BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bouwend Nederland uitgedaagd tot innovatie door Heijmans en VolkerWessels

De rol van Bouwend Nederland is door de twee grootste Nederlandse bouwers van Nederland ter discussie gezet. Eigenlijk behoorlijk in stijl met de huidige tijdsgeest: tijd dat we schimmige deals achter ons gaan laten en samen gaan voor een groot vernieuwend verhaal. Het is niet meer van nu om symptomen van maatschappelijke problemen te signaleren en daar korte termijnoplossingen, zoals subsidies of wat geschuif met miljoenen tegenover te zetten. Van dat pad moeten we af. 

Bouw moet oplosser worden van problemen
Het probleem van de bouwsector is dat deze inzake veel maatschappelijke problemen wordt beschouwd als onderdeel van het probleem, niet als onderdeel van de oplossing. Een energietransitie lukt bijvoorbeeld niet: bouwers leveren niet wat daarvoor noodzakelijk is. Terwijl 75% van het probleem 'energie' in de gebouwde omgeving toch echt door hen moet worden opgelost! 

Van een belangenbehartiger zou BouwendNL zich dus moeten transformeren naar een "schepper". Een schepper van condities die het mogelijk maken om échte maatschappelijke problemen op te lossen én geld te verdienen. De bouw is namelijk niet gebaat bij subsidies. Vierhonderd miljoen klinkt als veel geld, in stenen uitgedrukt is het marginaal.

Anders gaan denken over het geld van de energierekeningen
Wél veel geld? De 13 miljard euro die elk jaar vanuit het woondomein verdwijnt naar het energiedomein. Condities die het mogelijk maken om die om te zetten in duurzame bouwomzet, dáárbij is de bouw gebaat. Met een beetje slimme afspraken tussen overheid, bouwers en banken hebben we het dan al snel over zo'n 260 miljard euro bouwomzet voor de komende 20 jaar. 

BouwendNL zou daarvoor de lead moeten nemen bij het ontwikkelen van programma's die bouwers leert om te innoveren en te industrialiseren. Zij moeten hun leden helpen om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, waarin de klant centraal staat. Een route die geen productiecapaciteit levert, maar producten.

Goed doen voor gemiddelde leden of voor een heleboel klanten
De angst om te ver voor de troepen uit te lopen is groot. "Wij moeten het goed doen voor iedereen" is een veelgehoorde kreet binnen BouwendNL. Maar daar mag en kan niemand zich niet meer achter verschuilen. Het is tijd voor actie, het is tijd om er te zijn voor de koplopers. Wie die nu niet gaat volgen, heeft een probleem: als zij afhaken, blijf je namelijk achter met… de achterblijvers.

Voor de gebouwde omgeving geldt het mantra: wij zijn de grootste concurrent van het energiebedrijf. Wij leveren de duurzaamste energie: bespaarde energie. Binnen andere segmenten zijn ongetwijfeld gelijksoortige businessmodellen te bedenken. Over 5 jaar kan de bouw de topsector zijn van Nederland. Met niet een belangenbehartiger voor de sector, maar een belangenbehartiger van de heel veel klanten...waar al die mooie spullen voor worden gebouwd.

Weergaven: 737

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Met wat rekenarij komt je er op uit, dat in de bouwsector, bouw, gebouwgebruik en sloop, maar 1/4 van de energie zit in, 'gas en licht' en 3/4 zit in de manier van bouwen. Daar zit dus de transitie. De bouwsector produceert 40% van alle afval. Nog een reden om onze onveranderbare korte termijn bouwwerken geheel anders te gaan benaderen. Dus niet meer lineair maar circulair gaan bouwen. Hele praktische uitdaging, daar zijn bouwers (makers) goed in.

 

Vooral de laatste zin: "Met niet een belangenbehartiger voor de sector, maar een belangenbehartiger van de heel veel klanten...waar al die mooie spullen voor worden gebouwd." heeft ook alles te maken met beleving. Zoals gesteld bouwen we voor mensen en mensen beleven nu eenmaal. Technisch hoogstaand, maar ook belevingsgericht duurzaam bouwen kan de bouw over 5 jaar naar de top brengen. Het is noodzakelijk om in de komende tijd meer aandacht aan belevingsgericht bouwen en renoveren te besteden. Alleen met techniek kom je er namelijk niet. Techniek is namelijk als het goed is niet zichtbaar. Beleving daarentegen wel. 

"De angst om te ver voor de troepen uit te lopen is groot." Dit lijkt mij inderdaad geen reden om je achter te verschuilen. De bouw moet zich herprofileren en beleving integreren in het nieuwe businessmodel. Anders blijf je inderdaad achter met...de (oude techniekgerichte) achterblijvers. 

 

 

De Bouw moét dit en De Bouw moét dat, maar wie is/zijn De Bouw? Zijn dat niet de ontwikkelaars, ontwerpers, bouwers, afbouwers, techneuten en inrichters, samen met gemeenten, toezichthouders en regelgevende organisaties? Dienen al deze mensen niet bezig te zijn een product te leveren dat duurzaam, comfortabel en betaalbaar is voor de eindgebruiker om in te wonen en te werken?

In eerdere discussies op dit forum over innovatie in de bouw kan iedereen vanuit zijn/haar vakgebied heel goed met voorbeelden komen hoe dit bewerkstelligd kan worden, maar in de praktijk lijkt dit niet tot een gecoördineerd geheel te komen.

Wat dient dan het programma van eisen te zijn om innovatief bezig te zijn? Is kost het uitgangspunt? Duurzaamheid, of Kwaliteit en Woongenot?  En wie bepalen dat? Tenslotte bouwen we hier voor massa's mensen en niet voor individuen.

Er kan wel geschreeuwd worden door Volker Wessels en Heymans dat de bouw niet innovatief genoeg is en dat Bouwend Nederland daar het innitiatief in moet nemen, maar wat doen zij er zelf aan? Zulke grote bouwbedrijven zijn zelf heel geschikt om fondsen opzij te zetten voor R&D. In de jaren '70 van de vorige eeuw werd dit ook al geroepen en kwam er een beweging Experimentele Woningbouw op gang, waarvan o.a. de Kubus woningen aan de Blaak in Rotterdam nog een in het oogspringend voorbeeld zijn. Niet dat het allemaal succesvol was of mooi, maar men deed iets, men ondernam iets.

Een woning/utiliteitsgebouw is een product dat door de gebruiker op een bepaalde manier beleefd zal worden, waar van comfort, duurzaamheid en betaalbaarheid (onderhoud) wel de voornaamsten zullen zijn. Maar niet iedereen heeft beschikking over dezelfde zak met geld, dus krijg je allerlei niveau's in die eisen, net zoals bij de aanschaf van een auto. Bij de aanschaf van een auto van een bepaald merk heeft de gebruiker ook een bepaald verwachtingspatroon.  Gerard van de Aast, voormalig topman van Volker Wessels en nu van Imtech, heeft al eens voorgesteld om ook "merkwoningen" te bouwen. Je zou deze woningen dan ook nog van sterren kunnen voorzien, die de mate van comfort of duurzaamheid aangeven, net zoals bij hotels en restaurants en die dan dus ook meer of minder kosten.

Mijn vraag is eigenlijk, hoe dient innovatie in De Bouw er uit te zien?

Het voordeel van de crisis is juist dat veel bouwers creatief worden en gaan nadenken hoe ze innovatief en kostenbewust kunnen bouwen. Veel oplossingen, zoals BIM en LEAN, zijn gebaseerd op foutenreductie door gedegen voorbereiding met vaste teams, waardoor de bouwtijd zeer kort is. Op de bouwplaats wordt straks enkel nog geassembleerd, en dus heb je geen/nauwelijks afval en een flinke energiereductie tijdens de bouw. Wel zou er veel meer aandacht moeten zijn voor de exploitatie van gebouwen waarbij het besef groeit dat extra investeren in duurzame maatregelen zich heel snel terugverdienen. Verder kijken dan de aanneemsom, en standaard een MJOP maken voor de levensduur van het gebouw. BouwendNL heeft hier enkel een stimulerende rol in, de markt bepaalt wie de koplopers zijn en wie achterblijven...

Maurice - Je zegt het zelf ook al: "Er zou dit.....er moet dat......" En velen zullen het daar mee eens zijn. Velen weten hoe te innoveren, maar eigenlijk gebeurt er niets en zitten we allemaal naar elkaar te kijken, wie gaat er iets doen? Je noemt zelf al BIM en LEAN als innovaties in de bouw, dacht ik ook, maar op een ander forum woedt een soortgelijke discussie, waarin gesteld wordt dat BIM en LEAN geen werkelijke innovaties zijn, maar verfijningen en verbeteringen van dingen die al lang bestonden.

Ik denk dat de bouw pas echt innovatief wordt wanneer er op een heel andere manier ontworpen en gebouwd gaat worden, waar met minder materiaal, meer ruimte gecreëerd wordt, die efficiënt, duurzaam, maar ook betaalbaar blijft. Ontwerpers, ga er maar aanstaan.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+