BouwProfs

De bouw online verbonden.

Sloopbedrijven zien het wel zitten. 't Kost wat, maar dan is ie ook weg. De Scheveningse Pier is failliet en inmiddels komt de discussie op gang wat er met het beeldbepalende en geldverslindende gebouw moet gebeuren. Er hebben zich kopers gemeld, maar volgens anderen kan de pier maar beter gesloopt worden. Wat zou u doen? En op welke manier zou een bouwwerk als dit toch rendabel geexploiteerd en onderhouden kunnen worden?

'Slopen Pier goedkoper dan opknappen'

Weergaven: 1588

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Slopen, de constructie is vergaan door zeewater de renovatiekosten zullen hoog zijn. Het opgaande werk en ruimten zijn gebleken niet exploitabel en voldoen denk ik ook niet meer aan de veiligheid en mogelijkheden in gebruik.

Een goed idee vind ik nieuwbouw plegen. In een nieuwe opzet vanuit de gedachte als overdekt uitbreidingsgebied voor Scheveningen met bestemming recreatie (bioscoop en restaurants) en winkelcentrum (boetieks, cafés met terras in een atrium-setting met veel licht en binnen beplanting). Een object dat een leuke bestemming is voor een dagje naar het strand waar je na een strandwandeling in de zomer en winter ontspannen kunt vertoeven.

In architectonisch opzicht een markant object neerzetten dat ook een aantrekkelijke toeristische trekpleister is en een mooie weergave vormt van Nederlandse Architectuur op dit moment.

Johannes Krens heeft gereageerd op deze discussie, hij heeft dit echter gedaan door zelf een nieuwe discussie te starten. We vermelden hierbij zijn reactie:

IK ben momenteel in Brighton aan de zuidkust van engeland. Zij hebben inderdaad een nieuwe pier gebouwd en hebben zelfs in deze crisistijd geen problemen met de exploitatie.
het is wel een kleine kermis geworden en er staat een gokhal, maar verlies lijden neee. Dat heb ik me tenminste laten vertellen.

Wij gaan met ons bedrijf wellicht een extra attractie toevoegen. zie www.introvation.nl/projects/shweeb
Investeer in ieder geval iets waar ook kinderen op af komen zegt men hier....

Johannes krens

in 1996 heb ik voor een architect die werkte voor vd Valk een masterplan gemaakt in 3D om de gemeente te imponeren zodat vd Valk liet zien dat zij aan zijn verplichting konden voldoen. Hij had begin '90 de pier gekocht voor 1 gulden om hem weer volledig op te knappen. DE palen zijn toen voorzien van een liningom weer tegen het zeewater te kunnen. Een restaurant op het speeleiland was makkelijk die kreeg toen ook een aluminiumprijs uitgereikt. Ook de pier had een gedaantewisseling gehad en was meer een pier geworden. De toren zou omgebouwd worden naar een rollercoaster, het kapiteinseiland zou omgebouwd worden tot hotel. En de gokhal bleef dan ook een gokhal, maar zou ook opgeknapt worden. Het masterplan is nooit uitgevoerd behalve de brandvoorzieningen. De Gemeente den haag was laks en liet het maar gaan. De renovatie liep niet of werd steeds verder uitgesteld. Jammer dat het zover is gekomen, ze hadden toen vd Valk beter achter z'n broek moeten zitten. Nu hebben ze het uitgemolken en gaat het failliet waardoor de verplichting ook voorbij is. Vd Valk moet alsnog als holding de schade betalen lijkt me. Zo zijn er binnen vd Valk nog wel meer gebouwen die hetzelfde lot is beschoren. Wat dacht je van vd Valk hotel in Tiel? het staat er nog steeds zo bij als na het instorten. Er is geen geld meer te verdienen in vastgoed. Slopen dus Den Haag heeft het in 1991 al verkwanseld.

Gaat het om 'alles of niks'? Stel dat het langzaam zou vervallen, dan zouden er nog altijd mensen met veel belangstelling overheen willen lopen. De veiligheid is dan bepalend voor het onderhoud van deze openbare ruimte.

Door alle (niet rendabele) onderhoudsgevoelige installaties en materialen te strippen blijft er nog steeds een interessant en bruikbaar casco over.

In principe zou ik dan alle (grote) exploitatiegevoelige bedrijven weglaten en vervangen door een vrijmarkt van kleine bedrijfjes die met eigen stalletjes en karretjes dagelijks zorgen voor suplies, met minimale bevoorrading en die ook weer verdwijnen. (Of met opslagkisten zoals in Parijs)

Sta ook toe dat er verschillende attracties en kleine evenementen plaatsvinden die sta- of entreegeld opleveren, maar houd het vooral low-budget met weinig andere regels. (Alleen de veiligheid per onderdeel en evenement)

 

Slopen of opknappen is afhankelijk van de kosten.

Wat zijn de opknapkosten, wat is de opknap methode?

Zijn er alternatieve methoden om te repareren?

Wat is de gewenste exploitatie nu en door wie gewenst? de badgasten, de ondernemer of gemeente Den Haag?

Zonder antwoord op deze vragen kan er geen beslissing worden gemaakt.

Ik denk eerst goed inventariseren en passen op de plaats

Her Kurhaus wilde men ook een keer slopen dat is gelukking niet gebeurd.

Als geboren Hagenees ben ik opgegroeid met de pier en heb nog redelijk recent een bezoek aan het restaurant op de pier gebracht. Wat mij betreft behoren die herinneringen nu ook echt tot de voltooid verleden tijd. Beoordeel, ontdaan van sentiment, hoe de pier en voor staat én besluit dat de sloopkogel de enige optie is. Scheveningen heeft al een aantal verbeteringsslagen gemaakt (nieuwe boulevard, activering van de binnenhavens). Ik zou de ontwikkelgelden investeren in uitbreiding van die successen. Dus geen geld steken in een prestigeproject, zoals de pier, maar het uitgaans- en leefgebied verbeteren vanaf de binnenhavens, via de nieuwe boulevard.

Ik ben benieuwd wie z'n nek gaat uitsteken en met de financiële middelen komt...

Marcel van Mierlo

Ze hadden beter een ex-booreiland daar neer kunnen zetten als atraktie de Brendspar bijvoorbeeld dan hadden ze nog geld toe gehad. of het voormalige Rem-Tros eiland.
De zes aanleg pieren / bruggen van Kruiningen-Perkpolder Vlissingen-Breskens Zijpe-AnnaJacobapolder
hadden de verbinding kunnen zijn naar het strand. maar ja het belastingeld moet nu eenmaal in het water gegooid worden.

Behouden!!!!!!! het is een stukje van ons cultureel erfgoed!

Mee eens.

Frederike Dollekamp- van Aarsen zei:

Behouden!!!!!!! het is een stukje van ons cultureel erfgoed!

Dubbel gevoel, aan de ene kant hòòrt de pier bij Scheveningen, aan de andere kant... als ik op de boulevard loop voel ik geen enkele aandrang om de pier op te lopen. Gek genoeg heb ik dat in Hoek van Holland wel waar ik graag even helemaal naar het havenlicht wandel of fiets om uit te waaien.

Gezien de teleurstellende resultaten ben ik niet de enige die dit zo beleeft.

De huidige pier stamt uit 1961 en zou heel goed 'op' kunnen zijn na ruim 50 jaar blootstelling aan zeewater en zand. Renoveren zou wel eens duurder kunnen zijn dan slopen en nieuwbouw.

Mijn voorstel: sloop het ding en bouw een mooie nieuwe die iedereen uitnodigt om tot het puntje door te lopen, in de stijl van de nieuw boulevard.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+