BouwProfs

De bouw online verbonden.

Walter Gremmen is projectbegeleider bij Aannemersbedrijf Bot & van der Ham. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de volgende vraag:

Ik heb een vraag over een plafond in een zwembad. Waarmee dien je de rachels te bevestigen? RVSa4 of gegalvaniseerde schroeven? Groene gipsplaat of ander plaatmateriaal toepassen? Ik ontvang graag advies.

Geef je tips aan Walter door via deze discussie.

Weergaven: 5434

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dat Zink(en) en zwemmen niet goed samengaan is een leuk taalgrapje, maar heel serieus zouden we ons naast de gestelde vraag wel eens even af kunnen vragen wat langdurig verblijf in een chloorhoudende omgeving voor mensen betekent ! Alle Halogenen (Fluor, Chloor, Broom, Jood en Astaium zijn allemaal nogal reactief.

Wij van NEN (Nederlands Normalisatie Instituut) denken erover om een norm hiervoor op te stellen zodat ook deze onduidelijkheid wordt weggenomen. Een NEN-norm bestaat uit vrijwillig gemaakte afspraken door belanghebbenden over een product, dienst of proces. Met andere woorden; concrete handvatten zodat je weet dat je aan de gestelde eisen (bv de wet- en regevelgeving) voldoet. Het komen tot zo'n norm wordt door ons gefaciliteerd. In dit geval bv. "chloorspanningscorrosie in overdekte zwembaden". Een zeer actueel onderwerp.

Wil je een van de genoemde belanghebbenden zijn of weet je een belangrijke partij die mee zou moeten doen? Laat het mij weten en ik informeer je vrijblijvend verder. Tel: 015-2690185 of joris.gerardu@nen.nl

gipskartonplaten ,ook de groene zijn niet geschikt in zwembaden.Niet doen!!Ook de groene platen nemen vocht op en zullen op de lange duur verzadigd raken en naar beneden vallen.

Beste Walter (en overige deelnemers aan deze discussie),

Zie bijgesloten PDF's voor meer achtergrondinformatie over dit onderwerp, met verwijzingen naar toe te passen NEN-normen.

 

 

Bijlagen:

En de kosten van deze bundel, die het NNI uit ervaringen van derden bij elkaar sprokkelt zijn..... ?

Ik zal Prockter en Gamble eens bellen waarmee zij urine in hun Pamper-luiers geleren. Misschien kunnen we dan aan de goede kant van de streep maatregelen nemen: geen chloor meer in zwembaden.

Even een korte reactie op jouw bericht:

Hierbij is het toch belangrijk dat er gewaakt wordt over de juistheid van verstrekte informatie, en opinies, eventueel gestuurd door enige emotie toch zoveel mogelijk achterwege blijven.

Chloor in zwembaden wordt primair niet toegepast om ureum en andere afvalstoffen te binden, maar puur vanwege antibacteriële werking. Het is dus bedoeld om het water te ontsmetten. ... Dat chloor reageert met diverse bestanddelen in onder andere urine, waardoor juist die sterke chloorgeur in zwembaden ontstaat (!), is een bijkomstigheid en pure chemie. Je kunt dus in een zwembad ruiken hoeveel verontreiniging er in het water aanwezig is. Sommige baden gaan (om deze redenen) over tot sterkere (te sterke) doseringen van chloor. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid van mens en gebouw, en volgens mij niet toegestaan, maar is ook nog 'ns totaal onnodig, hogere dosering wil niet zeggen dat het beter werkt. Overigens zijn er heel goede (betere?) alternatieve voor chloor.

Verder, doorbordurend op dit onderwerp: zuiver water heeft van nature een reinigende werking. Een van de wonderbaarlijke eigenschappen van deze zo familiaire stof. Water om in te zwemmen wordt dus altijd vervuild. Helaas is de controle in westerse baden op het naleven van hygiëne (douchen voor zwemmen) heel slecht, en valt of staat de kwaliteit van het water verder met de locale (collectief en individueel) geaccepteerde morele standaard in fatsoen en omgang.

Tja, ...

 

Het is absoluut waar dat veel kennis in en uit richtlijnen verkregen wordt op basis van een empirische situatie. Het is zelfs zo dat dusdanig verkregen kennis soms lastig op een wetenschappelijke wijze aan te tonen is (als voorbeeld EM-straling).Toch wil dat nog niet zeggen dat het dan bij voorbaat als minderwaardig bestempeld zou moeten worden (hetgeen bij elkaar sprokkelen toch wel impliceert).

Ik kan uiteraard niet beoordelen hoe de richtlijnen door NNI in het algemeen tot stand komen en ik wil niet blind accepteren dat alles dan ook klopt. Echter, het is wel vaak voorwaarde en heeft door de verworven status ook juridische waarde.

 

Misschien een goed idee om de werkelijke wetenschappelijke onderbouwing of andere aanvullende nuttige info boven 'water' te krijgen?

Het bericht van Joris was in elk geval een goede beweging ... .

 

Laten we vooral professioneel blijven hier op bouwprofs :-)

Michaël de Vos zei:

En de kosten van deze bundel, die het NNI uit ervaringen van derden bij elkaar sprokkelt zijn..... ?

Ik zal Prockter en Gamble eens bellen waarmee zij urine in hun Pamper-luiers geleren. Misschien kunnen we dan aan de goede kant van de streep maatregelen nemen: geen chloor meer in zwembaden.

Nuttige zaak om tot een norm te komen er zijn al teveel zwembaden ingestort herriner ik me uit krantenberichten.

Ik snap niet zoveel van dat emotionele gepamper maar dat hoeft ook niet.
Geef mij maar chloor ik kan er goed tegen.
Andere mensen minder of niet, weet ik.
Wat dacht men hier van zout?  zoals in de zee waar overal ook gezwommen wordt.
Eveneens corrosief.

 

Tilburgs zwembad nog dagen dicht na speakerongevalRegio4 Nov 2011reageerbron:Het zwembad in Tilburg waar dinsdag speakers van het plafond naar beneden stortten, blijft tot en met dinsdag gesloten. De gemeente heeft extra tijd nodig om alles in het zwembad nog een keer na te lopen. Dat meldt de gemeente Tilburg vrijdag. Het zwembad werd dinsdag na het incident gesloten.

Ter aanvulling op de eerdere berichten over normen.

NEN is samen met vertegenwoordigers uit de plafondbranche en bedrijfschap afbouw bezig om op korte termijn allereerst een Nationale praktijkrichtlijn uit te brengen. Zoals in het desbetreffende artikel in BouwNieuws te lezen is, is er al heel veel informatie beschikbaar. Deze vertegenwoordigers komen samen in de normcommissie Verlaagde plafonds. Het doel is om begin 2012 als een eerste concept voor commentaar uit te brengen.

Keuze van het materiaal heeft ook te maken met vorming van condens (lees ventilatie), maar ook met de chemische samenstelling van het water en zelfs de schoonmaak middelen. Kortom het is een samenspel van allerlei factoren.

Zelfs binnen Europa (lees de Europese technische commissie CEN/TC 277 die normen maakt voor verlaagde plafonds) wordt dit probleem erkend. Hierbij wordt ook gekeken naar CE-markering op producten en kits.

Nederland heeft een (zeer) actieve rol in dit gremium en staat echt aan het roer. Dat vraagt wel om een investering.

 

Wilt u aanhaken in dit proces, zodat er duidelijke regels komen, dan is nu absoluut het moment.

 

Taco van den Broek

normalisatie adviseur bouwmaterialen en

secretaris van de normcommissie verlaagde plafonds

telefoon 015 2690 164 of stuur een

e-mail taco.vandenbroek@nen.nl

 

NEN workshop "Corrosievorming van stalen onderdelen in zwembaden" op 24 januari 2012.

Momenteel wordt er hevig gediscussieerd waar een goed ontworpen zwembadplafond en de ophangbevestigingsmiddelen aan moet(en) voldoen. Ondanks de grote hoeveelheid beschikbare informatie en normen is hier nog steeds veel onduidelijkheid over.

Op 24 januari 2012 organiseert NEN een workshop en vraagt om actieve deelname en inbreng van betrokkenen bij de nieuw te ontwikkelen Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR).

Water, chloor en ureum verdampen uit het zwembadwater. Bij overdekte zwembaden loopt de temperatuur op plafondniveau op tot zo’n 40°C, waardoor deze dampen daar een gemeen bijtend residu vormen. Dit kan bij verkeerde omstandigheden bij roestvaststaal leiden tot moeilijk te inspecteren spleet- en putcorrosie. Hierdoor kunnen de op trek belaste constructiedelen (zonder waarschuwing vooraf) plotseling bezwijken.

De Nederlandse Praktijk Richtlijn moet de bestaande kennis voor het ontwerp, beheer en onderhoud gekoppeld aan inspectie en rapportage ten behoeve van meerjaren onderhoudsprognoses van constructieve delen in zwembadplafonds en bevestigingsmiddelen omvatten.


Doelgroep

De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen met een belang in zwembadplafonds en ophangbevestigingsmiddelen, zoals: zwembadeigenaren en exploitanten, inspectiebureaus, gemeenten, adviseurs, ontwerpers, verzekeringsmaatschappijen, leveranciers en fabrikanten van bevestigingsmiddelen en schoonmaakprodukten.

 

Meer informatie, het dagprogramma en inschrijven

http://www.nen.nl/web/Evenementen/Evenementenkalender/Workshop-Corr...

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+