BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bouw je mee aan het BouwProfs eBook “duurzaam bouwen in de praktijk. 50 praktische tips.”?

Zoals je dagelijks op BouwProfs kunt lezen, houden we op BouwProfs ons regelmatig bezig met het thema duurzaamheid. Duurzaam bouwen was een aantal jaar geleden nog een mooie trend, inmiddels is duurzaamheid niet meer weg te denken in het bouwproces.

50 praktische duurzaamheidstips
Om duurzaamheid nog dichter bij collega bouwers (en daarmee bij de consument) te krijgen, brengt BouwProfs in het 1e kwartaal van 2013 een eBook uit rondom dit thema. In ons eBook ‘duurzaam bouwen in de praktijk. 50 praktische tips.” komen 50 tips van bouwprofs te staan waarmee een ieder direct aan de slag kan. Geen ingewikkelde materie, maar juist laagdrempelig zodat een ieder kan lezen en kan zien dat duurzaamheid in het bouwproces eenvoudig toe te passen is, en ook nog leuk is om te doen.

Een eBook is te vergelijken met een gewoon boek, maar dan in digitale vorm. Het voordeel hiervan is dat een ebook simpel en gratis te verspreiden is. Men kan het downloaden, doormailen en verspreiden via sociale media.

Op BouwProfs houden dagelijks duizenden bouwprofessionals hun kennis actueel. Wij gaan ons eBook uiteraard op gepaste wijze promoten, dus voor jou een mooie kans jouw expertise onder de aandacht te brengen van een groot en gepast publiek.

Toon jouw expertise en deel jouw tip!
Heb jij ook een duurzaamheidstip die jij wilt delen met jouw bouwcollega’s en consumenten in Nederland? Deel hem dan op BouwProfs. De 50 beste tips worden opgenomen in ons eBook, uiteraard onder vermelding van jouw naam en bedrijfsnaam.

Omschrijf jouw duurzaamheidstip svp zo volledig mogelijk op BouwProfs via deze discussie, en reageer in het onderstaande reactievak.

Weergaven: 4410

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Als ondernemer moet je de particulier t.a.v. duurzame energie een doelstelling geven om b.v. een energie behoefte van 0,14 gj per m2 te realiseren.

Dan moet je dus een EPC op laten maken van de bestaande woning,natuurlijk moet je aangeven welke maatregelen al zijn gedaan.

Hieruit komt dan een te doen lijst met de maatregelen, van isolatie/ventilatie/installatie dan kun je een prijs laten maken van de werkzaamheden en de producten.

Je kan dan een stappen plan opstellen en vanuit die positie verder werken.

De kosten van een gemiddelde woning om een EPC op te maken kost ongeveer 400,00 euro, dit is natuurlijk wel geld maar dit geeft direct goed inzicht van wat je als klant kunt doen.

Ik heb dit zelf ook op deze manier gedaan en ben nu bezig om te kijken welke kosten/investering ik moet doen.

Een EPC van 0,14 gj per m2 is 80% van jou energiebehoefte zelf opwekken.

Uiteindelijk ga je dit terug verdienen door lagere energiekosten.

Dag Michel,

Het is misschien een beetje te indirect, maar kan nog wel eens handig zijn in aanbestedingen: de verduurzaming van het vervoer/transport dat gebruikt wordt in de bouw. Dus hieronder wat makkelijke tips in dat kader en als je dat wilt kan ik ze natuurlijk verduidelijken/uitdiepen.

- Zet groengas bestelwagens in als je meer dan 30.000 km/jr in de regio rijdt en een tankstation in de buurt van je standplaats hebt.

- Maak gebruik van videoconferentiesystemen om te vergaderen.

- Maak een duidelijke scheiding in mobiliteitsbeleid tussen kantoorpersoneel en zij die naar regelmatig projecten moeten.

- Probeer reizen met de trein (naar bijv. de Bouwbeurs) uit via een anonieme OV chipkaart.

Duurzaamheid op het gebied van het hellend dak volgens Luijtgaarden: 

Zorg voor zo min mogelijk transportbewegingen naar en op de bouwplaats. Bijvoorbeeld door het combineren van de aan en afvoer van materialen op 1 vrachtwagen. Dit scheelt al snel 5 extra transporten op de drukke Nederlandse wegen.

Bespaar op het transport van puinbakken. Voor de afvoer van het gebruikte keramische materiaal hebben wij bijvoorbeeld speciale inruilrekken klaarstaan. 

Zorg voor het recyclen van keramisch materiaal. Het materiaal wat nu op de daken ligt, is in vele gevallen nog van prima kwaliteit. Minder transportbewegingen, geen extra productie van nieuwe materialen noodzakelijk, en u houdt budget over voor het toepassen van andere duurzame maatregelen. Eventuele uitval van bestaande dakpannen kan worden aangevuld door exact dezelfde (gebruikte) dakpannen met garantie van 10 jaar.

Denk bij het construeren van het dak aan toepassingen die beschikbaar zijn voor het huisvesten van gevogelte. Dit komt de diversiteit ten goede en zorgt er tevens voor dat het ongedierte, zoals muizen, voldoende wordt geweerd.

Kies voor het gebruik van een onbewerkte keramische dakpan. Klei is een duurzame grondstof en zonder de toevoegingen van coatings, welke veelvuldig worden gebruikt bij betonnen dakpannen, is dit geheel recyclebaar tot en met bijvoorbeeld gravel. Deze dakpannen hebben een bewezen lange levensduur en zorgen voor het behoud van het authentieke Nederlandse daklandschap.

Kies voor een duurzame oplossing in uw bedrijfsomgeving. Kies ervoor om de bedrijfswagens groen te laten rijden. Werk papierloos op kantoor.

Het dak is uitermate geschikt voor het opwekken van duurzame energie, denk hierbij aan zonnepanelen, zonneboilers, maar ook windturbines.

Het eerste kwartaal van 2013 is voorbij, maar ik kan jullie e-book niet vinden. Vandaar nog een tip.

Wij adviseren ondernemers die gaan verhuizen of verbouwen om gebruik te maken van Kansen bij Verkassen. Deze online wegwijzer geeft hen snel inzicht in hun kansen voor duurzaamheid en kostenbesparing. Kansen bij verkassen voorkomt gemiste kansen.

Kansen bij Verkassen helpt

  • snel selecteren uit 300 adviezen;
  • met adviezen voor alle fasen: van locatiekeuze tot en met verhuizing;
  • direct in te zoomen op de adviezen van de fase waarin de plannen zich bevinden;
  • gemakkelijk gesprekspuntenlijsten maken voor overleg met architect, installateur en verhuurder.

Kansen bij Verkassen is gratis te gebruiken door bedrijven in ruim 50 gemeenten. Zie hier: http://www.kansenbijverkassen.nl/aanbod. Andere bedrijven betalen eenmalig € 188 euro: http://www.kansenbijverkassen.nl/aanmelden.

Bedankt Marjon, het ebook wordt op dit moment gemaakt, we zullen deze tip nog meenemen.

Het opvangen en gebruik van regenwater en eventueel was water komt nog niet voor in de discussie. Wanneer men spoeltoiletten gebruikt kan waswater hergebruikt worden met een aangepaste water toevoer voorziening. Omdat het in Nederland regelmatig regent is dit op de lange termijn energiebesparend, milieuvriendelijk en eventueel kostenbesparend (<10 jaar). Dat hoort dus wel bij duurzaam ontwerpen en bouwen. Het ontwikkelen van kelders met een aanzienlijke wateropslag kapaciteit is daarom van belang.

Beste allen, inmiddels hebben we de eerste versie van het ebook klaar. Een ieder kan het ebook gratis downloaden via Blurb waar wij het ebook ondergebracht hebben. Je moet wel eerst een account aanmaken bij Blurb. 

Als je het ebook rechtstreeks op je ipad wil zetten klik dan hier

Regelmatig gaan we dit ebook aanvullen met nieuwe relevante tips. Dus heb je tips, meld ze in deze discussie. 

Dag Michel,

Het lukt me niet om het ebook te downloaden via Blurb, daar moet even iemand naar kijken. Graag zou ik de toepassing van energiedaken willen toevoegen aan de tips. Inzetbaar voor de warmtevoorziening, maar ook om mee te koelen en voor de warm tapwatervraag. Natuurlijk als onderdeel van de gebouw klimaatbeheersing en bij voorkeur als sluitstuk van een WKO (regenereren). AgentschapNL heeft inmiddels een neutrale brochure uitgebracht onder de naam "Zonthermische daken".

Bijlagen:
Dag Alexander,

Probeer de link die ik in mijn eerdere bericht noem te openen op je iPad als je die hebt. Als het goed is wordt het ebook direct in iBooks gezet. Moet je wel iBooks op de iPad hebben staan of even de app ophalen.

Gr. Michel

Hallo Michel,

Moet ik hier speciaal een iPad voor aanschaffen, of is het e-book ook in andere bestandsformaten verkrijgbaar...pdf?

Gr. Richard

Beste allen, We hebben nogal veel reacties gekregen van mensen die het ebook Duurzaam Bouwen in de Praktijk niet konden openen via Blurb en iBooks. Daarom hebben we nu een PDF gemaakt die een ieder makkelijk kan openen. 

Het heeft even geduurd, ook ik moest even puzzelen hoe het ebook naar PFD omgezet moest worden maar het is gelukt. Het PDF bestand heb ik als bijlage in deze reactie gezet. Je kunt hem ook openen via deze link.

Mocht je de PDF in je mail willen ontvangen mail me dan even je gegevens via michel@mfprodukties.nl

Bijlagen:

Prima Michel, dit werkt! Bedankt.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+