BouwProfs

De bouw online verbonden.

Een overvolle archiefkast met technische tekeningen, hoe lang nog?

Discussie gestart in de BouwProfs groep op Linkedin door Bart Volmerink, projectleider Dion bv:

 

Tijdens gesprekken bij diverse organisaties met directie en facilitair managers blijkt dat er nog bij velen de wens ligt om van die overvolle archiefkasten af te komen. Zo liggen er vaak nog witdrukken in de archieven die men gedigitaliseerd wil hebben. Zeker in relatie tot de nieuwe omgevingsvergunning die 1 oktober 2010 van kracht gaat worden.
Hiervoor moeten documenten, waaronder alle tekeningen, digitaal verstuurd gaan worden.

Ook het gemak bij het actualiseren van vlucht- en veiligheidsplannen zijn digitale tekeningen vele malen efficiënter dan een handschets!

Zijn jullie bijvoorbeeld bekend met de mogelijkheden van het vectoriseren van tekeningen?
Hoe groot is de wens tot digitaliseren en wat gaan jullie hieraan doen?

Weergaven: 729

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Vastgoedadviesbureau MeetAtelier , gespecialiseerd in het opstellen van NEN 2580 meetrapporten, ervaart regelmatig dat opdrachtgevers onnodig veel tijd kwijt zijn aan het opvragen van actuele (papieren) plattegrondtekeningen. Vanuit deze gedachte is Archivium opgericht.

Archivium opereert zelfstandig en kan terugvallen op 9 jaar ervaring in het vastgoed. Zoeken naar tekeningen behoort voortaan tot de verleden tijd. Altijd actueel, veilig en 24 uur per dag, overal ter wereld toegang tot uw dossiers.

Kijk op www.archivium.nl en oordeel zelf.
Beste Bart,

Voor het vectoriseren van tekeningen heb ik niet de juiste software maar ik kan ze wel natekenen in autocad, ook een vorm van vectoriseren :-). Ik bied met mijn bedrijf ondersteuning op het gebied van bouwkundig CAD tekenwerk en calculaties aan aannemers, architecten en (professionele) opdrachtgevers. Uiteraard tegen zeer scherpe tarieven!

Hartelijke groeten,

Marc

Marc Nijenhuis | Bouwservice & Consultancy
Er zijn diverse manieren om tekeningen digitaal te maken. De keuze hangt af van wat men verder in de toekomst met deze tekeningen doen wil (alleen raadplegen en reproduceren of het bijhouden van revisies en onderhoudswerken).

Allereerst kunnen tekeningen door een goede repro-service worden ingescand en worden omgezet naar PDF. Nu zijn ze digitaal, maar slecht bewerkbaar. Wel kan een PDF weer worden omgezet naar een formaat dat ingeladen kan worden in een CAD-pakket (Autocad, Arkey etc.). Nu kan zo'n tekening dienen als onderlegger voor bijvoorbeeld revisies van bijvoorbeeld de technische installaties.
Ook kunnen tekeningen worden gevectoriseerd door middel van computerprogramma's, maar mijn ervaring daarmee is, dat het importeren in een CAD pakket erg zware bestanden geeft en bovendien is het niet bijzonder precies. De lijnen worden vertaald in pixels en zijn eigenlijk niet bewerkbaar. Wellicht is dat nu stukken beter dan een vroeger, maar ik verwacht dat niet.

De duurste, maar kwalitatief de beste methode is het opnieuw tekenen van een goed gebouw model. Dit gebouw model (in 2 of eventueel 3D) kan worden volgehangen met aanvullende informatie, zoals bijvoorbeeld de technische installaties, ontruimingsplannen etc.

De keuze hangt dus in hoge mate af, van het budget, dat men hieraan wil besteden en wat men in de toekomst met de tekeningen (in feite een gebouwmodel) wil doen.
Wil men alleen digitaal bewaren, raadplegen en reproduceren, dan zijn de eerste twee methoden relatief goedkoop en geschikt voor het doel. Wil men meer en een min of meer dynamisch gebouwmodel, dan moet de "papieren" gegevens opnieuw worden ingetekend, maar dit maal digitaal in een digitaal gebouwmodel op ware grootte.

Zelf ben ik op dit moment bezig met het volledig digitaliseren van een fabriek met kantoren (Autocad). Vooralsnog alleen de bouwkundige plattegronden en constructieve gegevens, waarin ik in een later stadium de totale fabriekslayout en alle technische installaties (tot en met de handdoekautomaten, huurplanten e.d.) zal plaatsen.
In dit model kan ik informatie scheiden door middel van lagen en door middel van het koppelen of ontkoppelen van deeltekeningen, die een bepaald onderdeel of groep aan onderdelen kunnen bevatten.

Een ander deel van mijn werkzaamheden is het opzetten van een tekeningarchiefsysteem met een heldere nummering en het ontwerpen van een CAD-methodiek (Autocad). Afhankelijk van wat men in de toekomst wil doen met een model, moet de informatie abstract of minder abstract (dus meer gedetailleerd) worden getekend (bijvoorbeeld om goed te kunnen schakelen tussen een bestektekening (1:100) en een uitvoeringstekening (1:50)).

Ik hou er van om tekeningen zodanig te coderen, dat de nummers al iets zeggen over bijvoorbeeld de inhoud. Dus codering van plattegrond, doorsneden, gevels, installaties etc. In grote gebouwen zou het tekeningnummer ook iets moeten zeggen over het bouwdeel dat het behelst.

Met vriendelijke groet,

Alex Bierman
Sinds drie jaar werken wij grotendeels digitaal. Dat betekent dat wij onze informatie digitaal aangeleverd krijgen. Doorgaans als DWG of in PDF formaat. Offerteaanvragen versturen wij steeds vaker digitaal. Meten doen we dan ook digitaal. Gevolg is duidelijk minder papier maar onze server loopt nu snel vol met alle digitale geweld. Het probleem verschuift nu naar het beheer van de digitale bestanden. Onze archiefkasten beginnen wel aardig leeg te worden, dat ruimt op. Je merkt wel veel watervrees bij de digitale uitwisseling en zeker niet alleen bij kleine bedrijven. Met een aantal van onze klanten hebben we nu al tijdelijke virtuele werkruimten waarin we informatie uitwisselen. Ik verwacht dat we tussen nu en 10 jaar vrijwel alles digitaal uit zullen gaan wisselen.
Om te meten zijn gevectoriseerde tekening uitermate handig. De bestanden zijn aanmerkelijk kleiner dan in DWG-formaat maar hebben wel een aantal eigenschappen vanuit autocad zoals snappoints. De komende jaren zullen bedrijven nadere afspraken moeten hoe zij onderling en in welk formaat informatie uit gaan wisselen, mede vanuit het beheer van de digitale capaciteit.

groeten

BIRD invest bv
ruud speijer (directeur)
Bart, Je kunt tekeningen op twee manieren digitaal maken. Als vector- of als rasterbestand, dots of lijnen. Vectorbestanden kun je maken met CAD software. Raster bestanden krijg je als je het gewoon inscand. Het digitaliseren van papier kan een doel op zich zijn maar er is wellicht een achterliggende rede. Raster of vector wordt bepaald door deze achterliggende red. Waarom zou je tekeningen overtrekken met CAD software? Het loopt aardig in de papieren. Alhoewel ze het in LL landen natuurlijk tegen een laag tarief aanbieden. Een belangrijke rede is meestal dat je onderleggers (data) nodig hebt voor je verdere ontwerp en documentatie. In plaats van het overtrekken in (Auto)CAD kun je ook denken aan het uitvoeren van 3D laserscans van het object. Zo heb je in één klap de geometrie waarheidsgetrouw en actueel vastgelegd. Als het erom gaat kastruimte te winnen en stukken vindbaar te maken (papierloos kantoor) dan kun je het beter alleen laten scannen en is het vectoriseren achterwege laten. Mengvormen zijn mogelijk...

http://www.youtube.com/watch_popup?v=VIoiTu2n0IE&vq=large
Laserscannen neemt een grote vlucht.
Royal Haskoning heeft veel ervaring in huis voor het verwerken van data en modellen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+