nl. cultuur. Toen in 1992 de grenzen open gingen was iedereen ook bevreesd dat de bouwwereld overspoeld zou worden met Portugezen en Spanjaarden die hier wel even goedkoop zouden gaan bouwen. Dit is uitgebleven, grootste probleem.... juist; de totaal andere cultuur. Ook Nederlanders hebben het getracht. Begin jaren '90, toen de muur is gevallen, zijn vele grote aannemers naar het oosten getrokken om Berlijn in rap tempo te upgraden. Alle avonturiers zijn echter, met een flinke scheur in de broek, net zo snel weer teruggekomen op het nest. Oorzaak....juist; de totaal andere cultuur tussen locatie en organisatie. Het is voorlopig niet denkbaar dat onze bouwprojecten worden uitgetekend door iemand in Roemenië of India. Het gaat namelijk om samenwerken en communicatie. Verschillende cultuur (en taal) staan deze beide in de weg.
Beste Fred, bedankt voor je antwoord.
Je hebt inderdaad gelijk dat taal- en cultuurverschillen op de bouwplaats voor grote problemen kunnen zorgen. Het BIM-proces zit nog een stap daarvoor in het 'veilige' ontwerpproces, waar de cultuurverschillen veel makkelijker overbrugd worden. Ik ga nog een stap verder. Ik voorspel dat de 'Chinezen' met deze ontwikkelingen over een aantal jaar veel goedkoper en net zo goed een compleet uitvoeringsplan maken met alles erop en eraan. Vervolgens dit geheel in de realisatie brengen. Niet dat de 'chinezen' een paar bouwvakkers hierheen sturen, maar de hele life-cycle wordt overgenomen en dat voor een fractie van de stichtings- en explotaitiekosten waar het nu voor gebeurt. BIM zet hiervoor de eerste stappen en dit proces is niet tegen te houden.
Creativiteit is de belangrijkste toegevoegde waarde die we zelf nog inbrengen en dan nog met een beperkte invloed.
De technische discussie die hier gevoerd wordt is interessant, maar ik denk dat er primairder moet worden nagedacht over welke toegevoegde waarde 'wij' denken nog te kunnen inbrengen in deze toekomst.
Het is geen doemdenken, ik zie alleen maar enorme kansen op ons afkomen en laten we hier over praten. Om te beginnen met 'Chinees' te leren...
Beste Maarten,
Ik lees dat je mij verkeerd begrijpt. Ook ik heb het over het ontwerpproces en niet over de bouwplaats. Juist daar zie je wel andere culturen en nationaliteiten verschijnen. Ik ben het dan ook niet met jouw zienswijze eens.
De chinezen zullen m.i. geen projecten uitwerken in China en dan op de mail/ of in de cloud zetten. Cultuur zit in mensen en ook in het ontwerpproces moeten we communiceren en samenwerken. Zoals gezegd staan beide dit in de weg. Je zienswijze wordt ingegeven vanuit de proces- en productindustrie waar dit momenteel al gebeurt. Ook hier zie je echter dat er nog een groot verschil zit tussen de producten die in China gefabriceerd en die in bijv. Europa. Creativiteit en innovatie zijn inderdaad een KSF die je ook niet kunt exporteren. Deze zijn overigens ook cultuur gevoelig. Al met al: wacht nog maar even met chinees te leren en spijker eerst het Nederlands, Engels, Frans en Duits maar bij tot een hoger niveau. Dat zal meer vruchten afwerpen:)
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door