De bouw online verbonden.
Arnaud vd Burg is uitvoerder bij JP van Eesteren. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de volgende vraag:
Voor vrijwel alle onderdelen in de bouw bestaan er (NEN)-normen, waarin beschreven staat tussen welke toleranties het product acceptabel is. Hoeveel hoogte verschil er in een vloer mag zitten bij een bepaalde vlakheidsklasse of hoeveel een wand uit het lood mag staan.
Bestaat er ook een norm omtrent maatvoering? Hoeveel mag een wand "verkeerd" staan ten op zichten van tekening? Hoeveel mag er in een stramienstelsel en peilmaat zitten? Ik kan niks vinden namelijk.
Geef je reactie aan Arnaud door via deze discussie.
Tags:
Tja, maatvoering? Als een maatvoering niet goed is dan past het niet. Daar hoeft geen norm aan te pas te komen. Dat is anders dan bij de vlakheid van een wand, vloer oid. die zijn dan nog wel goed. Hetzelfde geld voor tolleranties die zijn dan ook nog goed, of vallen buiten de toleranties van andere producten daar moet afspraken over gemaakt worden. Bij maatvoering zoals jij die stelt is het goed of fout klaar...
Als een wand verkeerd staat t.o.v. van de tekening (laatste versie) en maatverschil in het stramienenplan... Dan heeft de maatvoerder of zijn werkvoorbereider toch iets niet helemaal goed gedaan!! Om een hoop ellende in de maatvoering te voorkomen moet je eens contact opnemen met www.geelinkbosch.nl !
Beste Arnaud,
Dank voor de vraag. Ja er zijn normen voor toleranties. Dit kan zowel op productniveau als op gebouwniveau. Normen geven ten slotte antwoord op vragen als:
Beste Arnaud,
Alle NEN nomrne ten spijt, als uitvoerder stel je zelf de norm.
Succes!
Naast geldende NEN-normen is het aan te bevelen toleranties mbt maatvoering in de uitvoering in het bestek te (laten) omschrijven. Dit voorkomt een hoop gedoe.
Daarnaast inderdaad zorgen voor een goede uitzetting van maten en referentiepunten in/tijdens de bouw icm regelmatige controle. Maar dat zul je als uitvoerder allemaal wel weten en is ook meer voorkomen dan genezen.
Ik denk dat de maatvoering op zich een norm is ,als de maatvoering goed gecontroleerd wordt kunnen weinig situaties ontstaan waarbij improvisatie nodig , mits de maatvoering in het ontwerp goed is
Er bestaan tekeningnormen voor tekeningen die op een tekentafel gemaakt worden/werden. In de NENbundel 10 zijn deze opgenomen. Let wel een lijnstuk bestaat uit oneindigveel punten en een punt heeft geen afmeting en zo ook een lijn geen dikte van zichzelf heeft, alleen lengte. maatvoering geschiedt altijd tussen twee punten. maatvoering is altijd exact. Afwijkingen liggen aan de nauwkeurigheid van lokaliseren en situeren en die zitten weer aan punten van de materialisering gekoppeld.Normering voor maatvoering is dus onzin
Praktijk geeft geen normen in maatvoering in de zin zoals jij bedoeld,afwijkingen wel(toleranties) bv. lagenmaat in metselwerk 16 lagen in een meter bij het metselen voegdikten zijn al afhankelijk van steendikten en verwerking van steen en mortel/specie.
Er lopen veel begrippen door elkaar hier. Duidelijk is dat er op gebied van maatbeheersing nog een wereld te winnen is.
@Arnaud Begrijp ik goed dat je wil weten hoeveel mm de markering van de maatvoerder verkeerd mag zitten?
Ervaren bureau's in deze markt geven aan dat voor het markeren van detailmaatvoering op vloeren een nauwkeurigheid van +/- 3 mm wordt geleverd en +/- 2 mm voor de meterpeilen. Concreet, een gegeven afstand van 1870 tot de stramien geeft een potloodstreep tussen de 1867 en 1873.
Wanneer gewerkt wordt met total stations is het niet zo'n probleem om de onderlinge maatvoering van 1 sessie te garanderen. Eerst sparingen prikken en een paar dagen later terugkomen voor de tussenwanden zet deze grens onder druk.
Ik zie dat je bij mij in de regio zit, wanneer er vragen zijn met betrekking tot de maatvoering wil ik graag een keer komen kijken.
Zie NEN 2886.
Sterkte ermee.
Beste Bart,
Natuurlijk is het goed dat je perfectie na streeft, maar een mens maakt per definitiem fouten. Normen kunnen juist helpen om de verwachtingspatronen op elkaar af te stemmen, welek fout nog toelaatbaar is. Even een voorbeeld jij verwacht +/- 2 mm terwijl ik +/- 5 mm hanteer. Hoe weet je nu of die verwachtingspatronen op elkaar afgestemd zijn?
Moet je dat elke keer afspreken?
Dat is nu het voordeel van normen, je spreekt dat een keer af. Waarbij het handig is als de markt dat collectief doet; dan wordt het ook een soort status quo die voor iedereen kan gelden. Ook een arbitrage kan daarvan gebruik maken als parijen vergeten zijn iets af te spreken.
mvg
taco
Bart Feldberg zei:
Beetje raar als een aannemer vraagt of hij fouten mag maken en zoja, hoeveel dan. Met de komst van moderne meetapparatuur mag je verwachten dat men zijn best doet om de maatvoering exact te doen. Zelfs op duimstokken van honderd jaar geleden staat een millimeterindeling dus moet het niet heel moeilijk zijn om van deze maatvoering uit te gaan. Als de werkelijkheid niet klopt met de tekening, dan heeft de tekenaar zijn best niet gedaan. Klopt de tekening wel maar de uitvoering niet, dan is de aannemer aan het prutsen. Zo heeft men ooit een norm bedacht dat een muur en dus de kozijnstijl een centimeter uit het lood mag staan. Voor de aannemer mooi makkelijk want dat werkt rapper, geeft minder 'fouten' en klachten maar het eindresultaat blijft hetzelfde; het ziet er niet uit. Ik vind dat je als opdrachtgever maar ook als aannemer moet streven naar perfectie en niet naar de discussie over welke foutmarge binnen een eventuele norm zou moeten passen.
even aan alle reacties eerder gegeven, ik snap de vraag heel goed. je kan wel zeggen: je moet goed bouwen, je kan wel zeggen perfectie.... maar soms ontkom je niet aan maat verschil, bij voorbeeld: ik heb twee betonelementen theoretisch 200 mm dik, maar de ene is 198 dik en de andere 203 en dan ook nog verlopend op het element...
de leverancier zegt: ik voldoe aan de norm
de opdrachtgever zegt: klootzak, kan je nu niets goed doen
en jij als uitvoerder.......
ga je middelen?, ga je de dikste afslijpen, ga je de dunste opdikken..... Dit is dus de vraag die gesteld wordt, zijn hier normen voor. we hebben het niet over kwaliteit, en perfectie maar over werkbaarheid....
wat is het profiel van je banden.... moet je elke 7 km nieuwe banden onder je auto leggen omdat het profiel te weinig is....... of is daar een norm voor.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door