BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ik wil de houten vloer van mijn woning laten na isoleren. Ik heb 2 specialisten over de vloer gehad. Het ene bedrijf adviseert Iso booster, een soort noppen folie deken waarmee de vloer geïsoleerd kan worden. Dit vanwege de vocht doorlatendheid, waardoor houtrot op lange termijn voorkomen wordt.

Het andere bedrijf adviseert als vloer isolatie polyurethaan gespoten in 8 cm dik aan de onderkant van de vloer. Men stelt dat polyurethaan vocht doorlatend is, en er dus niet gevreesd hoeft te worden voor houtrot.

Wie heeft nu gelijk (de kruimruimte is overigens droog)?

Jan Paul Schop is Managing director bij USP Marketing Consultancy, Bouwkennis & Bau Info Consult. In de BouwProfs groep op Linkedin heeft Jan Paul deze vraag gesteld.

Weergaven: 37624

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hallo allemaal,

Allereerst vraag ik mij af wie van bovenstaande inzenders zakelijk belang heeft. Ik enerzijds niet, want heb een algemeen klussenbedrijf KlusKlus.nl

Maar omdat ik Tonzon zo'n mooi product vind en louter tevreden klanten ervaar, specialiseer ik mij deze winter hierin. Dus belang? Dat is betrekkelijk, want ik ben gewoon overtuigd van de werking én verdien er een goede boterham mee.

Eerlijk duurt het langst en duurzaam nog langer.

Daarom enkele opmerkingen/adviezen:

a) de folie is geen aluminium maar een met aluminium opgedampte folie (equivalent van half blikje frisdrank voor normale woning)

b) het gaat om de reflecterende (naar binnen) en NIET-uitstralende (naar buiten) werking. Daarom is zo'n folie ook zeer geschikt om DIRECT ACHTEROP plaatradiatoren te plakken.

c) ik las ergens dat het kwetsbaar is; in de praktijk niet. Het is zeer sterk maar kan natuurlijk scheuren als je het wild behandelt met een scherp voorwerp. Je kunt er gewoon langs bewegen als je er onder moet. Bovendien bij houten vloeren (vraagsteller) hangt het erTUSSEN, dus o.a. electraleidingen blijven gewoon eronder gemonteerd.De onderzijde van de liggende houten balken blijft ademen.

d) je moet isoleren aan de juiste kant, dat is: vlak onder de vloer. Schelpen of Drowa chips hebben die werking niet. Tonzon wordt altijd aangebracht in combi met een vocht- en radon afsluitende bodemfolie die de enige folie is met Dubo-keur.

Nog vragen? Mail mij: wilco@klusklus.nl

Veel wijsheid, gasbesparing en warme voeten gewenst.

PUR schuim is wel degelijk dampopen (u-waarde 50-100).

Waterdicht is het wel.

Daniël Tulp zei:

PUR schuim is niet vocht doorlatend, dus dat is in ieder geval onzin (het is een hardschuim met dichte cellen structuur).

Bekijk deze video eens: http://www.bouwprofs.net/video/diffusion-in-d-mmstoffen

Daarnaast loont het de moeite om te kijken naar tonzon folie. Dit heb ik onder mijn eigen houten vloer geplaatst.

Ik zou zeker aan de onderkant isoleren, je kunt dan veel meer isolatie materiaal kwijt zonder ruimte te verliezen aan de bovenkant (met gevolg dat je deuren moet schaven e.d.).

 

Polyurethaan ter plaatse schuimen zou ik zeker niet doen tegen een houten vloer, het hout kan dan niet meer ademen en gaat rotten.

Hoezo kan hout niet meer ademen? Waar is deze uitspraak op gebaseerd??

Als het mengsel van de PUR niet goed samengesteld wordt, en dat komt voor, komen er giftige dampen vrij, die kunnen dan ook in de leefruimtes komen met allerlei nare gevolgen (hoofdpijn, huidirritaties e.d.)

Wat bedoelt u hier mee? Waar komt dit voor en over welke dampen heeft u het?


Guus Cladder zei:

Hallo Jan Paul,

Polyurethaan ter plaatse schuimen zou ik zeker niet doen tegen een houten vloer, het hout kan dan niet meer ademen en gaat rotten. Als het mengsel van de PUR niet goed samengesteld wordt, en dat komt voor, komen er giftige dampen vrij, die kunnen dan ook in de leefruimtes komen met allerlei nare gevolgen (hoofdpijn, huidirritaties e.d.)

De noppenfolies die ik ken, kunnen wel ademend zijn maar hebben een beperkte isolerende waarde, te gebruiken als een extra of als er geen ruimte is voor isolatie. Tussen de balken is ruimte zat om een TONZON isolatie aan te brengen, mij bevalt de TONZON prima.

Voor nadere adviezen kan je  mij bellen: 06-18157071

succes,

Guus Cladder

R=2,5 bij laag van 25cm (min. ivm vocht remmende werking).

Voor zover bekend is, is de R-waarde van deze folies enkel en alleen vastgesteld door berekeningen. Er is nog nooit door metingen en vaststellingen bevestiging van deze claims gepubliceerd, of heb ik iets gemist?

Wibo Teerlink zei:

Isobooster ken ik niet als product en noppenfolie is wel erg algemene term. Echt die polyurethaam,...doe dat nou niet,...google er maar eens op...!

Uiteindelijk is het altijd echt een maatwerk advies op basis van inspectie. Maar meestal kom ik toch uit of op schelpen of Tonzon (het liefst beide, maar dat is praktisch meestal niet uitvoerbaar)!

Als schelpen mogelijk zijn, is het echt de keuze wat mij betreft. Natuurlijk materiaal, onverwoestbaar produkt. Zowel dampremmende laag als isolatie in 1 produkt. R=2,5 bij laag van 25cm (min. ivm vocht remmende werking). Zeer snel en eenvoudig aan te brengen en daardoor ook in prijs erg aantrekkelijk (weinig arbeids kosten), er indicatie,... +/- 48 m2, laag a 25cm , +/- €1200,- ! 

Let in iedergeval op dat in elke oplossing een dampremmende folie vereiste is. het dauwpunt zal zich verplaatsen en meestal in isolatie laag of tussen de isolatie laag en vloer in komen te liggen. Wil je later daar dus juist geen problemen door krijgen, is een dampremmende laag op de bodem dus een vereiste. En dat is weer veel extra werk, al is het dat al het puin er uit moet wat de folie kan beschadigen. 

hahaha .....verder geen commentaar.

Schelpen! Natuurlijk en na groeibaar met een perfect droge ademende kruipruimte, onverwoestbaar, kan zelfs stijgend grondwater aan en is niet alleen vochtisolerend maar met 25 cm al een Rc waarde van 2,5. En ja het heeft wat meer transport nodig. Maar in beginsel kijk je naar wat stop ik onder de grond een natuurlijk product of een chemisch/ aardolie product. Voor een woning van 6x9 m ben je voor ca. 30cm dik pakket ongeveer €1250 kwijt inclusief transport en leggen. Dus voor de prijs hoef je het echt niet te laten met de wetenschap dat je een bijdrage levert aan een gezonder leefklimaat. Meer info bij bv. Isoschelp

Maar Ralf,  als ik kijk op de Isso lijst van gecontroleerde kwaliteitsverklaringen, staat daar een Rc van 1,3 bij 25 cm. Waar komt dat verschil vandaan?

Ik vermoed de bandbreedte van de labda waarde die loopt van 0,106-0,250 W/m2K (bron catalogus biobased bouwmaterialen, WUR). Als je worstcase rekent dan geeft een dikte van 25cm zelfs maar een Rc van 1. Praktijk ligt het kennelijk toch dichter bij 0,106 W/m2K. Is die Isso lijst ergens in te zien, kom alleen betaalde diensten tegen. Ben wel benieuwd. Leveranciers denk ik ook...

Tuurlijk, die lijst is openbaar en de gegevens daaruit worden gebruikt voor de EPC berekeningen.

De vermelding van isoschelp is daar door Isoschelp zelf voor opgegeven.

Kijk gewoon op www.isso.nl en je ziet rechts bovenin ergens wel een koppeling naar de gecontroleerde kwaliteitsverklaringen.

Deze lijst is in opdracht van de overheid opgesteld ter voorkoming van onduidelijkheiden van de productprestaties. Vooral Actis was altijd wel heel erg optimistisch over zijn prestaties.....

De meeste producten en fabrikanten staat er tegenwoorde wel vermeld hoor.

Zie nochtans geen toelichting op hun bevindingen. Alleen de melding dat het 1,3 zou zijn. Opmerkelijk in  het document wat ik nu bekijk is het voorblad. Daar staat met hele grote letters het volgende: "Verklaring wordt niet meer ondersteund door BCRG en het College Gelijkwaardigheidsverklaringen Energieprestatie." Isoschelp claimt dat o.a. TNO bouw de isolerende werking heeft onderzocht: http://www.isoschelp.nl/garantie-en-kwalificaties

Frank Koster zei:

Tuurlijk, die lijst is openbaar en de gegevens daaruit worden gebruikt voor de EPC berekeningen.

De vermelding van isoschelp is daar door Isoschelp zelf voor opgegeven.

Kijk gewoon op www.isso.nl en je ziet rechts bovenin ergens wel een koppeling naar de gecontroleerde kwaliteitsverklaringen.

Deze lijst is in opdracht van de overheid opgesteld ter voorkoming van onduidelijkheiden van de productprestaties. Vooral Actis was altijd wel heel erg optimistisch over zijn prestaties.....

De meeste producten en fabrikanten staat er tegenwoorde wel vermeld hoor.

Bij een renovatie van een monumentaal pand met houten vloeren is in overleg met de adviseur bouwfysica en aannemer gekozen voor een isolerende bodemhygrolatiedeken op de bodem van de kruipruimte. 

Het voordeel is dat op deze manier een dampdichte barrière ontstaat tussen de bodem en de kruipruimte (en daarmee de woning). Mits de kruipruimte voldoende wordt geventileerd zal de kruipruimte goed droog blijven en gaat er minder warmte verloren. 

Het is niet de best isolerende methode, maar wel voor behoud van de houten vloer.

Reactie via Linkedin van Bernard Blokzijl

Daar ben ik het volledig mee eens, een bodemafsluiter welke een drijvend vermogen heeft (isolatie chips zoals Drowa chips zijn hiervoor het meest geschikt. 

Is er zoals in de hierboven genoemde situatie sprake van een droge kruipruimte dan heeft isoleren weinig nut of invloed, maar dan trap ik natuurlijk tegen het zere been van isolatie bedrijven. In een droog milieu vind weinig vochtverdamping plaats naar de houten vloer, dit is te meten en zou ik ook eerst aanraden. 

Hoe droger de vloer is hoe minder gas er nodig zal zijn om de vloer op te warmen, een erg natte vloer kost meer gas om het vocht eruit te stoken, dit zal dan ook in de meeste gevallen niet lukken. 
Is de houten vloer erg nat, en word er isolatie aangebracht om te komen tot een droog klimaat / milieu onder de vloer dan zal er krimp ontstaan in de houten vloer met als gevolg dat er beweging ontstaat. 
Is de vloer afgewerkt met een parketvloer hou dan ook zeker rekening mee met krimpnaden of scheuren in de parketvloer. 

Isoleren van de vloer integraal kan als de kruipruimte nat is ook gecombineerd worden met een bodemafsluiter, maar ik ben zelf geen voorstander om een houten vloer zonder ventilerende mogelijkheden aan de onderzijde geheel af te sluiten. Kosten voor een bodemafsluiter zal €22,00 per m2 bedragen, een integrale vloerafdichting zal €25,00 per m2 bedragen.

Reactie via Linkedin van Harry Noordberger

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2022   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+