BouwProfs

De bouw online verbonden.

Collectief warmtenet versus individueel systeem, wat zijn de verschillen?

Richard Hoomans stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag:

Wat zijn de meningen, ideeën en ervaringen over het aansluiten op een collectief warmtenet? Graag wil ik weten wat de voorkeuren zijn onder bouwprofs over de toepassing van / aansluiting op een collectief warmtenet of een individueel systeem.

Weergaven: 2532

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Een collectief warmtenet kan erg interessant zijn. Het ligt erg sterk aan de situatie. Hoeveel woningen? En liggen ze dicht bij elkaar? Zijn ze goed geisoleerd? Hoe is de warmteafgifte geprojecteerd (dus hoog of laag temperatuurverwarming)?

Een collectief warmtenet ken goed renderen als de vraag en de oplossing goed op elkaar zijn afgestemd.

Dit zijn goede stappen vooruit om straks nulenergiewoningen te realiseren. Immers is bijna iedereen nog steeds afhankelijk van het net, daar waar dat in de toekomst gaat veranderen.

Richard,

 

Technisch zijn de mogelijkheden van beide uitgangspunten zeer talrijk. Voordeel van een warmtedistributienet voor de eigenaar is dat je de energievoorziening spreidt over vele afnemers. Hierdoor kunnen duurzame oplossingen, die vaak kostbaar zijn, sneller gerealiseerd worden. De consequentie is wel dat de gebruikers lange tijd gebonden zijn.

Een individueel systeem geeft veel vrijheid aan de gebruikers. Zij zijn niet aan een net gebonden. De exploitatie bij zeer duurzame gebouwen wordt echter lastiger vanwege de investeringskosten.

HeRe Projecten B.V.

Geert Heesakkers

Ik ben het wel eens met de stelling dat je dmv een collectief warmtenet moggelijk eerder tot duurzamere oplossingen zou kunnen komen vanwege een grotere kostenspreiding.

Echter gezien het feit dat de nieuwe warmtewet nog steeds niet definiteif is vastgesteld en dat het vwb collectieve warmtelevering nog alle kanten op kant vind ik het niet raadzaam om op dit moment te investeren in zo een collectief warmtenet. De administratieve gevolgen in het worstcase scenario van de warmtenet zijn voor vastgoedeigenaren met een collectieve warmtevoorziening nog volstrekt onduidelijk, maar wel zeker zeer ingrijpend.

 

Niemand zit te wachten op nog meer administratieve rompslomp rond het leveren van warmte aan huurders.

Mijn advies aan onze directie is dus: pas op de plaats en ff afwachten.

 

Het is altijd moeilijk om in te toekomst te kijken, maar dat de overheid niet kan boekhouden is historisch gezien wel duidelijk. Daarnaast: dat vermaledijde "groeimodel" van de economie zal ons in de toekomst duur komen te staan. Om niet afhankelijk te zijn van dat probleem èn van politieke luimen, kiezen mijn opdrachtgevers en ik meestal eieren voor ons geld: zorgen dat je autarkisch kunt zijn (of makkelijk kunt worden) en voor het moment vooral ook maximaal investeren in de schil, de opbouw, oriëntatie etc. en zo min mogelijk in apparaten.

Een voordeel van een collectief is dat restwarmte of warmte die over is van elektriciteitsproductie nuttig (her)gebruikt kan worden.

De nadelen zijn de financiële haalbaarheid door hoge investeringen in realisatie, afnemende warmtevraag bij nieuwe woningen en  ontbreken van een tariefbeleid.

Mij klonk het altijd heel aantreklijk in de oren. Dat het efficienter is om veel water in een keer te verwarmnen dan ieder voor zich. Maar als het gesneeuwd heeft zie je zo waar de "stadsverwarming" loopt in de straat, dat lijkt mij niet efficient omgaan met energie.

Onlangs was ik in een kruipruimte met stadsverwarming van 21,4 graden Celsius en een relatieve vochtigheid van 83 %. Wat denken we daarvan met het oog op gezondheidsproblemen, schimmels etc, verdampen van vocht uit de bodem. Coroderen van de stalen leidingen. Verdampen van het water uit de toiletpot en de stankoverlast daarna. En de situatie in de zomer, oh wat lekker warm in je huis

Het is leuk hoor dat we van alles bedenken, soms moeten wat vreemde ideen de ruimte hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Maar dit concept... lijkt mij niet.

 

Groeten Edwin Kolkman

 

Je moet dit even goed uitzoeken. Er zijn nl. fundamentele vragen te stellen bij collectieve systemen.

In Rotterdam bijv. moet alle nieuwbouw binnen de ring (grofweg) verplicht op het warmtenet, terwijl juist bij nieuwbouw de vraag is of dat ubehaupt nog zin heeft - met de lage warmtebehoefte. Bovendien heeft stadsverwarming een slecht (lees: duur) imago. Fundamenteler is het bezwaar dat een warmtenet in de huidige vorm (met het niet-meer-dan-anders principe voor prijsvorming) het prijsrisico in de toekomst laat bestaan. Qua prijs schiet een consument er weinig mee op.

Andere kant van het verhaal is dat - zeker in Rotterdam - er heel veel restwarmte beschikbaar is die anders de lucht in gaat. En of gebruik van restwarmte een werkelijk duurzame oplossing is....?

Kortom, veel vragen...! Er is volgens mij vooral een goede studie nodig om de antwoorden te formuleren...!

Patrick Kaashoek

mijn mening :

zeker doen als je een "gratis energiebron" ter beschikking hebt die zorgt voor de warmte als restproduct uit zijn productie, ... een fabriek, energiecentrale (restwarmte zoals Patrick het noemt)

niet doen als je een eigen warmtebron moet aanschaffen, bouwen.

het grootste probleem (zeker in B, in NL ken ik situatie minder goed) volgens mij zijn de leidingen in de ondergrond, fragiel en staan open voor vele beschadigingen (door kabelleggers, ...)

in het verleden waren er in B verschillende projecten, maar deze zijn stopgezet (vb. Aalst) of worden in nabije toekomst stopgezet (vb Gent)

zoals hierboven reeds aangehaald andere problemen zijn vb prijszetting, door gebrek aan concurrentie, dus in B loopt dit zeker verkeerd als het in handen komt van overheid of gekende energieproducten.

 

Onderstaand zijn kwalitatieve overwegingen op een rij gezet welke een rol spelen bij de afweging om te kiezen voor een individueel of een collectief verwarmingssysteem.

 

-          Bewoners willen over het algemeen een individuele behandeling en maximale flexibiliteit. Individuele installaties sluiten het beste op aan.

-          Bewoners hebben bij individuele installaties meer invloed op de afrekening van de stookkosten.

-          Individuele verwarming heeft een lager energieverbruik dan collectieve verwarming.

-          Collectieve verwarming vergt in het algemeen lagere investeringskosten

-          Collectieve verwarming heeft lagere onderhoudskosten

-          Individuele verwarming is gemakkelijk te combineren met individuele tapwaterverwarming.

-          Collectieve systemen zijn gemakkelijker te koppelen aan energiebesparende technieken als warmtepompen,  warmte/kracht-koppeling en aardwarmte.

-          Collectieve systemen blijken in de praktijk vaak inregelproblemen te hebben met comfortklachten (te warm / te koud) als gevolg.

-          Individuele systemen vergen ruimtebeslag binnen de woningen

 

In een beoordelingstabel zijn de afwegingen nogmaals weergegeven, zie tabel

        

Tabel: beoordelingstabel individuele versus collectieve verwarmingssystemen.

 

Beoordelingsaspect

Ruimteverwarmings-systeem

individueel

collectief

energieverbruik

+

-

afrekening energieverbruik

+

-

invloed bewoner op energieverbruik

+

-

mogelijkheden energiebesparende technieken

-

+

ruimtebeslag

-

+

investeringskosten

-

+

onderhoudskosten

-

+

regelbaarheid

+

-

comfort

+

+/-

bewonersappreciatie

+

-

 

 

 Met betrekking tot warm tapwater zijn de volgende kwalitatieve aspecten van belang:

 

Energieverbruik

-          Collectieve tapwaterverwarming leidt tot een  hoger energieverbruik vanwege het leidingnet.

-          Collectieve systemen zijn gemakkelijker te koppelen aan energiebesparende technieken als zonne-energie, warmtepompen en warmte/kracht-koppeling

-          Bij collectieve systemen is individuele bemetering van het warmtapwaterverbruik noodzakelijk (afrekeningtaak woningcorporatie).

 

Investeringskosten

-          In combinatie met c.v. (combitoestel) is individuele tapwaterverwarming goedkoop.

 

Legionella

-          Collectieve systemen zijn relatief gevoelig voor legionellabesmetting

 

Bovenstaande overwegingen leiden tot een keuze voor individuele systemen als de gebruiker als uitgangspunt gekozen wordt. Wordt energiebesparing, CO2-reductie of een zo laag mogelijk primair energieverbruik als uitgangspunt gebruikt dan ligt de keuze collectief systeem meer voor de hand.

 

Joes van Asten

Mul BV ontwerpers & adviseurs

Ik lees weinig over het feit dat je bij een collectief systeem zoals stadswarmte de warmte met een hoge temperatuur (meestal 90 graden) aangeleverd krijgt, terwijl de meeste verwarmingssystemen lage temparatuur zijn (30-40 graden)

Wat betekent dit voor de efficiency van het systeem?

Beste Joes,

 

Goede reactie, ik ben het alleen niet eens met en aantal punten.

  • Afrekening energieverbruik: Bij een collectief systeem kun je best individueel afrekenen.
  • Regelbaarheid: Collectieve systemen zijn prima te regelen. Dat dit in de praktijk vaak slecht gebeurt betekent niet dat het niet mogelijk is.
  • Invloed bewoner: Kwa functionaliteit hoeft een gebruiker geen verschil te merken t.o.v. een individueel systeem.
  • Comfort: Ook hier hoeft er geen verschil te zijn t.o.v. een individueel systeem.

Ik ben het wel met je eens dat warm tapwater bij voorkeur individueel wordt opgewekt i.v.m. legionella. Legionella wordt m.i. vaak onderbelicht.

 

Beste Dennis,

 

Dit is erg afhankelijk van het systeem. Restwarmtesystemen en biomassaopwekking zorgen vaak voor aanvoer met hoge temperatuur. In dieze gevallen is het rendement van de opwekking zo hoog dat de transportverliezen vaak wel acceptabel zijn. Ook kan je bij een hoge temperatuur aanvoer best een lage temperatuur verwarmde woning aansluiten. Een mengregeling kan dit eenvoudig realiseren.

Er zijn echter ook lage temparatuur systemen. Hier zijn nog hogere rendementen haalbaar en zijn de verliezen kleiner.

 

Het belangrijkste bij het toepassen van een dergelijk systeem is het afstemmen tussen opwekking en afgifte. Laat je dus goed adviseren en ontwerp integraal. Centrale opwekking is altijd maatwerk en situatie afhankelijk.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+