De bouw online verbonden.
Beste Bouwprofs,
Ik loop momenteel stage op Curacao en wij lopen tegen een probleem op met daken van reeds opgeleverde panden.
De houten balklaag (2x8") van het dak buigt behoorlijk door, deze balklaag moet dus verstevigd of vervangen worden. Wij willen met een zo klein mogelijke ingreep deze balken verstevigen, nou was mijn eerste gedachte om er een tweede balk onder te bevestigen en deze in de muur te verankeren (met een z profiel oid).
De overspanning is 7 meter en er zit op ongeveer 1 meter uit de dragende wand een las. Is het plaatsen van een extra balk voldoende of moet deze bijvoorbeeld met een stalen lat of een T profiel verstevigd worden?
De constructie van het dak is redelijk simpel en het totale gewicht incl. bedekking is ongeveer 1900 kilo per kant. Het betreft overigens een zadeldak met een oppervlak van 38,5 m2 per kant.
In de bijlage (zie onderaan deze discussie) zit een pdf van de bouwtekening, het gaat om de onderslagbalk aan de voorzijde van de woning. Het is een twee onder een kap woning.
Ik hoop dat de situatie duidelijk genoeg omschreven is en wacht jullie oplossingen af.
Bvd Jesse
Tags:
Beste Jesse,
Als je naast de bestaande balk een smalle, hoge balk , desnoods aan beide zijden koppelt met constructielijm en slotbouten m12 hoh 400 mm, nadat je de kap omhoog gewerkt hebt zodat de doorbuiging er uit is, is zeer waarschijnlijk jouw probleem definitief verholpen,
Gr.
Huib van der Geer
Beste Jesse.
naast de bestaande balk een ijzeren strip over de gehele lengte en de hele hoogte van de balk aanbrengen
Eerst balklaag omhoog brengen gaten boren m 12 om de 400mm niet op gelijke hoogte beetje om en om vast zetten met slotbouten.
Dan heb je het wel verholpen.
Succes
Gr
Rudolf Westra.
Jesse,
Wat in mijn ogen het simpelste, snelste en makkelijkste is om dit te verstevigen is het volgende;
De bestaande balklaag per balk verstevigen en wel op de volgende manier:
Je gaat per balk te werk, je brengt de balk doormiddel van een stut naar boven zodat de balk wat doorzet naar buiten. Vervolgens breng je lijm aan op de zijkant van de balk en breng je een zelfde balk aan op deze zijkant. Deze schroef je vast op de bestande balk zodat beide balken een geheel worden. Lijm-hout constructie! Je haalt de stut weg en gaat verder met de volgende balk. Hierna nog wel de overtollige lijm verwijderen voor een nette afwerking.
Je kunt op deze manier de bestaande balk max drie keer zo dik maken maar mijn ervaring is, of de constructie moet veel te ligt zijn gemaakt, dat als je het een keer zo dik maakt dat meestal wel voldoende is.
Succes door in Curacao en ik ben benieuwd naar welke oplossing je kiest.
Groetjes,
Peter
Jesse,
Ik onderschrijf alle berichten van collega's over hoe dit in Nederland aan te pakken.
Gezien mijn ervaringen op Curacao echter, zou ik proberen de oplossing zo simpel mogelijk te houden. De gemiddelde bouwvakker op het eiland weet niet eens wat je bedoeld als je het hebt over lijmen, kramplaten enz. Naar mijn ervaring wordt dat helemaal niets. Tot mislukken gedoemd.
Mijn advies, stalen liggertje ernaast en klaar. Dat snappen ze ter plaatse ook nog wel.
Tom
Beste Jesse,
Het is mij onduidelijk hoe het statisch systeem van de liggers is. De balk ter plaatse van de gemeenschappelijke bouwmuur, bestaat deze wel uit één stuk (dus van 2,00 meter lang)? Dat zou wel moeten, anders is het helemaal een heel onveilige situatie. Voordat er oplossingen bedacht kunnen worden moet eerst duidelijk zijn wat het probleem precies is. Gezien de afmetingen en de hart op hart afstand van de liggers zijn de liggers duidelijk onvoldoende sterk. Het is dus niet alleen een doorbuigingsprobleem, maar zeer waarschijnlijk ook een sterkteprobleem. Oftewel, het is een onveilige situatie. Ik zou in ieder geval er voor zorgen dat er niets of niemand meer op het dak aanwezig kan zijn. Wat er precies moet gebeuren, is op basis van deze gegevens en zonder er echt aan te rekenen niet goed mogelijk.
Kortom, laat er een constructeur eerst eens aan rekenen en zorg ervoor dat de exacte manier waarop het is uitgevoerd bekend is bij deze constructeur. Voor ca. €200,- heb je dan veel meer zekerheid dat je tot een goede, veilige en ook economische oplossing komt. Oftewel, dat geld verdien je weer terug.
Je dient te beginnen met een berekening te maken van het totale eigen gewicht van de constructie. Vraag ter plaatse bij bevoegde autoriteiten de windbelasting (sneeuwbelasting zal wel niet zo'n vaart lopen ;-) ) en te rekenen nuttige belasting op voor betreden van het dak. Tel een en ander op en bereken dan de benodigde balkafmetingen.
Daarná kun je kiezen voor een of andere oplossing. Zo niet dan doe je maar iets zoals eerder blijkbaar ook is gebeurd en weet je niet waar je aan toe bent.
Tip: door de hoogte van de balken te vergroten doe je veel meer in sterkte en stijfheid (lees: doorbuiging) dan door de breedte te vergroten.
je zou eventueel de balken kunnen opschoren en vervolgens langs beide flanken een multiplex plaat aanbrengen met voldoende verankeringen.
op deze wijze krijg je ook een verstijving van de balk en verhoging van de draagkracht.
Wel even narekenen wat je nodig hebt.
Veel succes
Beste Jesse,
Ik herken de wijze waarop deze constructie tot stand is gekomen (zonder berekening van de dakconstructie). Een overspanning van 7m in hout is vragen om problemen.
Goed dat je de tekening hebt bijgevoegd, dit geeft een goed beeld mits het ook daadwerkelijk zo is uitgevoerd (en dat is op Curaçao niet altijd het geval).
Ik schat dat het grootste probleem zich zal voordoen in de onderslagbalk die over de keuken / woonkamer loopt. De overspanning van de nokbalk is korter (als alle wanden tot het dak zijn doorgetrokken, eea volgens tekening).
Van eerstgenoemde onderslagbalk kan je de overspanning verkleinen door daaronder een balk aan te brengen die evenwijdig loopt aan de woningscheidende wand, op de positie tussen de woonkamer en keuken. Een 3"x 8" lijkt me wel voldoende.
Groet,
Paul Koolen
Willemstad, Korsow
De oplossing van Eddy Stevelink lijkt mij hier heel geschikt. Met vastspijkeren/of schieten met spijkers in een patroon van ## centimeter hart op hart (wel even aan rekenen, ook lengte van draadnagels is belangrijk) krijg je al gauw een betrouwbaar geheel met een goede veiligheidsmarge. Ter plaatse van het einde van een multiplex-strook (2,44 meter?) en het begin van een nieuwe strook een koppelplaat maken en vastschroeven/ spijkeren.
En zoveel mogelijk deze aansluitingen maken op punten waar geen/ zo weinig buigend moment in de balk voorkomt.
Heren,
Bedankt voor alle reacties. Ik zal de mogelijkheden die geboden zijn voorleggen aan de directie en om goedkeuring vragen om er een constructeur naar te laten kijken (mijn kennis van sterkteleer is nogal beperkt). Ik ben bang dat het afschoren en een extra dragende kolom af zullen vallen door de eis van de bewoners, verstevigen met staal langs de zijkant klinkt mij als een simpele en snelle oplossing in de oren.
Ik laat jullie weten hoe het eea is uitgepakt!!
Jesse
@Herman van Rees: Eindelijk een reactie van iemand die het ook begrijpt.
De rest wil er zich afmaken met een verstijvinkje...
De balk bij de buren loopt door tot de buitenwand en er is dus inderdaad sprake van een negatief moment op de tussenmuur. Het advies een constructeur in te zetten neem ik ter harte. Dank!
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door