De bouw online verbonden.
Siemen Cox is stadslandbouwer. Hij stelt in de BouwProfs Linkedin groep de volgende vraag:
Als mensen met bouwtechnische kennis heb ik een vraagje voor jullie. Ik ben betrokken bij een kleinschalig standslandbouw initiaties en dan specifiek met het kweken van paddestoelen. Dit doe ik in een bestaande ruimte van een oud gebouw. Het leegstaande Tropicana zwembad in Rotterdam. Om precies te zijn werken we nu in twee kleedruimtes van 7 bij 3 en ongeveer 3 hoog.
Om de paddestoelen goed te verwennen zorgen wij voor een hoge luchtvochtigheid in de ruimte. Ondanks goede ventilatie krijgt de ruimte na verloop van tijd schimmelvorming als gevolg van de hoge RV. Ik ben nu op zoek naar een betaalbare manier om de ruimte zo te krijgen dat we hem makkelijk schoon kunnen maken EN dat schimmel [bijna] geen grip krijgt. De muren en het plafond hebben namelijk veel relief en zijn daardoor gevoelig voor schimmel.
Wij hebben zelf gedacht aan:
Plastic moet je echter op de naden vast tapen en we krijgen wellicht vochtvorming tussen plastic en de muur.
De waterafstotende verven zijn volgens mij vrij prijzig en betegelen is ook erg duur en niet praktisch.
Mis ik nou nog opties? Hebben jullie tips om die eerste twee punten toch op een betaalbare manier uit te voeren? Zou ik nog restmateriaal kunnen gebruiken om de muren en plafond te bekleden? Bijvoorbeeld trespa panelen waar bouwprojecten op worden aangekondigd?
Tags:
Knauf kalkpoeder. Na toevoeging van water gebruiksklaar om te witten. Toepassing op metselwerk, beton, boomstammen, kippenhokken, duivenhokken en stallen. Desinfecterend. 10 liter is voldoende voor ca. 150 m2. Kalk wordt verder ook gebruikt als toeslagstof in cement en gips, zorgt voor een smeuïge massa dat soepel verwerkt kan worden en tevens de stof lichter van kleur maakt. Tenslotte gaat kalk wateropdrijving tegen bij specie. In zak 2,5kg voor ongeveer 4euro.
Dit is ongebluste kalk (je blust met water). Dus vooral bij het openen van de zak en het mengen oppassen. Je lijf zit vol met water ...
Siemen, voordat je veegvast gaat gebruiken, zou ik toch eerst even het productblad ervan kijken. Voor zover mijn kennis gaat is de basis van veegvast cellulose.
Als je schimmelgroei wilt vermijden dan lijkt me de keuze van product op basis van cellulose een zeer slechte keuze. Cellulose vormt namelijk een goede voedingsbodem voor schimmels.
Oke. Geen veegvast dus. Dan lijkt Knauf kalkpoeder wellicht een goede keuze?
Siemen,
Als je de kalkpoeder combineert met goed schoonhouden en regelmatig opnieuw aanbrengen, dan kan je redelijk grote kans dat de schimmel wegblijft.
De werking van kalkwit is erop gebaseerd dat er een zeer basisch milieu ontstaat. Zo basisch dat een schimmel er niet wilt groeien. Kalkwit wordt na verloop van tijd steeds minder basisch. Vandaar dat je het regelmatig moet herhalen. Hoe vaak durf ik niet helemaal in te schatten. Vroeger werd er elk jaar bij de grote schoonmaak in het voorjaar ook gewit. Dus zeker vaker dan 1x per jaar in jouw geval.
Kalkwit alleen is niet voldoende om schimmelgroei tegen te houden. Als er vuil op het oppervlak komt dan kan de schimmel daar, ondanks de kalkwit er onder, op gaan groeien.
Omdat de werking van kalkwit gebaseerd is op het basisch milieu moet je bij de keuze van de schoonmaakmiddelen daar rekening mee houden. Op chloor gebaseerde schoonmaakmiddelen tasten dit basisch milieu aan. Gebruik ook geen groene zeep e.d. of van die heerlijk ruikende schoonmaakmiddelen. Als er restanten ervan op het oppervlak achterblijven, dan vormt dat een voedingsbodem voor schimmels. Schoonmaken met soda is volgens mij in dit geval het beste.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door