De bouw online verbonden.
Harry Gulpers is ruimtelijk planner en architect. Harry stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag.
Bij een beeldbepalende woning met massieve buitenmuren (d=38cm) is van binnenuit isoleren een must. Hoe kan je het beste om gaan met het knooppunt buitenmuur-binnen(draag)muur met d=28cm, ook ten aanzien van de stabiliteit?
Kan jij Harry helpen aan antwoord? Geef je advies door via deze discussie op BouwProfs.
Tags:
Welke isolatiewaarde wil je behalen? Welke stabiliteit doel je op? Chemisch, thermisch, mechanisch?
dampopen, reversibel, professioneel, tijdsbesparend en duurzaam:
http://unger-diffutherm.de/udiproduktesystem/verbundsysteme/udireco/
Je geeft geen ambitie aan. Welk Rc wil je bereiken? Gaat het om een monument of historisch gebouw? Uit welk jaar? Welk materiaal hebben de bestaande muren?
Volg geen standaard advies. Het is altijd maatwerk.
Interessant bij deze overwegingen zijn de keuzes uit DUMO (duurzame monumentenzorg).
Groet,
Beate Bouwman
Geachte heer Gulpers, beste Harry,
Een aansluiting van zo'n binnenwand vormt een koudebrug. Middels nadere berekeningen is te bepalen tot welke afstand de isolatie bij zo'n aansluiting moet worden omgezet om dit effect te ondervangen. Dit fenomeen ontstaat overigens niet alleen ter plaatse van de aansluitende binnenwanden, maar ook ter plaatse van aansluitende vloervelden. Laat je hierin door een bouwfysisch adviseur ondersteunen.
Met vriendelijke groet,
Henk Nijkamp - Irik Bouw
06 - 51823545
Henk Nijkamp zei:
Geachte heer Gulpers, beste Harry,
Een aansluiting van zo'n binnenwand vormt een koudebrug. Middels nadere berekeningen is te bepalen tot welke afstand de isolatie bij zo'n aansluiting moet worden omgezet om dit effect te ondervangen. Dit fenomeen ontstaat overigens niet alleen ter plaatse van de aansluitende binnenwanden, maar ook ter plaatse van aansluitende vloervelden. Laat je hierin door een bouwfysisch adviseur ondersteunen.
Met vriendelijke groet,
Henk Nijkamp - Irik Bouw
06 - 51823545
Normaal ga ik na wat de lamba van de binnenmuur is, die op de buitenmuur aansluit. Stel dat deze 0,5 is (een doorsneewaarde: kan varieren van 0,15 voor zeer goede isolatielijmblokken tot 1,7 voor ongewapend beton) dan reken ik uit welke breede de zelfde Rd oplevert als de gebruikte binnenisolatie. En over minstens die breedte voorzie ik een dezelfde binnenisolatie. Bijvoorbeeld Rd(isolatie)=2,5 levert met de genoemde lambda 1,25 meter op. Je blijft met een storende overgang zitten, maar ik zou nu geen andere oplossing weten. Omdat in de praktijk deze situatie veel voorkomt, volg ik andere suggesties met zeer veel belangstelling. Natuurlijk kun ook de binnenmuur thermisch onderbreken, als dat constructief mogelijk is. Overigens heb je het zelfde probleem met de aansluiting van de gewelven en vloeren op de nu zeer koude muur (nog meer koudebruggen) en vrees ik condensatie. Bedenk u twee maal! (maar ik ken natuurlijk de constructie van vloeren en gewelven niet)
na isoleren is altijd een beetje behelpen, een praktische oplossing is/zijn hwc platen op de stabiliteits muur, maar dan onder het motto, iets is beter als niets. hier is goed overheen te stucken en voorkomt vocht, condens, zwart worden van hoeken, wordt ook nog veel toegepast bij koekoeks in kelders e.d.
Geachte heer Gulpers,
Bij toepassing van Multipor isolatie wordt hiervoor een strook van circa 1000 mm aangehouden in een dikte van 60 mm. Door middel van een koudebrugberekening kan het effect worden berekend.
Ben Jansen
bij het isoleren van de (dragende) bouwmuren voor een bepaalde lengte zoals henk nijkamp al aangaf wordt een condensatievlak ter plaatse van de aansluitingen voorkomen, dit lijkt mij ook de beste optie. dit kan makelijk worden berekend door een bouwfysicus. echter moet men bij deze oplossing het gevaar in gaan zien, dat de draagmuur en bouwmuren en de buitengevel, die massief is, een lagere temperatuur verkrijgt, wat ook gevolgen voor de vochthuishouding, doorslaand vocht en constructieve aspecten heeft voor de wanden en gevels. (de gevels en wanden kunnen door extreme buitentemperatuur wisselingen, denk aan zonne-opwarming, regen, koude temperaturen anders gaan reageren,( in zettingen en afspattend metselwerk), dan dat het al die jaren deed..)
Je kunt overwegen om de voorzetwand van de gevel door te zetten bij de dragende wanden. Nadeel is ruimte verlies, een voordeel is dat je een mooi geheel maakt. Anders inderdaad een strook van 1000mm doorzetten zoals de heer Jansen voorstelt.
Beste heer Gulpers,
De binnenwand loskoppelen van de buitengevel is een optie, ook het gedeeltelijk isoleren van de binnenwand, zoals door collega's reeds omschreven.
Denk bij deze laatste optie ook om boven het plafond en tussen de houten vloerbalken te isoleren anders krijg je daar condensvorming met alle gevolgen vandien (zwamvorming, etc.).
Een andere maar duurdere optie zou kunnen zijn de binnenwand te vervangen door een gasbetonnen wand.
Laat echter een bouwkundig bureau een goede thermische berekening uitvoeren alvorens een definitief besluit te nemen.
Jos Govaarts.
Het is niet duidelijk of het een bestaande woning of een nog te realiseren woning is. Is het een bestaande situatie dan is het behelpen. Isolatie omzetten en/of een voorzetwand zijn mogelijkheden Denk ook aan vloer en plafond. Bij isoleren van de wand wordt het probleem bij de vloeren groter!!!.
Is het nog een ontwerp: bezint eer gij begint. Je hebt jezelf gerealiseerd dat de ontwerpkeuze geen gelukkige is. Er is onvoldoende vooruit-gedacht. Jammer, een duidelijk voorbeeld van 'single-loop-thinking'. Als je nog kunt veranderen...-> DOEN. Vooral als het voor een opdrachtgever is en niet voor jezelf. Een echt goede oplossing voor het geconstateerde probleem is er niet. In een BIM-team was het niet gebeurd. De andere adviseurs hadden je tijdig gewaarschuwd voor dit probleem.
Binnenwand en verdieping loskoppelen en voorzien van een houten draagmuur met 27 cm glaswol is een mogelijkheid? U denkt natuurlijk dan wordt het wel heel dik die muur? Valt mee.
Zie deze link waarbij ik een gemeente monument heb omgebouwd tot een passiefhuis.
http://www.bouwquest.nl/bouwtechniek/energetisch-renoveren.html
Met een klein beetje warmte kan hij bij deze temperaturen het huisje op temperatuur houden. Wil je eens kijken bel me maar. Telefoonnummer staat op mijn website.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door