De bouw online verbonden.
Zoals je dagelijks op BouwProfs kunt lezen, houden we op BouwProfs ons regelmatig bezig met het thema duurzaamheid. Duurzaam bouwen was een aantal jaar geleden nog een mooie trend, inmiddels is duurzaamheid niet meer weg te denken in het bouwproces.
50 praktische duurzaamheidstips
Om duurzaamheid nog dichter bij collega bouwers (en daarmee bij de consument) te krijgen, brengt BouwProfs in het 1e kwartaal van 2013 een eBook uit rondom dit thema. In ons eBook ‘duurzaam bouwen in de praktijk. 50 praktische tips.” komen 50 tips van bouwprofs te staan waarmee een ieder direct aan de slag kan. Geen ingewikkelde materie, maar juist laagdrempelig zodat een ieder kan lezen en kan zien dat duurzaamheid in het bouwproces eenvoudig toe te passen is, en ook nog leuk is om te doen.
Een eBook is te vergelijken met een gewoon boek, maar dan in digitale vorm. Het voordeel hiervan is dat een ebook simpel en gratis te verspreiden is. Men kan het downloaden, doormailen en verspreiden via sociale media.
Op BouwProfs houden dagelijks duizenden bouwprofessionals hun kennis actueel. Wij gaan ons eBook uiteraard op gepaste wijze promoten, dus voor jou een mooie kans jouw expertise onder de aandacht te brengen van een groot en gepast publiek.
Toon jouw expertise en deel jouw tip!
Heb jij ook een duurzaamheidstip die jij wilt delen met jouw bouwcollega’s en consumenten in Nederland? Deel hem dan op BouwProfs. De 50 beste tips worden opgenomen in ons eBook, uiteraard onder vermelding van jouw naam en bedrijfsnaam.
Omschrijf jouw duurzaamheidstip svp zo volledig mogelijk op BouwProfs via deze discussie, en reageer in het onderstaande reactievak.
Tags:
Hallo Michiel,
Gisteren had ik een reactie geschreven voor de vijftig tips, die ik vandaag niet terug zie. Kan jij achterhalen wat er mis gegaan is?
Guus Cladder
Hallo Guus,
Je moet even doorscrollen naar beneden, de discussie bestaat inmiddels namelijk uit meerdere pagina's. Als je tab 2 kiest zie je jouw reactie onderaan staan.
groet,
Andre
Volg een opleiding tot bouwbioloog IBB en bereid je nu al voor op de uitdagingen van nu en straks. Duurzaam is meer dan energiebesparing, meer dan energieopwekking, meer dan isolatie, meer dan kringloopdenken.
In feite gaat het om de gezondheid van mens en milieu - ook voor toekomstige generaties!
Duurzame tip
Om aan een adviseur duurzaam bouwen te vragen naar een duurzame tip is alsof je aan een slager vraag om van een olifant een worstje te maken. Maar, ik heb wel een advies voor iedereen die met duurzaam bouwen aan de slag wil. Haal er in de voorbereidingsfase een (ervarings-)deskundige bij met praktijkervaring in duurzaam bouwen en verbouwen. Maak samen een plan waarin je de duurzaamheids ambitie vastlegt. Kijk vervolgens welke bouwkundige maatregelen en welke installaties het beste (ook financieel ) passen bij de (ver-)bouwplannen.
Uit onbekendheid of zuinigheid wordt deze stap vaak overgeslagen waardoor het tijdens de bouw, of na oplevering vaak tegenvalt.
Deze tip is enerzijds bedoeld voor particulieren met (ver-)bouwplannen. Maar gezien de vragen die af en toe opduiken in de LinkedIn-groep (Duurzame) Bouwprofs geef ik het ook aan professionals ter overweging.
Harrie Lieverse
DuurzaamBouwAdvies
bouw woningen ietsje ruimer dan nu. Hiermee voorkom je dat bijna iedereen binnen enkele jaren alweer een aanbouw wil cq. moet plaatsen door simepl ruimtegebrek.
Wij zijn bij de TU-Delft bezig met de ontwikkeling van open-source source beschikbaar voor iedereen in de bouwketen die helpt om performance measures van sustainability (embodied energy, operational energy, lifecycle energy, waste, pollution, etc.) te bepalen alsmede hiermee te ontwerpen.
De doelstelling is om de reden om niet duurzaam te ontwerpen en te bouwen weg te nemen (op de lange termijn).
Het werk is nog vroeg, maar wellicht dat het in het kader van deze discussie wel interessant is.
Met vriendelijke groeten,
Jeroen Coenders
@jeroencoenders
goed meerdere tips:
De eerste is luchtdichtheid door die te vergroten kan je energie besparen en beter ventileren!
Gosse Landstra van bureau Landstra heeft hier aan gerekend: In het bouwbesluit staat dat de infiltratie (door kieren en naden) 200 l/s mag zijn bij een huis onder de 500 m3. De meeste huizen in NL voldoen hier niet aan zelfs de nieuwbouwwoningen voldoen hier niet aan. als je 200 l/s omzet naar de realistische waarden 10 pascal / 3 vanwege dat 10 pascal optreed bij windkracht 5 en dat is het niet altijd dus delen door 3. 210 stookdagen, bij extreme temp zowel onder de 15 gr en boven de 24 gr. De infiltratie per huus is 200x 3,6 is 720m3/h
720 m3/h x 50% (wind komt van 1 kant) x2/3 (ca 5 Pa)=240m3/h x 24h x 210 dagen is 1.209.600 m3 /jaar. Het blaast dus lekker door je huis heen.
Nu de ventilatie verlies van een WTW die is veel kleiner. eis bouwbesluit 0,9l/s/m2 verblijfsopp. bij een woning van 105 m2 (agentschap NL standaard woning) is de eis 58 m2 (55% van het geheel opp.)x 0,9 l/s/m2 is ongeveer 50 l/s oftewel 180 m3/h.
Bij een WTW met mechanische toevoer en afvoer stokseizoen ook 210 dagen en een rendement van 95% is de som 180 m3/h xn 95% = 9 m3/h x24 h x 210 dg = 45.360 m3/jaar
Gosse zegt terecht dat een WTW niet goed kan werken en zijn rendement verlaagd tot 30% als de luchtdichtheid niet goed is geregeld.
Maak dus een huis goed luchtdicht dan werkt je WTW het beste en heb je een goede ventilatie. Want met een WTW komt er ook een inlaatrooster in de slaapkamer. Die geeft 100% verse lucht, voorverwarmd. Beter dan een open raam!
Ramen open zetten is geen probleem. Je laat het wel om dit te doen bij vrieskou en bij een hittegolf. In beide gevallen werkt de WTW het beste en vlakt de temp uit. Zie ook deze site van het gewest Brussel: http://areyounormal.be/nl/quizz/ waarbij in feite dezelfde angst is dan jij hebt.
Luchtdicht bouwen en WTW zorgen juist voor een super lucht conditie alsof je 365 dagen lente in je huis haalt. Voldoende uitgelegd? Ik kan zeker nog meer van deze berekeningen maken bij een luchtdichtheid Qv10 kar. van 1 l/s/m2 verblijfsgebied, 0,625 of 0,15 Klasse 1,2 en 3
Dan zie je pas dat bij klasse 3 de infiltratie gelijk is aan het energie verlies door ventilatie.
Wij hebben nu een aantal woningen gemaakt met een WTW en voldoende dempers om onder de 25 dBA te komen, en met zomernacht ventilatie ingebouwd. In deze woningen is de CO2 laag de temp goed en altijd frisse lucht. Comfort beleving super! Het vergt een integrale benadering en dan hoeft de woning niet duurder te zijn dan een traditionele nieuwbouwwoning.
Voor een eigen berekening zie website joost de vree http://www.joostdevree.nl/shtmls/blower_door_test.shtml zie hier het excelblad waarmee je kan uitrekenen wat je verlies is.
De volgende: goed isoleren
Isoleren met Rc waarden van 10.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de prijs van een Rc van 4,5 net zo veel kost als een Rc van 10.
Zie bijgaande grafiek. Kosten van dik isolatie is lang niet zo duur als de keus om te gaan isoleren. Maar meer isolatie is direct meer comfort en meer energiebesparing. Die gaan hand in hand.
Volgende oriëntatie:
Maakt een gebouw of woning compact en zongericht met de juiste schaduw. Vandaag nog een MFC uitgerekend met de juiste oriëntatie. In de PHPP was de eisen van 15 Kwh/m2/jaar en verwarmingscapaciteit onder de 10 W/m2 makkelijk te halen.
We hebben wat onderzoek naar gedaan zie bijgaand plaatje:
Het maakt zeker 30 tot 40% uit hoe de oriëntatie is
Nog eentje: kwalitatieve gevelopeningen
Goede gevelopeningen met ramen en overstek zodat zomers de zon buiten blijft en 's winters juist naar binnen komt dan is een gevelopening geen warmte verlies maar juist een kacheltje in de winter. Hoe kouder het buiten is hoe meer zon!
Door goede kozijnen met triple glas zorgt ervoor dat de confectie in de binnenruimte verdwijnt geen tocht of kouval meer. Comfort gaat omhoog en de energie omlaag. Juist duurzaam bouwen is gebaat bij goed comfort want dan blijft je het langer in wonen. Renoveren: doe het dan goed of zeker nog iets beter!
Het dak kan eenvoudig dikker worden geïsoleerd zonder dat het nauwelijks ingrijpt in architectuur en constructie. Daarnaast vormt het dak ook het vlak dat uitermate geschikt is voor energiewinnig, fijnstofbinding, regenwateraccumulatie en om op te leven. Kortom het nu vaak nog zwarte vlak verandert meer en meer in een multifunctioneel vlak.
Dan in dezelfde volgorde de oplossingen. 200 mm hoogwaardige isolatie, duurzaam en recycleerbare dakbedekking, zonnepanelen met een mos sedumdaktuin inclusief een terras.
Minder energieverbruik en misschien zelfs energieleverend, koeler in het gebouw in de zomer, koeler in de directe omgeving en mindere waterafvoer op het riool.
Opgetekend door Hans Kramer van Smid en Hollander Dakbouw uit Groningen
Duurzame tip:
"Delen is het nieuwe hebben" - FLOOW2 World's Reset Button.
We gaan van bezit naar gebruik, van eigendom naar toegang. We gaan efficiënter gebruiken wat we hebben. Dat doen we door goederen en diensten te delen, te lenen en te ruilen. FLOOW2 is een business-to-business marktplaats waarop bouwbedrijven en materieel en diensten kunnen delen.
In de bouwsector is veel productiecapaciteit ongebruikt. FLOOW2 maakt deze verborgen overvloed zichtbaar en verhandelbaar. Op de marktplaats komt vraag en aanbod bij elkaar en is zichtbaar wie er wat, waar, wanneer en voor hoe lang beschikbaar heeft.
Eigenaren van materieel verhogen hun bezettingsgraden en daarmee hun omzet, wanneer ze ongebruikt materieel delen met collega's. Rendement op investeringen verbetert. Voor huurders dalen de bedrijfskosten. Ze hoeven niet te investeren in nieuw aanschaf. Door meer te doen met wat er al is, verminderen we tevens overcapaciteit. Er hoeft dus minder van hetzelfde geproduceerd te worden. Een intensievere levensduur van bedrijfsmaterieel betekent efficiënter gebruik van grondstoffen en energie.
www.floow2.com
(Bouwbedrijven als o.a. TBI, VolkerWessels Bouwmaterieel en Ballast Nedam doen al mee).
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door